Overlevenden van de Holocaust
Indringende portretten en hun verhalen
Joodse Holocaust-overlevenden zijn vastgelegd door de lens van Martin Schoeller. Bekijk de indringende portretten en hun verhalen in Fotomuseum aan het Vrijthof.
Martin Schoeller
Met Survivors: Faces of Life after the Holocaust toont het museum 75 close-up portretten van Joodse mannen en vrouwen. De indringende foto’s op zeer groot formaat van de Duitse sterfotograaf Martin Schoeller geven overlevenden van de Holocaust een gezicht. De 75 unieke levensverhalen vormen een mozaïek van persoonlijke herinneringen en belichamen de meest tragische gebeurtenissen in de moderne menselijke geschiedenis.
Rabbijn Israel Meir Lau
Rabbijn Israel Meir Lau (84) wordt tijdens de oorlog gescheiden van zijn familie en komt in concentratiekamp Buchenwald terecht. Lau overleeft de oorlog dankzij zijn broer, die het zevenjarige jongetje verborgen hield in het kamp. “Heb je medemens lief zoals jezelf. Dat is wat onze Thora ons vertelt. Haat niet. Neem geen wraak. Streef ernaar om lief te hebben en het universum te herbouwen.”
Berthe Badehi
De Franse Berthe Badehi (89) dook onder bij een christelijke familie in het dorpje Le Montcel. “In moeilijke situaties moet je proberen sterkt te blijven en vertrouwen te hebben, en het uiterste doen om te overleven. Als je het overleeft, kom je het wellicht niet helemaal te boven, maar je moet het beste ervan maken.”
Masha Wolfsthal
Masha Wolfsthal (86) ontsnapt uit het Poolse getto en verstopt zich gedurende de holocaust in het bos. “Mensen zouden moeten leren vergevingsgezinder te zijn voor anderen in hun leven.”
Survivors: Faces of Life after the Holocaust is tot en met 31 januari 2022 te zien in het Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht.