BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
‘Het is fijn om allebei een dagdeel voor jezelf te hebben’

‘Het is fijn om allebei een dagdeel voor jezelf te hebben’

Een anders-dan-anders-relatie

Ze hebben allemaal een bijzondere relatie. Met een afstand tussen hen – letterlijk of figuurlijk, of in elk geval: nét even anders. Nú in Zin: stellen die met afstand en vol overtuiging voor deze ene, unieke liefde kiezen. Voordat Jan Willem (1956) en Andreas (1959) een relatie kregen, onderhielden zij een vriendschap vanuit verschillende landen en zelfs continenten. Nu ze – inmiddels 30 jaar samen – hun tijd grotendeels doorbrengen op hun verbouwde boerderij in Schardam, leven ze nog steeds in verschillende tijdszones. Een voorproefje:

Eigen ritme

Zelfs als ze op vakantie zijn, hanteren Jan Willem (JW) en Andreas een eigen dag-nachtritme: Andreas heeft al twee musea bezocht als hij terug in het hotel JW aantreft die net met zijn eerste koffie probeert wakker te worden. En als er wordt uitgegaan, verlangt Andreas naar zijn bed op het moment dat JW er net lekker in begint te komen. Maar soms ook komen ze elkaar een paar uur tegemoet om samen naar een feestje te kunnen gaan en samen te vertrekken.
Vroeger hebben ze beiden juist een periode in het ritme van de ander moeten leven. Andreas werkte tot na middernacht in een restaurant. “Maar toen ik op mijn 35ste een eigen zaak begon, werd het een koffiehuis met een dagritme. Ik kan ongeveer negen uur op een dag productief zijn – zo van 7.30 tot 16.30 uur – en ik ben direct na het opstaan op mijn best. Dan verzet ik een boel werk hier in en om het huis.”
JW bracht zo’n achtentwintig jaar van zijn leven door in het keurslijf van de kantoortijden, als adviseur Public Affairs. Maar na verloop van tijd begreep zijn secretaresse dat ze beter niets vóór elf uur kon inplannen, wilde ze zijn humeur niet helemaal bederven.

Jan Willem en AndreasOngestoord lezen

Inmiddels zijn JW en Andreas vooral samen thuis, runnen een Airbnb en hebben net een schuur verbouwd tot appartement. Ze zijn volkomen aan de verschillen in hun ritmes gewend, al zijn er soms wat praktische problemen. Wát als Andreas uitsluitend voor twaalf uur met een auto vol troep bij de milieustraat terechtkan terwijl alleen JW kan autorijden? Andreas kan dan wat irritatie voelen dat hij JW zo lang van tevoren moet programmeren op die ene keer vroeg opstaan. Omgekeerd ergert JW zich soms aan Andreas als die al aan hem loopt te sjorren als hij net wakker is: “Ik wil graag eerst mijn eigen dag voor me zien voordat ik die van hem over me uitgestort krijg.” Toch zien beiden ook veel voordelen: Klanten voor hun Airbnb kunnen bij nacht en ontij arriveren of op weg geholpen worden, al naar gelang de onmogelijke aankomst- en vertrektijden op Schiphol. “Wij rusten tussen vier en zeven uur ‘s morgens, zou je kunnen zeggen.”

Lees het complete interview in Zin 13 en ontdek hoe deze bijzondere relatie is ontstaan. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je eenvoudig online.

Tekst & beeld: Lieske Meima