Acht tips om zelf iets te doen tegen klimaatopwarming
Hoe je thuis de wereld kunt redden
De ecologische voetafdruk van een huishouden in Nederland is gemiddeld 20.000 kilo CO2 per jaar. Ontdek met deze test wat voor effect jouw levensstijl op de aarde heeft. Schrik je van het resultaat? Gelukkig kan je eenvoudig een steentje bijdragen.
Een plasticvrije badkamer
De badkamer is een plek waar veel plastic afval wordt geproduceerd. Een leuke uitdaging is om te beginnen met het gebruiken van plasticvrije producten. Zo bestaan er herbruikbare wattenschijfjes- en staafjes. Ook kun je gebruikmaken van shampoobars: blokken zeep waarmee je je haar wast.
Loop of fiets
Mobiliteit is verantwoordelijk voor 20 procent van de uitstoot in Nederland. Daar kunnen dus stappen gemaakt worden. Lopend of met de fiets is uiteraard het beste voor het milieu en je gezondheid. Elektrisch vervoer zoals de tram, metro of trein is beter dan een bus. Heb je toch een auto nodig? Kies dan als je portemonnee het toelaat voor elektrisch: dat scheelt over de hele levensduur grofweg 50 procent CO2-uitstoot.
Niet de lucht in
Een retourtje Thailand zorgt voor 2700 kilo CO2 . Dat is evenveel als 2,5 jaar een energiezuinig (label A) huis verwarmen. Een reis per trein of touringcar zorgt voor de minste klimaatimpact. Met een benzineauto naar Spanje rijden, is ook niet klimaatneutraal. De Volkskrant onderzocht of je beter naar Spanje kunt vliegen of autorijden. Het oordeel: in je eentje is vliegen minder slecht, maar vanaf drie personen kun je beter met de auto. Heb je toch reiskriebels? Probeer het dan te compenseren.
Eet bewust
Klimaatwinst: 850 kilo CO2 per persoon per jaar bij een plantaardig dieet, 460 kilo bij alleen vegetarisch. Vooral de consumptie van rundvlees en varkensvlees is slecht voor milieu. En probeer restje te hergebruiken, hiermee kan je nog eens 160 kilo CO2 per persoon besparen.
Koop minder kleding
Kledingproductie is ontzettend slecht voor het milieu. Je kan je steentje bijdragen door kleding te verkopen of te doneren. Daarnaast kan kapotte kleding een tweede leven krijgen door het als poetsdoek te gebruiken. Toe aan iets nieuws? Koop zoveel mogelijk tweedehands, bijvoorbeeld vintage.
Koffie & thee
Veel koffiecups zijn gemaakt van plastic. Maar wist je dat een theezakje daar ook vaak van is gemaakt? Gelukkig zijn er duurzame alternatieven. Zo drinken al veel mensen thee gemaakt met losse thee in een theefilter. Ben je meer een koffiedrinker? Dan zijn biologisch afbreekbare koffiecups of herbruikbare koffiecups gemakkelijk te bestellen.
Gas & stroom
Opletten op het verbruik van gas en stroom is niet alleen gunstig voor het milieu maar ook voor je bankrekening. Kies bijvoorbeeld voor ledverlichting en doe verlichting uit waar het niet nodig is. Datzelfde geldt voor apparaten. Zet deze écht uit en niet op stand-by. Wees ook bewust van stekkers die onnodig in het stopcontact zitten.
De was 2.0
Kleding die niet meer fris ruikt kan ook even buiten worden gelucht. Draai daarnaast ook alleen een was als de trommel vol zit. Wanneer je per se die ene blouse aan wil, bestaat de handwas gelukkig ook nog. Als laatste is een droger uitstekend te vervangen door een wasrek. Een droger, dat is pas écht onnodige energieverspilling.
Heb je ook een tip? Wij horen het graag.