BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
De klassieke boerenkoolstamppot heruitgevonden

De klassieke boerenkoolstamppot heruitgevonden

met zoete aardappel, spekjes en pinda’s

Doe maar gewoon, is vaak het devies voor de Hollandse eettafel. Daar is niks mis mee. Maar in deze coronatijd vinden we gewoon doen eigenlijk geen optie. Dat wat we nog kunnen, moeten we juist een beetje bijzonder maken. Wat dacht je van deze boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s?

Ingrediënten

1½ kg zoete aardappel, geschild en in stukken
5 cm gemberwortel*, in grove stukken
500 g gesneden boerenkool
150 g gerookt spek
4 el gezouten pinda’s
voorraad 2 el olijfolie, 3 uien

boerenkoolstamppot Bereiding

hoofdgerecht (4 personen) bereiden ± 30 min

Doe de zoete aardappel en de gember in een pan. Voeg zoveel water toe dat de aardappels net onder staan. Verdeel de boerenkool eroverheen en breng aan de kook. Kook de zoete aardappel met de boerenkool afgedekt in 15-20 min. zachtjes gaar.
Snijd intussen het spek in blokjes en de uien in ringen. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de spekblokjes zachtjes knapperig in 4 min. Voeg de uiringen toe, draai het vuur laag en bak de uien in 8 min. gaar.
Haal de stukken gember uit de pan. Giet de aardappels met de boerenkool af en vang een kop van het kookvocht op. Stamp de aardappels met de boerenkool grof. Voeg zoveel kookvocht toe zodat een grove stamppot ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de stamppot op 4 borden. Verdeel de spekjes met de uiringen erover en bestrooi met de pinda’s.

Zin in meer?

In de nieuwe Zin staan nog meer lekkere recepten plus bijpassende wijntips van Nicolaas Klei. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je eenvoudig online.

Recepten, styling & bereiding: Janneke Philippi, fotografie: Serge Philippi