BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Deze traditionele 7-laags taart uit Sicilië is een echte knockout

Deze traditionele 7-laags taart uit Sicilië is een echte knockout

Een flink werkje maar dan heb je ook wat!

Deze maand staan waanzinnige taarten in Zin. Hier gaat jouw bezoek van omvallen. Van de verbazing en ook van de rijkheid want op een calorietje kijken we even niet. Wat dacht je van deze Torta setteveli met chocolade & hazelnoten?

Gebak (10-12 personen) bereiden ± 1 uur en 15 min | afkoelen ± 3 uur en 30 min | oven ± 1 uur en 20 min. Begin minstens 5 uur van tevoren aan dit recept.

Ingrediënten

120 ml hazelnotenlikeur
250 ml slagroom
250 g mascarpone

deeg
200 g zachte boter
250 g fijne kristalsuiker
4 eieren
2 tl vanille-extract
150 ml karnemelk
100 ml extra vergine olijfolie
200 g zelfrijzend bakmeel
200 g fijngemalen hazelnoten met vlies
ook nodig: springvorm van 22 cm Ø, ingevet, bekleed met bakpapier

chocolademousse
200 g pure chocolade (70% cacao), in stukjes
2 eieren, gesplitst, kamertemperatuur
110 g fijne kristalsuiker
330 ml slagroom

gesuikerde hazelnoten
100 g blanke hazelnoten
100 g fijne kristalsuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160°C. Klop voor het deeg de boter en kristalsuiker in de mengkom van de tafelmixer tot een licht en luchtig mengsel. Mix de eieren om de beurt erdoor en klop steeds goed na elke toevoeging. Klop dan de vanille erdoor. Meng de karnemelk met de olie en schep samen met het zelfrijzend bakmeel en de gemalen hazelnoten luchtig door het botermengsel. Schep het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en bak in ± 1 uur en 20 min. gaar of tot een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt. Laat de cake volledig afkoelen in de vorm, neem dan eruit en snijd de bovenkant glad bij met een groot kartelmes. Bekleed de bakvorm opnieuw met bakpapier (evt. met een paar laagjes, zodat je een gladde bekleding zonder kieren krijgt) en leg de cake weer terug in de vorm.

De chocolademousse

Torta setteveli Doe voor de chocolademousse de chocolade in een hittebestendige kom en laat smelten op een pan met zachtjes kokend water, zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt (au bain-marie). Roer de chocolade glad en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Klop de eidooiers erdoor. Het mengsel lijkt te schiften maar dit komt weer goed.
Klop in een schone kom de eiwitten met de suiker tot stijve pieken en spatel ze door het chocolademengsel. Klop in een andere kom de 330 ml slagroom tot zachte pieken en spatel door het chocolademengsel. Besprenkel de cake met 60 ml van de likeur, laat even intrekken en schep de chocolademousse erop. Strijk de bovenkant glad en laat in ± 3 uur opstijven in de koelkast.
Doe alle ingrediënten voor de gesuikerde hazelnoten met 40 ml water in een steelpan met dikke bodem en laat op matig vuur in 10-12 min. kristalliseren. Schep de gesuikerde hazelnoten op een met bakpapier beklede bakplaat en laat afkoelen.
Klop vlak voor serveren de 250 ml slagroom met de mascarpone en de resterende 60 ml hazelnotenlikeur stijf. Spreid de roomlaag uit over de laag chocolademousse en strooi de gesuikerde hazelnoten erover.

Zin in meer?

In Zin 5 staan nog meer heerlijke taarten plus bijpassende wijnen. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je hier eenvoudig online.

Recept: Phoebe Woord. fotografie: Ben Dearnley. styling: Kirsten Jenkins