Leer alles over de herkomst van ons eten
Culinair journalist Joël Broekaert legt het uit
Culinair journalist Joël Broekaert (1982) heeft van proeven zijn leven gemaakt. In het kinderboek Van honingbij tot hagelslag vertelt hij over de oorsprong van ons dagelijks voedsel, namelijk: de plant. En dat doet hij op zo’n leuke manier dat volwassenen dit boek ook kunnen oppakken.
Van honingbij tot hagelslag
Joël zegt zelf over zijn nieuwe boek: “We eten eigenlijk alles van de plant. Alleen van sommige planten eten we het zaadje, van andere de stengel, of het blad of juist de wortel. Als je al die voorbeelden in de juiste volgorde achter elkaar zet, dan krijg je de volledige groei- en voortplantingscyclus van planten aangeboden in heel smakelijke, behapbare korte hoofdstukjes.” Illustrator Marieke van Dishuizen maakte er prachtige tekeningen bij. Voor haar illustraties werkte ze met drie primaire kleuren, op te bouwen van wit (het begin, het zaadje) via kleur (leven, volle bloei) naar donkerbruin (verzadiging, vergankelijkheid en rotting).
Zo werkt smaak
Joël vertelde eerder aan Zin dat eten altijd een hobby is geweest. “Het was altijd een beetje kloten in de keuken. Tot we rond 2010 bij NRC werden gebeld door Lays, die een prijsvraag hadden waarbij je je eigen soort chips kon verzinnen. Ik kon mee op perstour door de fabriek. Zo’n productielijn is gaaf om te zien. Achteraf kwam iemand uitleggen hoe smaak werkt. Hij legde uit dat als je een punt pizza in een blender stopt, niemand zal zeggen dat die brei naar pizza maakt. Want de smaak van pizza is eigenlijk een trap in de tijd. Die bootsen ze na in de chips. Zodra je de zak opendoet, komt het kaaspoeder vrij en ruik je de kaas. Het tomatenaroma moet je daarna pas proeven. Ze blazen dat door een flinterdun watervalletje van vloeibaar zetmeel waardoor zich een dun laagje vormt rond het tomatenaroma. Zodra dat in aanraking komt met je speeksel lost dat op en komt het tomatenaroma vrij. Pas als je gaat kauwen proef je pizza. Holy fuck, dát vond ik interessant! Het hele interview met Joël lees je hier terug. ‘Als je leert hoe smaak werkt, wordt eten opeens veel leuker’.
Van honingbij tot hagelslag – Over al het lekkers dat van planten komt. Joël Broekaert en Marieke van Ditshuizen (€ 19,99)