Alles over kroketten in 7 weetjes
Op 9 oktober is het Nationale Krokettendag
Op 9 oktober is het Nationale Krokettendag. De liefde voor de kroket van Nederlanders gaat toch vooral door de maag. Met z’n allen eten we er 300 miljoen per jaar en meer leuke weetjes over onze favoriete snack.
1. Croquets
De kroket is ontstaan in Frankrijk. In 1691 schreef de kok van Lodewijk XIV al over een recept voor ‘croquets’. Het woord kroket is dus afgeleid van croquets, wat knabbelen betekent. De eerste kroketten hadden de afmetingen van een ei.
2. Calorieën
Een kroket bevat eigenlijk helemaal niet zoveel calorieën, namelijk maar 150 stuks. Een saucijzenbroodje heeft er maar liefst 310. Dus je kunt in plaats van een broodje dus twee kroketten eten.
3. Van Dam
Op 9 oktober is de sterfdag van Johannes van Dam. Er was geen grotere fan van de snack dan hij. Hij wijdde er zelfs een heel boek aan. Hij vond dat de kroket een betere plaats verdient in de gastronomie dan dat die nu heeft.
4. Populaire snack
Kroketten zijn de populairste snack van het land. Zo’n 85 procent van de Nederlanders eet ze regelmatig, het liefst uit de hand. Volgens de Algemene Kokswaren en Snackproductenvereniging (die bestaat!) wordt de rundvleeskroket het meest verkocht, gevolgd door de kalfskroket, gevolgd door de goulashkroket, satékroket en kipkroket.
5. Wel 25 stuks
Volgens diezelfde vereniging eten we er ieder jaar met z’n allen 300 miljoen stuks. Dat zijn er gemiddeld ongeveer 25 de man/vrouw.
6. Vega versie
Kroketten zijn er tegenwoordig ook in een vegetarische variant, van de Vegetarische Slager en zijn bijna niet van de echte rundvleeskroketten te onderscheiden. Overigens tref je ook steeds vaker kroketten aan met bieten of paddenstoelen.
7. Maak ze zelf
De snack is ook heel makkelijk zelf te maken. Raadpleeg daarvoor het eerder genoemde krokettenboek van Van Dam, of check dit filmpje.