Deze Nederlandse gebieden zijn prachtig
Ons land heeft 21 nationale parken, waarin alle bijzonderheden van de Nederlandse natuur zijn terug te vinden. Van duinen tot heide, van beekdalen tot veengebieden. Zin selecteerde zes nationale parken die wel eens zouden kunnen uitgroeien tot de Rembrandts van de Nederlandse natuur met fijne tips om te doen, slapen of eten.
Waddenzee Unesco Werelderfgoed
De Waddenzee is oernatuur. Hier bepaalt het ritme van eb en vloed wat er gebeurt. Twee keer per etmaal klotst het water tegen de dijk en twee keer trekt het zich ver terug. Nog altijd is Noord-Friesland het land van dijken en terpen, met de oernatuur van de Waddenzee als buur.
* In The Friezinn eet je foar, haad en nei (voor, hoofd en toe), sop of aai (soep, ei). De menukaart is gewoon in het Nederlands, maar veel gerechten zijn lokaal en Fries. In Westhoek, op 150 meter van een van de mooiste vogelhotspots van de waddenkust.
* Naar Dokkum: Booking Dokkum verhuurt fijne B&B-accommodaties, in een markthuisje of historisch binnenstadspand. Ook Hotel De Abdij is een aanrader. Stadscafé Artisante (ook voor diner) staat ook al op zo’n mooie plek.
NP Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal
Diepe slenken, flinke heuvels en een horizon die nergens recht is, maken de Sallandse Heuvelrug tot het hoogste deel van Overijssel. Het glooiende landschap, met 26 ‘bergen’, wordt omringd door oude landgoederen. Wezels, vossen, reeën en steenmarters gedijen goed op de stille hellingen. Tientallen paden en zandpaadjes doorkruisen deze dalen en hellingen vol stokoude jeneverbessen, kleurrijke mossen en vliegenzwammen in het najaar.
* Een B&B waar je kunt slapen in boerderij of bakhuis, dat is De Reggestee op het platteland bij Hellendoorn. Dé perfecte plek voor een weekendje rust aan de Regge.
* Eet biologisch en uit de buurt bij Buitengewoon Lekker. In Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, dus midden in de natuur. Het hout van de meubels komt uit de omliggende bossen. Het Buitencentrum is dé plek om een verkenningstocht over de Sallandse Heuvelrug te beginnen. Er is ook een planetarium.
NP Nieuw Land
Dit is een waar vogelparadijs. Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en Markermeer laten zien hoe mens en natuur elkaar aanvullen en versterken.
* Wandel of fiets de 12 km lange route rond de Lepelaarplassen langs riet, water en moeras met de vrolijke tonen van moeras-, weide- en watervogels. De ultieme lentebode is de boerenzwaluw, in grote groepen slapen ze in de rietvelden. Start- en eindpunt Bezoekerscentrum De Trekvogel.
* Welke vogel of vlinder fladdert daar of hoe heet dat mooie plantje naast het pad? Maak een account aan op de app ObsIdentify, schiet een foto en voilà! Weer wat geleerd én via de app werk je mee aan het ‘2021 Soortenjaar’. De waarneming wordt automatisch vastgelegd en meegeteld bij de inventarisatie van alle planten en dieren die in NP Nieuw Land leven.
* Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders ligt tussen Almere en de Oostvaardersplassen in. Als de boeg van een schip staat het gebouw tegen de dijk. Vanaf het panoramaterras zie je hoe ruig open land, water, bos en rietvelden elkaar ontmoeten.
NP NLDelta
Samen met het Haringvliet maken Hollandse en Brabantse Biesbosch (Zuid-Holland en Noord-Brabant) deel uit van Nationaal Park NLDelta: één groot park van Slot Loevestein bij Gorinchem tot de Haringvlietdam. De natuur is er continu in beweging. Dat maakt het tot een internationaal kruispunt voor bijzondere vissen en vogels. Vooral in het najaar is de vogeltrek indrukwekkend.
* Buitenmuseum De Pannekoek op schiereiland De Pannekoek (waarvan niemand weet waarom het zo heet) is een historische hakgriend, een wilgenakker. De wilgentakken werden gebruikt voor manden, korven en bezems en voor het vlechten van matten voor dijkversterking. Een 2 km lang wandelpad voert langs relicten uit de tijd van de griendcultuur. Naast het MuseumEiland.
* De St. Elisabethsvloed in 1421 had een blijvende invloed op het hele deltagebied. Dit jaar wordt uitgebreid stilgestaan bij die historische gebeurtenis, onder meer met concerten in de buitenlucht.
NP Oosterschelde
Saai is het hier nooit. Bij vloed reikt het water van dijk tot dijk, soms steekt een bruinvis zijn rugvin boven water. Bij eb vallen de visserhaventjes droog en schieten vogels op de drooggevallen platen af om er wormen en schelpdiertjes te zoeken. Zeehonden liggen er te zonnen.
* Dicht bij de Oosterschelde, in Burgh-Haamstede, ligt camping-met-huisjes Welgelegen.
* Stap een dagje aan boord van tjalk de Stoere Eenvoud en beleef het water vanaf het water. Bij de meerdaagse tochten heb je de keus tussen aan boord slapen of in een sfeervol hotelletje in een van de Zeeuwse havenstadjes. De schipper regelt het allemaal!
* Wandel 2,5 km (rode paaltjes) door de Yerseke Moer én door de ontstaansgeschiedenis van Zeeland. Over drassige gronden, smalle bruggetjes en kronkelende kreekruggen. Tekstpaneeltjes langs de route geven aan waarom dit een van de meest waardevolle natuur- en cultuurlandschappen van de provincie is. Toegankelijk van 15 juli tot 15 oktober. Start: kruispunt Reeweg/Schelvrijweg, Yerseke. Hetzeeuwselandschap.nl
* Oesters proeven kan nergens beter dan bij De Oesterij van de firma Drooghe die al sinds 1906 schaal- en schelpdieren kweekt. Vanaf het terrein aan de Havendijk in Yerseke heeft u zicht op de historische oesterputten.
Van Gogh NP
Rond een uniek bekenlandschap als ruggengraat liggen duizenden hectares natuur, zoals de Loonse en Drunense Duinen, Kampina, Oisterwijkse Bossen en Vennen en de Moerputten. Het nieuwe nationaal park zal zich uitstrekken tot in het hart van de dorpen en steden. Vincent van Gogh is er gids en inspiratiebron. Hij werd er geboren en schilderde er landschappen en vele erfgoedlocaties. Bijna veertig Van Gogh Monumenten (watermolens, pastorieën, kerktorens) herinneren nog aan die tijd.
* Natuurgebied De Kampina bestaat uit fikse lappen heide met eindeloze vergezichten. Mooi is de wandelroute Kerkpad (4,4 km) langs de beek De Beerze en over een kerkpad dat al sinds 1600 belopen wordt. Downloaden op Natuurmonumenten.nl
* Meneer Van Eijck komt als geroepen na een lange wandeling in De Kampina of langs de vennen van Oisterwijk. In dit grand café-restaurant-hotel loopt het bos naadloos over naar binnen. Klein en knus en vogelgezang rondom.
* Het begon in 1913 toen boswachter Peijnenburg van zijn baas zijn inkomen mocht aanvullen door in de voorkamer van zijn boswachterswoning limonade en koffie aan wandelaars te verkopen. Een eeuw geleden kwam er geen alcohol in, nu telt alleen de bierkaart van Boshuis Venkraai al vijftig verschillende soorten. Alleen te voet, te fiets of te paard te bereiken.
Zin in meer?
In Zin 7 staan nog véél meer tips en leuke weetjes. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je eenvoudig in onze shop. Maar ook online hebben we er nog meer over geschreven.
Tekst en beeld: Annemarie Bergfeld