Samen leven met Alzheimer
De vele gezichten van dementie
Dementie kent zoveel gezichten. Wat doet het met jou en je dierbaren wanneer je geest je in de steek laat en het dagelijkse leven ingewikkelder wordt? In de nieuwe Zin staan 8 dappere en veerkrachtige verhalen, zoals het interview met Wim en Letty.
‘We proberen extra hard te genieten van wat er nog kan’
Wim (1953) had een voorspoedige carrière als directeur in de kinderopvang, totdat hij steeds moeilijker uit zijn woorden en in actie kwam. Sinds de diagnose Alzheimer in 2019 doen hij en zijn vrouw Letty (1958) er alles aan om vooral te blijven léven.
Wim: “De tijd doet zijn ding. We hadden het erger kunnen hebben, denk ik vaak. We willen vooral léven, we houden van het leven, van natuur, mensen, bewegen.”
Letty: “Stap voor stap gaat het minder, de oude Wim met wie ik 27 jaar samen ben, verdwijnt. Hij is anders, ons perspectief is anders, de vanzelfsprekendheid van samen oud worden is weg. Daarom proberen we extra hard te genieten van wat er is en wat er nog kan. Dat ligt ook in mijn aard, ik ben gewend te denken in oplossingen. Zo heb ik, a-sportief als ik ben, toch ook een e-bike gekocht. Dan kunnen we tenminste samen bewegen in de buitenlucht.”
Wim: “Maar de zorg voor Letty is best wel een dingetje, hoor. Hoe blijft zij overeind?”
Letty: “Ja, ook vrienden dringen er op aan: ‘blijf ook voor jezelf zorgen, Letty!’ Maar hoe? In elk geval door me te richten op activiteiten die energie geven. Daarom heb ik besloten om eerder te stoppen met mijn baan, zodat ik ruimte heb voor vrijwilligerswerk en voor cursussen die me interesseren. Zo wil ik ervoor zorgen dat ik ook nog iemand blijf.”
Samen een weg zoeken
Wim: “Ik leef vooral in het nu, met de toekomst ben ik niet zo bezig.”
Letty: “Daar verschillen we in, ik ben wel bezorgd over de moeilijke beslissingen die gaan komen. Wat als Wim niet meer alleen kan zijn, zich niet meer kan aankleden of zelf eten? Welke mogelijkheden zijn er? Daar wil ik ons op voorbereiden. Maar Wim wil daar niet zoveel van weten.”
Wim: “Wat helpt zijn onze bezoeken aan een therapeut, daar hebben we fijne gesprekken, waardoor we elkaar beter begrijpen.”
Letty: “De therapeut zegt: Wim is geen Alzheimer, hij hééft Alzheimer. Daar moet je samen én alleen een weg in zoeken.”
Dementie, en dan?
Mensen met dementie leven gemiddeld 6,5 jaar met de ziekte. In welk tempo hun klachten toenemen, hoe actief zij kunnen zijn en welke zorg ze nodig hebben, verschilt. Hoe pakken zij de draad van het leven op? Hoe gaan ze om met alle veranderingen, de toenemende afhankelijkheid, hoe vinden zij nieuwe invullingen van de dag? Een van de doelen van Alzheimer Nederland is om, voor alle mensen met dementie en hun mantelzorgers, een betere kwaliteit van leven mogelijk te maken. Onder meer door het aanjagen van wetenschappelijk onderzoek en door het bieden van hulp, advies en voorlichting om meer begrip te kweken voor mensen die leven met dementie en hun naasten.
21 september: Wereld Alzheimer Dag
Jaarlijks, op 21 september, krijgt de wereldwijde aandacht voor dementie een boost. De themadag is in 1994 in het leven geroepen door alle landelijke Alzheimer organisaties en Alzheimer Disease International. De Nederlandse editie staat in het teken van ‘de vele gezichten van dementie’, met activiteiten overal in het land. Nieuwsgierig? Check Alzheimer-nederland.nl
Zin in meer? Lees het hele artikel in Zin 11. Nú in de winkel of bestel ‘em hier.
Productie & Tekst: Teus Lebbing. Beeld: Mark Uyl