Ontdek de prachtige Vlaamse steden Gent en Mechelen
Maak je bezoek onvergetelijk met deze tips
Nergens in Europa liggen er zo veel prachtige kunststeden zo dicht bij elkaar als in Vlaanderen. We trakteren je op de leukste culturele stedentrip-tips in Gent en Mechelen. Ideale bestemmingen voor een heerlijk weekendje weg! Tips voor de kunststeden Antwerpen, Brugge en Leuven vind je hier.
Gent- Thuisstad van het Lam Gods
Gent leeft, maar is tegelijkertijd ook heel relaxed mede dankzij de vele natuur in en rond de stad.
Adempauze, vibes en avondwandeling
Op zoek naar een citytrip die voelt als een adempauze? Dan tref je het in Gent want deze stad barst van de prachtige pauzeplekken! Check ze allemaal op Visitgent.be. Helemaal uitgerust? Laat je begeesteren door de Gentse big city vibes. Starten doe je met het vele erfgoed dat Gent te bieden heeft. De dag afsluiten? Dat moét met een wandeling langs de prachtig verlichte gebouwen en monumenten van Gent. Straten, pleinen en gevels worden in de avondschemering op een artistieke manier in licht en sfeer gehuld. Een waar schouwspel dat je zeker niet mag missen bij je bezoek aan het mooie Gent.
Bewonder het gerestaureerde Lam Gods
Het Lam Gods heeft niet alleen een indrukwekkende restauratie achter de rug, het kreeg ook een nieuwe én adembenemende plek binnen de Sint-Baafskathedraal. Dankzij deze herlokalisatie kun je de goddelijke kleuren van het Lam Gods, van de gebroeders Van Eyck, dichter dan ooit bewonderen, een unieke beleving. Minstens even indrukwekkend is de bewogen geschiedenis van dit meesterwerk, van diefstal tot bijna-vernietiging. Tijdens een unieke tour door de crypte van de kathedraal ontdek je de avonturen tot in het kleinste detail. Een ware thriller die je doet beseffen wat een wonder het is dat je dit werk, al bijna 600 jaar nadat het voor het eerst aan de wereld werd getoond, nog kunt bewonderen op de plek waarvoor het oorspronkelijk gemaakt werd.
Waan je een ridder
Midden in levendig Gent bevindt zich een burcht die je een volledig beeld geeft van de riddercultuur in de 12de eeuw. Zowel het poortgebouw, de walmuur, de donjon, de grafelijke residentie als de paardenstallen zijn toegankelijk voor bezoekers. Daarnaast vind je in het Gravensteen een unieke verzameling foltertuigen. Sinds kort is daar ook een audiotour beschikbaar. De gids vertelt je de geschiedenis, doorspekt met grappige anekdotes en meeslepende riddergevechten op de achtergrond. Grijnzen, grinniken, giechelen en luidop lachen zijn ook bij de ridders van het Gravensteen toegelaten.
Rust bij de Gentse Begijnhoven
Naast het alom bekende Patershol, zijn er nog veel meer prachtige en rustige eeuwenoude steegjes en plekjes te vinden. Begijnhoven werden opgericht vanaf de 13de eeuw, voor vrouwen die ‘samen in afzondering’ graag een godvruchtig leven wilden leiden zonder een kloostergelofte af te leggen. In Gent vind je er drie en twee daarvan staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het Oud Begijnhof Sint-Elisabeth heeft drie verschillende kerken en staat daarmee bekend als de holy corner van Gent. Maar ook het Klein Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw Ter Hoyen, het best bewaarde begijnhof van voor de Franse Revolutie, is zeker de moeite waard. Zie je het graag groots? Het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth aan de rand van de stad gaf vroeger plaats aan maar liefst zeshonderd begijnen.
Mechelen- Bourgondische kunststad
Van alle Vlaamse kunststeden is Mechelen waarschijnlijk het best bewaarde geheim. Het is een aangename, goed bewandelbare stad vol erfgoedschatten. Mechelen kende haar gloriedagen tijdens de 15de en 16de eeuw. Generaties prinsen en prinsessen brachten her hun kindertijd door, onder wie Keizer Karel V en Anne Boleyn.
Unieke verzameling Besloten Hofjes
Museum Hof van Busleyden is dé startplek om je verkenning van Bourgondisch Mechelen in te zetten. Dit stadspaleis is een van de eerste renaissancepaleizen in onze contreien. Hier ontmoette Hiëronymus van Busleyden onder anderen Margareta van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More. Een plek voor ontmoetingen, waar ideeën werden uitgewisseld, macht, meesterschap en vakmanschap vorm kregen en waar stilgestaan werd bij een wereld in verandering. Tot op de dag van vandaag is het een broedplaats van creativiteit en verzamelplek van kunst.
Een extra reden om dit museum op je ‘must-do’-lijst te zetten zijn de Besloten Hofjes, die onlangs gerestaureerd zijn. Deze 16de-eeuwse ‘retabelkastjes’ zijn uniek in hun soort en nergens ter wereld vind je zo’n grote verzameling. De Besloten Hofjes zijn zeldzame voorbeelden van ‘anonieme’ vrouwelijke kunst, devotie en spiritualiteit. Ze zijn gemaakt door de Mechelse gasthuiszusters. Uiterst nauwgezet creëerden ze hun hofjes met daarin voorstellingen van een ideale, spirituele en paradijselijke wereld. Behalve geschilderde panelen en polychrome beeldjes, vind je er ook tientallen handgemaakte zijdebloemen, minuscule gebruiksvoorwerpen, glazen druiventrosjes, stukjes echte beenderen en allerlei kleine relikwieën.
Beleef de Vlaamse Beiaardcultuur
In 2014 erkende de UNESCO de Belgische beiaardcultuur als immaterieel cultureel erfgoed. Nergens beter dan in de Sint-Romboutstoren kun je dit van dichtbij ervaren. Bij het torenbezoek kom je letterlijk oog in oog met twee beiaarden, het klokken- en uurwerkmechanisme. Wil je een Beiaardconcert vanaf de eerste rij meemaken? Plan dan je bezoek op zaterdagvoormiddag of zondagnamiddag, maar vergeet dan niet je oordoppen mee te brengen. Beklim verder de toren. Op 97 meter hoogte geniet je vanaf de skywalk van een prachtig en uniek zicht op Mechelen. Een welverdiende beloning na een flinke klim van 538 trappen.
Het Kunstuur: één uur, 32 topwerken
In alle rust 32 topwerken bewonderen? Boek dan ‘Het Kunstuur’ in de Heilige Geestkapel. Je staat er – in een beschermd monument – één uur lang oog in oog met de verschillende werken uit de Belgische schilderkunst tussen 1880-1950.
Foto bovenaan: © Stad Gent – Dienst Toerisme