Meer weten?
Meer weten over videobellen en online omgangsvormen? Lees verder in het artikel: Alles over videobellen
We videobellen er flink op los de laatste maanden. Niet alleen voor werk, maar ook om vrienden en familie te zien in deze thuisblijfperiode. Waar moeten we echt even op letten? SeniorWeb zet een aantal zaken op een rij.
Niets is zo vervelend als een haperend verhaal en vastlopend beeld. Voorkom dit door een goede internetverbinding te gebruiken.
We videobellen om elkaar te zien. Zorg er dus voor dat jouw gesprekspartner(s) je kunnen zien en plaats de camera van je apparaat in de juiste positie. Breng daarbij iets meer in beeld dan alleen je hoofd, zodat je gesprekspartner(s) ook wat lichaamstaal kunnen zien. En vergeet niet: zoals jij je gesprekspartner(s) ziet, zo kunnen zij jouw ook zien (afhankelijk van het formaat van het beeldscherm natuurlijk). Dat kan dus best groot zijn. Houd rekening met je houding en beweeg niet te veel.
Zorg voor een rustige plek waar je niet (snel) gestoord wordt en focus je op het gesprek. Ga dus ook geen andere dingen doen tijdens het videobellen. Iets dat je, wanneer je gewoon belt, misschien wel doet.
Lichaamstaal en mondbewegingen zijn lastig te zien tijdens het videobellen. Praat dus duidelijk en zit niet te veel aan je gezicht tijdens het spreken. Laat elkaar daarnaast goed uitpraten om te voorkomen dat je door elkaar heen praat en het gesprek onoverzichtelijk wordt. Tenslotte is het prettig om je microfoon uit te zetten als je niet aan het woord bent, maar er wel veel omgevingsgeluid bij je is. Deze geluiden kunnen namelijk het gesprek verstoren omdat de andere gesprekspartner(s) elkaar niet meer kunnen verstaan.
Meer weten over videobellen en online omgangsvormen? Lees verder in het artikel: Alles over videobellen