Duizenden Nederlandse monumenten open gratis hun deuren
Kom je ook zaterdag 11 en zondag 12 september?
Op 11 en 12 september openen duizenden monumenten gratis hun deuren voor het publiek tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag. Het thema van deze 35e editie is ‘Mijn monument is jouw monument’. De Zin-redactie tipt hun favoriete monumenten in de buurt.
Art director Git tipt Begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam:
“Begraafplaats Zorgvlied is voor mij altijd een mysterieuze plaats, omdat er zoveel bekende mensen begraven liggen. Het is bijzonder om al die graven te zien, met elk een heel persoonlijke sfeer. Het is een prachtig aangelegd park, ontworpen door tuinarchitect Zocher, die ook het Vondelpark heeft aangelegd. Het park ligt aan de Amstel, soms wordt de kist per boot naar de begraafplaats gebracht. Op zondag 12 september worden er twee rondleidingen gegeven, en in de aula wordt een diapresentatie gehouden.”
Eindredacteur Daniëlle tipt twee monumenten in Deventer:
• Cava Andalusië: In 1896 startte Stegeman in de Polstraat op nummer 76-78 een kleine vleesverwerkende fabriek. Er werden vleeswaren, vleesconserven, groenteconserven, vruchtenconserven, jams en ook soepen gemaakt. Tegenwoordig is in Polstraat 78 een heel sfeervol en bijzonder smakelijk tapasrestaurant gevestigd met een authentieke Andalusische uitstraling. Je kunt mij geregeld vinden op een van de banken aan een klein eettafeltje in de prachtige historische gewelvenkelder met verborgen kunstwerken van Jacques Magendans. Tussen 12 en 17 uur kun je tijdens de Open Monumentendagen een rondleiding krijgen door de restauranteigenaar. Blijf daarna vooral eten!
• Bibliotheek / voormalige Proosdij: Als groot boekenverslinder is de bibliotheek natuurlijk vaste prik voor mij. Om te grasduinen en met een nieuwe aanwinst het restaurant in te duiken. In 2018 werd onze trots, deze nieuwe bibliotheek, geopend. Gebouwd onder architectuur dus met een moderne open uitstraling. Maar de eeuwenoude Proosdij, die uit 1130 stamt maakt hier op wonderlijke wijze deel van uit. De Proosdij is een gebouw dat ooit de zetel was van de proost, de rechterhand van de bisschop. Het werd deels op de fundamenten van een tufstenen kapelletje uit de tweede helft van de 11de eeuw gebouwd. De combinatie van oud en nieuw in de Deventer bieb mag je echt niet missen! Er worden tijdens de Open Monumentendagen rondleidingen gegeven tussen 11 en 14.45 uur en je kunt een kijkje nemen bij de vitrines met topstukken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek. O, en de koffie is er uitstekend!
Eindredacteur Sandra tipt buitenplaatsen bij Heemstede:
“In mijn woonplaats Heemstede stikt het van de monumenten die 11 en 12 september toegankelijk zijn voor publiek. Een molen, meelfabriek, kerken, watertoren, een bakkershuisje, een pompstation. Dit jaar bezoek ik buitenplaats De Hartekamp (zo van 11-15 uur). Het imposante hoofdgebouw dateert van rond 1700. De verschillende eigenaren hebben vele prominente bezoekers ontvangen. Keizer Wilhelm II als balling en ook koningin Juliana en Prins Bernhard hebben De Hartekamp bezocht. Op de begane grond bevinden zich de Oudhollandse kamer, de Regentenkamer, de Spiegelzaal, de Gouden Zaal, de Tuinzaal en de voormalige Balzaal. In het omliggende park staat een beeld van de Zweedse botanicus Linnaeus. Hij werkte op De Hartekamp als prefect van de tuinen van 1735 tot 1738. Sinds 1952 is op de Hartekamp een instelling voor de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking gevestigd. De tuin is altijd openbaar toegankelijk.
Onlineredacteur Barbara tipt twee molens in Oud Zuilen
“Als kind was ik al gefascineerd door molens. In Oud Zuilen kun je bij twee prachtige molens aan de Vecht een kijkje nemen. De wipmolen Buitenweg uit 1830 werd in 2016 geleden door een brand bijna volledig verwoest. Dankzij knap restauratiewerk draait hij weer naast molen Westbroek (1753) . De molens zijn tijdens beide Open Monumentendagen open en de molenaars Arie en Daan vertellen je alles vertellen over water en wind en laten de molens – ook van binnen – aan je zien.”
Plan je bezoek
Zelf een kijkje nemen? Op deze website staat een overzicht van deelnemende monumenten. Let op: voor sommige locaties moet een reservering worden gemaakt.