BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
‘Waarom zou je van weekend naar weekend leven? Zonde van je tijd’

‘Waarom zou je van weekend naar weekend leven? Zonde van je tijd’

De man van Aly heeft een burn-out

De man van Aly zit tegen een burn-out aan. Ze vraagt hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does om advies.

Gered door de lockdown

Mijn man zat een jaar geleden tegen een burn-out aan. Hij had jarenlang te hard gewerkt en had er genoeg van. Van zijn werk, van zijn collega’s, van alles. Maar zoals zoveel mensen werkt hij nu al bijna een jaar vanuit huis en het is zijn redding. Het scheelt bijna anderhalf uur reistijd per dag, ons huis is groot genoeg en hij luncht liever met mij dan met zijn collega’s. Mijn man voelt zich er een tikje schuldig over maar hem kan de lockdown niet lang genoeg duren. Hoewel hij nog steeds van weekend naar weekend leeft en ik bang ben dat hij mensenschuw wordt; voor hem is alles beter dan terug naar normaal. Ik denk dat een burn-out nog steeds op de loer ligt en vind dat hij er nu iets aan moet laten doen. Zijn burn-outpreventie is een uur wandelen per dag – toegegeven, daar kwam hij vroeger niet aan toe. Bij de huisarts hoef je momenteel met dit soort klachten niet aan te komen.
Aly (1964)

Beste Aly

Het klinkt alsof je man al in een burn-out zát in plaats van er nu tegenaan zit. En dat het nog niet voorbij is. Hard werken is zelden de oorzaak van burn-out – zeker niet de enige oorzaak. Meestal gaat het om de werkomstandigheden en is er sprake van te weinig controle over het werk en van te weinig waardering. Een uur wandelen per dag is zeker nuttig maar gaat de onderliggende oorzaak van de malaise niet wegnemen. Dus je hebt gelijk: er moet nú iets aan gebeuren. Beter het dak repareren als het niet zo hard regent. Als je man ongeveer jouw leeftijd heeft, kan hij het nog lang niet ‘uitzitten’ tot zijn pensioen. En waarom zou je van weekend naar weekend leven? Zonde van je tijd. Je man zal met zijn leidinggevende in gesprek moeten over wat hem dwars zit in de werkomstandigheden. Om zo’n gesprek goed te laten verlopen, zou ik eerst een serie gesprekken met een coach inplannen. Kost een paar centen, maar doormodderen kost nog meer. En hij moet ook naar de huisarts. Als hij al een jaar met malaise-achtige klachten rondloopt kan het helemaal geen kwaad als een huisarts eens goed doorvraagt.

Wat vind jij?

Heb jij dezelfde ervaring gehad als Aly? Heb jij een tip voor haar? Wij horen het graag.

Prangende vraag? Mail hem naar redactie@zin.nl o.v.v. ‘Dr. Does’. Meer vragen staan in Zin 4. Nu in de winkel of bestel dit nummer online.