BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
De smaak van toen en nu: oma’s gehaktballen met een hippe twist

De smaak van toen en nu: oma’s gehaktballen met een hippe twist

Dikke braadpan, echte boter maar wel anders dan anders door een nieuw specerijenmengsel.

Soms kunnen geuren en smaken je in één keer terug in de tijd brengen. Je ruikt iets, je proeft iets en dan… kom je ineens weer thuis uit school. Ruik je buiten al wat er vanavond op tafel komt. Of is het gewoon weer zondag en eet je bij opa en oma. En of je moeder of oma nou wel of niet lekker kookte, meestal is nostalgie iets wat ons blij maakt. Daarom hebben we een menu samengesteld dat teruggaat in de tijd. We begonnen met een heerlijke venkelbouillon en gaan nu door met het hoofdgerecht: oma’s gehaktbal met mosterdsaus

Ingrediënten

hoofdgerecht (4-6 personen)
bereiden ± 15 min | oven ± 30 min

500 g half-om-halfgehakt
3 beschuiten, fijngewreven of 25 g paneermeel
1 ei
3 el dikke yoghurt of kwark
½ tl geraspte nootmuskaat
1 tl gemberpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl gedroogde oregano
4 el fijngesneden bladpeterselie
50 g boter
50 g grove mosterd

Bereiding

Meng het gehakt, de beschuit, het ei, de yoghurt, nootmuskaat, gember, koriander, oregano, 3 el van de peterselie, 1 tl zout en versgemalen zwarte peper naar smaak door elkaar. Hoe langer u het gehakt kneedt, hoe steviger het na de bereiding is. Vorm 4 of 6 grote ballen van het gehakt. Verhit de boter in een koekenpan en bak de ballen rondom bruin. Bak ze goed door,  dat geeft een stevige, knapperige korst. Schenk 100-200 ml water in de pan, draai het vuur laag en laat de gehaktballen met een deksel op de pan in ± 30 min. gaar stoven.
Neem de ballen uit de pan, voeg de mosterd en de rest van de peterselie toe aan de jus. Roer goed zodat de jus licht bindt. Serveer de gehaktballen met een flinke lepel mosterdsaus

GehaktballenNicolaas tipt

Als mijn vader ergens duur en moeilijk moest eten, vroeg hij bezorgd: “Heeft u niet wat eenvoudigs, zoals een bal des gehakts?” Thuis waren die er. Mooie, goed gekruide ballen van rul gehakt. Helaas niet met deze mosterdsaus, zover was de beschaving nog niet. Ook dronk men er nog geen wijn bij. Wij nu wel. Deze purperen warmbloedige macho uit Zuid-Italië vol rijp fruit, en stoere, kruidige geuren.
Codici, puglia, rosso 2017, € 3,69 (Dirk van de Broek, Dirck III)

Recepten & bereiding: Eke Mariën. fotografie: Eric van Lokven. styling: Cyn Ferdinandus