BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Bijblijven in de digitale wereld

Bijblijven in de digitale wereld

Zo doe je dat (ook als je niet digitaal vaardig bent)

Praktische zaken regelen en sociaal contact onderhouden doen we steeds vaker online. Zó blijf je bij (ook als je niet digitaal vaardig bent).

De laatste jaren hebben 50-plussers een digitale inhaalslag gemaakt maar zijn vaak toch onzeker over hun digitale vaardigheden. Tijdens corona nam het internetgebruik nog meer toe. Toch zijn de ontwikkelingen niet voor iedereen bij te houden. ”Voor de hele samenleving is een belangrijke vraag hoe digitalisering een wezenlijke bijdrage kan leveren aan geluk, succes en welzijn,” zegt Prinses Laurentien van Oranje (1966), oprichter van de stichting Founder Number 5 Foundation en mede-oprichter van de Alliantie Digitaal Samenleven. “En hoe zorgen we ervoor dat digitalisering voor iederéén waardevol en veilig is, ook voor de bijna 900.000 mensen die nooit internet gebruiken?”

DigiHulp

De Alliantie richtte de Digihulplijn op. Een gratis telefoonnummer waar iedereen terecht kan met digi-vragen over computer, laptop, mobiel en tablet bij ervaren vrijwilligers van SeniorWeb, het Nationaal Ouderenfonds en de Bibliotheken. De hulplijn is laagdrempelig ingericht: de gesprekken duren zo lang als nodig is, je mag zo vaak bellen als je wilt en dezelfde vraag net zo vaak stellen als nodig is. De DigiHulplijn is elke werkdag bereikbaar van 9 tot 17 uur via (0800) 1508.

Een goed begin…

Er zijn veel goede ‘instapsites’ waar digitale nieuwkomers laagdrempelig kunnen beginnen, zoals het gratis online lesprogramma Welkom Online van het Nationaal Ouderenfonds. Ook Oefenen.nl is een fijne site om mee te beginnen, met Klik & Tip-filmpjes die je stap voor stap leren typen, mailen en internetten. Bij SeniorWeb vind je heel veel instructiefilmpjes en online cursussen, voor alle niveaus en allerlei onderwerpen. Daarnaast bieden zij ook telefonisch hulp (030 – 276 99 65) en cursussen, workshops en inloopspreekuren aan op ruim 430 locaties door het hele land.

Ontzorgen

Ook overheidszaken verlopen steeds meer via digitale wegen. Vaak heb je daarvoor een DigiD nodig, een soort digitaal paspoort voor overheidsinstanties. Op Steffie.nl kun je oefenen met DigiD en een laagdrempelige uitleg vinden over hoe je digitale post van de overheid van ontvangen in MijnOverheid.
Voor gezondheidsinformatie en het regelen van zorgzaken kun je ook online terecht, maar dat is niet altijd even overzichtelijk. Het Kennisloket van VGZ helpt de juiste weg te vinden naar langdurige, blijvende zorg. De zorgadviseurs kunnen alles vertellen over de mogelijkheden via de zorgverzekeraar, het zorgkantoor of de gemeente. Het Kennisloket is bereikbaar op 088 131 16 57.

Meer weten?

Een stappenplan om digitaal bij te blijven, tips voor veilig online betalen én persoonlijke verhalen: je vindt het allemaal (en meer) in Zin 4. Nú in de winkel of bestel ‘em hier.

Tekst: Anna Deems