Dit wil je weten over de zon
Veilig in de zon
Zeker: goede zonbescherming is van het grootste belang. Uv-stralen zijn een grote veroorzaker van (meer) rimpels. Smeren wordt dus steeds belangrijker nu we ouder worden. Journalist Ingrid Spelt woont op Waddeneiland Texel. De plek met de meeste zonuren in Nederland. Zij zoekt deze maand uit hoe je je huid gezond houdt en deelt alvast wat belangrijke tips.
11x Dit wil je weten over de zon
• Zonnebrandcrème blijft twaalf maanden goed, gesloten producten minimaal dertig maanden. Niet bewaren op een warme plek.
• Smeer voldoende. Voor je gezicht een halve forse theelepel. Het lichaam heeft ongeveer zes eetlepels nodig.
• Smeer op zonnige dagen om de twee uur, het liefst met factor 30.
• Breng een extra laag aan na het zwemmen, bij transpiratie of als de crème weggeveegd is na bijvoorbeeld het zonnen op een handdoek.
• De zonkracht is tussen 12 en 15 uur het hoogst. Mijd dan de zon.
• Ook in de schaduw of onder een parasol verkleuren of verbranden we. Dus insmeren!
• Tegen de zon beschermen is extra belangrijk als de UV-index, de maat voor zonkracht, 3 of hoger is. In Nederland varieert de zonkracht van 1 in de winter tot maximaal 9 in de zomer.
• Ook als de UV-index lager is dan 3 is het verstandig om te smeren. Dus ook op bewolkte dagen of ‘s winters.
• Een zonnebrandcrème werkt direct. Laat het product wel een kwartiertje drogen om afvegen en minder goede bescherming te voorkomen.
• Alleen een minder goede zonnebrandcrème in huis? Toch smeren. Smeren met een slechter product is altijd nog beter dan je helemaal niet insmeren.
• Met de SkinVision-app weet je binnen 30 seconden of een plekje op de huid verdacht is of niet. Wereldwijd is de app al 3,5 miljoen keer gebruikt.
77.000
Zóveel mensen krijgen jaarlijks de diagnose huidkanker in ons land. Wereldwijd staat Nederland met dat aantal in de top 5 van landen met de meeste huidkankergevallen. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is veel en onbeschermd in de zon zijn.
Een basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende en minst gevaarlijke soort huidkanker. Ongeveer 55.000 mensen krijgen er jaarlijks mee te maken. Is eenmaal dit type huidkanker ontdekt, dan loopt u het risico vaker plekjes te krijgen. Vrijwel iedereen geneest er van. Dit type huidkanker komt vooral voor bij vrouwen boven de 60.
14.927 mensen kregen in 2020 de diagnose plaveiselcelcarcinoom, ongeveer 20% van alle huidkanker. Het komt iets vaker bij mannen dan vrouwen voor. 97% van de mensen met deze vorm van huidkanker is ouder dan 50. Deze plekjes kunnen uitzaaien, maar bij vroege ontdekking en behandeling zijn de vooruitzichten gunstig. De overlevingskans na tien jaar is 86%.
Vorig jaar kregen 6787 mensen een melanoom, circa 9% van alle huidkanker, en een agressieve vorm die sneller uitzaait. Het komt nagenoeg even vaak voor bij mannen als vrouwen. 79% van de mensen met een melanoom is ouder dan 50. De overlevingskans na tien jaar is 86%. Een melanoom ontstaat meestal uit een gave huid maar kan ook ontstaan uit een bestaande moedervlek. Zeldzame huidtumoren zijn het merkelcelcarcinoom, huidadnexcarcinoom en dermatofibrosarcoom. In 2019 overleden 133 mensen aan uitgezaaide plaveiselcelcarcinoom en 751 aan een melanoom.
Bron: KWF (Nederlandse Kankerregistratie, CBS)
Lees veel meer over dit onderwerp in Zin 9. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je eenvoudig online.
Beeld: Getty Images