Ibuprofen, aspirine of paracetamol?
Zo kies je de juiste pijnstiller
Iedereen kan zonder doktersrecept bij de apotheek, drogist of supermarkt pijnstillers zoals ibuprofen, aspirine en paracetamol kopen. Ze zijn in principe veilig om in te nemen, maar je moet ze natuurlijk wel volgens de voorschriften gebruiken. Wat zijn de verschillen tussen de pijnstillers en welke gebruik je wanneer?
Vaak begin je bij milde of matige pijn met het innemen van paracetamol. Mits je je houdt aan de maximumdosering is paracetamol effectief en veilig, heeft het weinig bijwerkingen en is het geschikt voor jong en oud. Paracetamol is al tijden de meest gebuikte pijnstiller. Het is niet zuur en ook niet bloedverdunnend. Alleen werkt het niet ontstekingsremmend. Houd je altijd aan de maximale dosis. Een overdosis kan tot beschadiging van de lever leiden.
NSAID’s
Werkt paracetamol niet of niet voldoende, dan kom je uit bij ibuprofen, naproxen of aspirine. Ibuprofen en naproxen zijn voorbeelden van ontstekingsremmende geneesmiddelen, ook wel ‘non-steroidical anti-inflammatory drugs’ (NSAID’s). Deze worden verkocht onder merknamen zoals Nurofen en Advil (ibuprofen), Aleve (naproxen), Voltaren (diclofenac) en ook aspirine (acetylsalicylzuur).
NSAID’s zijn krachtiger dan paracetamol en gaan pijn en zwelling tegen, bijvoorbeeld in de gewrichten of na een operatie. Deze middelen werken het beste bij rugpijn, kiespijn of niet-bacteriële infecties. In lage dosering kun je een NSAID ook innemen bij hoofdpijn, spierpijn of menstruatiepijn.
Mensen met een hartprobleem moeten oppassen met ibuprofen en diclofenac. Daarvan kunnen ze een zuurstoftekort krijgen in het hart. Aspirine is daar een uitzondering op. Het acetylsalicylzuur in aspirine werkt bloedverdunnend en daarom wordt aspirine voornamelijk voorgeschreven bij hartpatiënten. Het middel remt bloedstolling, wat de kans op nieuwe infarcten verkleint.
Vroeger was aspirine de meest gebruikte pijnstiller. Veel mensen zeggen nog steeds: even een aspirientje slikken, terwijl ze waarschijnlijker een paracetamolletje nemen. Aspirine mag door kinderen tot 18 niet worden gebruikt. Men ontdekte jaren terug dat een op de duizend kinderen die aspirine hadden gebruikt een gevaarlijke complicatie in de hersenen opliep. Aspirine is vanwege de zuurte niet geschikt voor mensen met darmklachten.
3x oppassen
– Gebruik nooit twee NSAID’s tegelijk. Paracetamol en ibuprofen zijn wel met elkaar te combineren. Ze versterken elkaar zelfs, dus bij extreme klachten kan dit een goede oplossing zijn. Let daarbij op de dosering en overschrijd deze niet.
– Veelvuldig gebruik van NSAID’s kan de beschermende laag van de maag aantasten. Bij dagelijks gebruik ontstaat een grotere kans op maagproblemen of nierbeschadiging.
– Te vaak zelfzorggeneesmiddelen slikken (meer dan 15 dagen per maand één of meer pijnstillers) kan leiden tot medicatieafhankelijke hoofdpijn. Vooral mensen met spanningshoofdpijn of migraine lopen risico, omdat bij hen deze hoofdpijn niet opvalt als bijwerking van de pijnstillers. Meer info hierover: Academisch hoofdpijncentrum LUmc.
Nog even op een rijtje
Paracetamol geeft weinig bijwerkingen en is geschikt om pijn te verminderen. Ook werkt het koortsverlagend. Het werkt onder andere tegen: griep, koorts, oorpijn, keelpijn, migraine, spierpijn, hoofdpijn, verkoudheid, menstruatiepijn.
Ibuprofen is naast pijnstillend ook ontstekingsremmend en spierontspannend. Het werkt goed bij: griep, migraine, spierpijn, hoofdpijn, verkoudheid, menstruatiepijn, gewrichtsontstekingen.
Aspirine werkt pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Je kunt aspirine onder andere gebruiken bij: griep, koorts, oorpijn, keelpijn, migraine, spierpijn, hoofdpijn, verkoudheid, menstruatiepijn, gewrichtsontstekingen.