Tijd voor taart!
Deze omgekeerde bananentaart met karamel is heerlijk!
Deze maand staan waanzinnige taarten in Zin. Hier gaat jouw bezoek van omvallen. Van de verbazing en ook van de rijkheid want op een calorietje kijken we even niet. Wat dacht je van deze omgekeerde bananentaart met karamel?
gebak of nagerecht (6-8 personen). bereiden ± 20 min | oven ± 1 uur en 10 min
Ingrediënten
125 g boter, op kamertemperatuur
125 g kokosbloesemsuiker*
3 eieren
300 g heel rijpe bananen, geprakt
300 g bloem
snufje zout
2 tl bakpoeder
rasp van 1 (bio)citroen
1 tl nootmuskaat
4-5 rijpe bananen
zure room, voor erbij
ook nodig: ingevette springvorm 24 cm Ø, bekleed met bakpapier
karamel
50 g boter + extra om in te vetten
100 g kokosbloesemsuiker*
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175°C. Smelt voor de karamel de boter in een pan en roer de kokosbloesemsuiker erdoor. Verdeel over de bodem van de vorm. Klop voor het beslag de boter met de kokosbloesemsuiker met de mixer licht en romig. Voeg een voor een de eieren toe. Klop ook de geprakte bananen erdoor. Meng dan de bloem, het zout, bakpoeder, citroenrasp en de nootmuskaat erdoor. Snijd de bananen in de lengte door en leg ze met de platte kant op de karamel. Verdeel het beslag over de vorm en bak de cake in het midden van de oven in 60-70 min. gaar. Controleer of de cake gaar is door een satéprikker in het midden van de cake te steken. De prikker komt er schoon uit als de cake gaar is. Lekker met wat zure room.
* Kokosbloesemsuiker is het gedroogde sap van kokosbloesem. Te koop bij biologische winkels en goed gesorteerde supermarkten.
Zin in meer?
In Zin 5 staan nog meer heerlijke taarten plus bijpassende wijnen. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je hier eenvoudig online.
Recept: Dosia Brewer. fotografie: Eric van Lokven. styling: Jet Krings. bereiding: Yvonne Jimmink