Uitgerust wakker worden
Tips voor een goede nachtrust
Een goede nachtrust is niet alleen belangrijk voor ons humeur, het is ook onontbeerlijk voor de conditie van ons lichaam: essentieel voor hart en bloedvaten. Dachten we lange tijd dat slecht slapen vooral psychische effecten had, serieus slaapgebrek – zo blijkt uit wereldwijde onderzoeken – heeft ook een weerslag op onze lichamelijke gezondheid. Er is zelfs steeds meer bewijs dat een chronisch slaaptekort invloed heeft op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Deze tips en weetjes zorgen ervoor dat ook jij uitgerust wakker kan worden.
De juiste houding
Slapen op de rug is het meest ontspannend voor het lichaam. Het gewicht van je lichaam is zo goed verdeeld en het is de meest natuurlijke houding. Alleen neemt de kans op snurken zo wel toe. Toch slaapt slecht 13% van de mensen op hun rug. De populairste houding (ongeveer 75%) is de zij, vaak met de benen licht opgetrokken. Dit vermindert het gesnurk, net als slapen op je buik. Maar deze slaaphoudingen zorgen voor meer druk op de spieren. Schouders kunnen in de knel raken, waardoor zelfs nekklachten ontstaan.
Zorg voor een ritme
Een vast ritme aanhouden helpt ons beter te slapen. Zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed gaan en op dezelfde tijd opstaan, ook in het weekeind. Beweging, daglicht en een prettige, frisse slaapkamer (zonder blauw licht en storende geluiden) doen wonderen voor de nachtrust.
Slaap niet te lang
Niet iedereen heeft acht uur slaap nodig. Slaap zoveel dat je je de volgende dag fris en fruitig voelt. Te veel slaap kan leiden tot onderbroken en oppervlakkige slaap. Het kan helpen om een tijdje op te schrijven om hoe laat je gaat slapen en opstaat, hoe lang je wakker ligt en hoe uitgerust je bent.
Geef je over
Een eyeopener voor velen is dat slaap te maken heeft met overgave. Zonder ontspanning ook geen slaap. Niet denken dus aan je werk, presteren, je verdriet. Het is zaak om ons ego het zwijgen op te leggen als we willen slapen. Focus je op iets van buiten.
Slaapmutsje?
Drankjes kunnen ook invloed hebben op slaap. In koffie en sommige theesoorten zit cafeïne, wat het slapen niet bevordert. Kruidenthee is daarentegen wel weer goed. Stop anderhalf uur voor het slapen gaan met drinken. Anders moet je de nacht onderbreken voor een bezoekje aan het toilet. Een slaapmutsje kán weliswaar helpen om snel onder zeil te raken maar dan moet het wel bij één ‘mutsje’ blijven, anders werken de effecten van alcohol vooral averechts.
Trek sokken aan
Als je het koud hebt, ben je van nature alerter. Wist je dat het daarom een goed idee is om met sokken aan te slapen? Uit onderzoek blijkt dat door die warme voeten er een signaal naar je hersenen wordt gestuurd dat het tijd is om te slapen. Sokken aan in bed is dus zeker in de winter een goed idee. Exemplaren gemaakt van een zachte stof zoals merinowol of kasjmier hebben het meeste effect.
Wind je niet op
Niet kunnen slapen is erg vervelend. Vooral als je de volgende dag vroeg op moet staan. Zorg in elk geval dat de wekker niet in het zicht staat. Op die manier voorkom je dat je de uren aftelt die je nog kunt slapen. Drink een glaasje water en probeer het vervolgens nog eens.
Zonlicht
Om je biologische klok goed te programmeren is het belangrijk om tenminste één uur zonlicht te zien – het liefst in de ochtend. Ga daarom in de ochtend of aan het begin van de middag een rondje buiten lopen. Uit onderzoek is gebleken dat een uur zonlicht de slaapkwaliteit bevordert.