Golvende ruches
Als het golft dan golft het goed
De nieuwste trends op modegebied, de do’s maar ook de absolute don’ts voor ons: modejournalist Liddie Austin (1959) weet er wel raad mee.
Tweede kans
Tijdens een van de ommetjes waaraan ik inmiddels gewend ben geraakt (dank, Erik Scherder en de Hersenstichting!), kom ik terecht bij een pop-upstore in de Amsterdamse Pijp: Elcie. Bij binnenkomst geeft eigenares Elsbeth Schiphorst meteen haar versie van de restaurantklassieker ‘Kent u ons concept?’ Voor haar werk als stylist zag ze in India bergen met prachtige reststoffen liggen. Zonde! Ze besloot er iets mee te doen. Sindsdien maakt ze van die reststoffen tijdloze modecollecties in kleine oplagen: kleren die nu goed zijn en over vijf jaar nog steeds. Ze verkoopt ze met veel enthousiasme onder de naam Elcie in haar pop-upwinkel of op afspraak (Elcie.nl). Het is ook een vorm van iets terugdoen, vindt ze. Want die overschotten in de mode: we weten allemaal dat het niet meer kan. Kijk gerust even rond.
Ruches
Ik zie overhemdjurken met een pofmouwtje, broeken met pailletten, vesten, kostuums. Mooie, warme kleuren. Mijn begerig oog wordt vooral richting een oudroze chiffon bloesje met ruches, smokmouwtjes en een romantisch lintje om de hals getrokken. Ruches! Ik aarzel. Dit soort kleren droeg ik als 7-jarige al, dus is het misschien kinderachtig om er als zestigplusser nog in rond te lopen? Ik denk aan alle stijlmanifesto’s die ik heb gelezen en in mijn oren heb geknoopt. Ruches en franjes kunnen je na een bepaalde leeftijd forser en ouder laten lijken dan je bent. Sterke, strakke lijnen doen het beter dan tierelantijnen, kies daarom voor rust in plaats van voor gefruts.
Behoefde aan kleur
Mee eens, dacht ik altijd. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik afgelopen winter al een hemdje met ruches heb gekocht. Turquoise, ook dat nog. Ik had behoefte aan kleur, het leven was toen zo grauw en saai. Dat hemdje droeg ik onder een degelijk wollen herenvest, en met cowboylaarzen en jeans eronder. Nu het warmer is, combineer ik het met een dun vestje en een wijde rok. Kan goed. Maar misschien is zo’n frêle bloesje met ruches én smok én een lintje een tikje too much. Voordat je het weet ben je een Oud Meisje. Dat nooit!
Superkritisch
“Wat een kul!” roept Elsbeth Schiphorst (1964), als ik mijn ruches-twijfel uit. Zij is als gezegd van oorsprong stylist en heeft dus kennis van zaken. “Omdat ze ouder zouden maken? Onzin. Het ligt aan het soort ruches: de breedte en de plaatsing ervan.” Als de ruches smal en verticaal zijn, maken ze je niet voller of ouder. Maar als je wat forser bent of een grote buste hebt, zijn ze misschien geen goed idee. Ruches rondom een mouwgat bij een mouwloze top of jurk zien er vrolijk zomers uit, maar veel van Elcies volwassen klanten worden er toch zenuwachtig van, weet Schiphorst inmiddels: vanwege hun ‘kipfiletjes’ (loshangend vel onder de bovenarmen). Zelf vindt ze deze schroomvalligheid voor blote armen vaak overdreven – “Vrouwen zijn überkritisch op zichzelf!” – maar als je je er ongelukkig bij voelt, kies je toch voor iets mét mouwen? “En tot slot: als je geen type bent voor ruches, moet je ze ook vooral niet dragen. Niet iedereen houdt ervan.”
Negeer sommige trends
Dat is waar ook. Terwijl ik verliefd naar het oudroze bloesje kijk, herinner ik me nóg zo’n stijlregel voor de vijftigplusvrouw: negeer trends die niet in jouw stijlstraatje passen. Op onze leeftijd weet je wat wel en niet bij je past. Ik zal me niet meer van top tot teen in ruches en volants hullen, als ik dat ooit al deed, maar één ding weet ik wel: ruches passen in mijn straatje. En dus kunnen ze, ook nu ik de zestig gepasseerd ben.
Bekijk de shoptips van Liddie in Zin 8. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je hier eenvoudig online.