Samen zijn. Dat wil toch iedereen?
35% van de volwassen Nederlanders voelt zich eenzaam
Wat is eenzaamheid? Wat voor de een eenzaam is, hoeft het voor een ander niet te zijn. Nú in Zin: het verlangen naar contact. Een oerbehoefte die iedereen met elkaar verbindt.
Grijze haren, verlaten en alleen, naar buiten starend in een leeg huis… Het is een beeld dat het woord ‘eenzaam’ bij veel mensen oproept. Toch doet het geen recht aan de werkelijkheid achter dat beladen begrip. Want eenzaamheid komt op alle leeftijden en in allerlei vormen voor. Van alle Nederlanders vanaf 15 jaar voelt 26 procent zich enigszins eenzaam, nog eens negen procent ervaart zelfs sterke gevoelens van eenzaamheid, aldus de meest recente cijfers van het CBS.
In de wieg
Van jongs af aan hebben we te maken met eenzaamheid, dat begint al bij de eerste keer dat we alleen worden gelaten in de wieg. Jeannette Rijks (1953), eenzaamheidsexpert en opleider: “Je moet huilen en als er niemand komt voel je je doodellendig. Of er komt iemand die je troost waardoor je ervaart dat het weer voorbij gaat. Daarin wordt al de basis gelegd voor hoe je later omgaat met eenzaamheid – dat niet altijd een probleem hoeft te zijn.” Iedereen heeft wel eens te maken met eenzaamheid, het wordt pas een probleem als we het niet kunnen oplossen.
Oerbehoefte
De hersencircuits die een rol spelen bij eenzaamheid overlappen met die voor fysieke pijn, vertelt Ellen Jongen (1979), psycholoog en onderzoeker aan de Open Universiteit Nederland. Ook is er overlap met de circuits die verantwoordelijk zijn voor honger. Jongen: “Eenzaamheid is net zoals honger: bij honger zoeken we naar eten, bij eenzaamheid naar connecties. De behoefte aan verbinding is universeel en bijna net zo fundamenteel als onze behoefte om te eten.”
Brug naar verbinding
“Als je je erg eenzaam voelt, word je vaak ook niet gevoed door voorbeelden van hoe anderen contact maken,” zegt Denise Janmaat (1960), datingcoach en oprichter van de eerste Nederlandse datingsite in 1998. “Daardoor lijkt de brug tussen eenzaamheid en verbinding heel hoog. Mensen zijn soms zo overweldigd door hun emoties, dat ze die maar niet meer delen. En dan wordt de brug steeds hoger.”
Iemand hoeft die brug niet in één keer over te steken maar kan beginnen met een keer oogcontact maken met iemand in de supermarkt. Want zoiets kleins gaat iemand, vaak onbewust, op het dieptepunt van zijn eenzaamheid uit de weg. “Als je je bij zulke momenten, de uitwisseling van een blik of smalltalk, weer wat beter gaat voelen, dan voel je ook weer een beetje wat verbinding doet. En dat opent de mogelijkheid om zich uit te breiden.”
Heb jij behoefte aan een rijker sociaal leven? Zó pak je dat aan.
Week tegen eenzaamheid
Al snel is het de Week tegen Eenzaamheid (van 1 t/m 8 oktober). Verbinding, de ander ontmoeten of écht zien, dat staat deze week centraal. De artikelen die we maken bij Zin zijn er om alles uit het leven te halen wat erin zit. Want nu ben jij aan de beurt! We willen je inspireren en jouw leven verder verrijken. Met spraakmakende interviews, verrassende (reis)reportages, bijzondere relatieverhalen. Tips over de leukste exposities, boeken en theatervoorstellingen. En niet te vergeten praktische informatie over geld en gezondheid. Even een moment voor jezelf, de zinnen verzetten, lekker lezen… Want wat leven we in een bijzondere tijd. Een tijd waarin contact onderhouden en leggen nét wat ingewikkelder is, maar o zo belangrijk blijft.
Zin uitproberen én iemand anders kennis laten maken?
Profiteer nu van maar liefst 45% korting op een combi-abonnement. Ontvang zelf 4 nummers Zin en geef daarnaast 3 nummers Zin cadeau aan je zus, vriendin, buurvrouw of andere vrouw in jouw omgeving. Je betaalt slechts € 25 i.p.v. € 45,50. Naar de aanbieding.