Al fish & chips van bloemkool gegeten?
Zo maak je het!
We noemen het fish & chips omdat het er een beetje zo uitziet. Maar het is lekkerder en vooral lekker vega.
Fish & chips van bloemkool
hoofdgerecht (4 personen)
bereiden ± 30 min
Ingrediënten
400 g sperziebonen
1 mango
1 rode peper
1 el kurkuma
200 ml bruisend mineraalwater
3 el Thaise zoete chilisaus
1 bosje koriander
2 el seroendeng*
400 g bloemkool- en/of romanescoroosjes
700 g koelverse friet
ook nodig: 150 g zelfrijzend bakmeel, olie om in te frituren
* seroendeng is een mengsel van geschaafde kokos, pinda’s, gebakken uien en specerijen. Kant-en-klaar te koop in de supermarkt.
Bereiding
Kook de sperziebonen in water met zout in 7-8 min. beetgaar. Schil intussen de mango en snijd het vruchtvlees van de pit af en in blokjes. Halveer de rode peper, haal de zaadlijsten eruit en snijd de peper fijn.
Doe het bakmeel met de kurkuma in een kom. Schenk er langzaam het mineraalwater bij en klop met een vork tot een yoghurtdik en glad beslag. Giet de sperziebonen af en laat ze goed uitlekken en afkoelen.
Verhit intussen de olie om te frituren tot 180°C. Meng de sperziebonen met de mango, rode peper en de chilisaus. Snijd de koriander grof en schep erdoor. Bestrooi de salade met de seroendeng.
Haal de bloemkoolroosjes door het beslag; laat overtollig beslag even van de bloemkool druipen. Frituur de bloemkool in porties in 3-4 min. goudbruin en beetgaar. Bak ook de friet in de hete olie in 5 min. goudgeel en krokant. Laat de bloemkoolroosjes en de friet uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zout. Serveer de bloemkoolroosjes en de friet met de sperziebonensalade.
Dit recept komt uit het nieuwe kookboek van delicious: Simpel & snel. Boordevol slimme recepten voor elke dag van foodstylist Janneke Philippi. Vanaf 10 november in de winkel. (Nijgh & Van Ditmar, € 22,50). In Zin 12 staan nog meer lekkere recepten uit dit boek. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je online.
Recepten, styling, bereiding: Janneke Philippi. fotografie: Serge Philippi. bewerking: Trudelies Schouten