Kunst kijken in de lockdown
4x Virtuele rondleiding in Vlaams museum
Zin in… een uurtje in een Vlaams museum? In de Flemish Masters Museum Tour krijg je een virtuele rondleiding in een van Vlaanderens schitterende musea. Samen met een topexpert zoom je in op de verbluffende details en verbazingwekkende verhalen van het Vlaamse erfgoed. Meer dan 2,5 miljoen kijkers uit bijna 100 landen gingen je lente 2020 voor tijdens de eerste virtuele rondleidingen (Stay at Home Museum) langs de werken van Vlaamse Meesters zoals Rubens, Bruegel en Van Eyck. De reeks werd door de BBC zelfs beoordeeld als ‘best lockdown entertainment’.
4 nieuwe rondleidingen
Het succesconcept blijft ongewijzigd en het resultaat is opnieuw een reeks van online topdocumentaires die garant staan voor een unieke beleving. De vier rondleidingen zijn korte, op zichzelf staande documentaires, die je laten wegdromen en je voorbereiden op het échte museumbezoek… zodra we weer mogen.
1 Bruegel in Antwerpen
Tijdens het bezoek aan het Museum Mayer Van den Bergh in Antwerpen in de eerste aflevering vertelt de museumdirecteur je het ongelooflijke verhaal achter het absolute topstuk De Dulle Griet van Bruegel, dat het museum indertijd aankocht voor omgerekend… 12 euro.
2 Bouts in Leuven
In de aflevering in de Sint-Pieterskerk in Leuven staat Het Laatste Avondmaal van Vlaamse meester Dirk Bouts centraal, omdat het op verschillende vlakken grenzen verlegde in de schilderkunst. Sommige kunsthistorici bestempelen Bouts als de eerste echte landschapsschilder.
3 Memling in Brugge
Via een rondleiding door de expo Hans Memling en de hedendaagse kunst in het Sint-Janshospitaal in Brugge ontdek je dat Memling niet alleen invloed uitoefende op de schilders Dürer en Rafaël, maar ook op hedendaagse kunstenaars als Joseph Kosuth, Kehinde Wiley en Aydin Aghdashloo.
4 Vlaamse Primitieven in Brussel
En volgens sommige kunstexperts maakten de Vlaamse Primitieven hun mooiste werk niet op schilderij, maar in de miniaturen van handschriften. In de aflevering over het KBR museum in Brussel worden de mooiste exemplaren belicht van de “Bourgondische Librije”, de bibliotheek van de Bourgondische hertogen.
Je vindt de afleveringen terug op deze website: vlaamsemeesters.nl