BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Global Wardrobe: mode en de wereldgeschiedenis

Global Wardrobe: mode en de wereldgeschiedenis

Nu in het Kustmuseum!

Decennia lang lieten West-Europese ontwerpers zich inspireren door andere culturen en soms zelfs onterecht toegeëigend. De tentoonstelling Global Wardrobede wereldwijde modeconnectie laat zien hoe de modecultuur zich in de 18e, 19e en 20e eeuw heeft ontwikkeld.

Meer dan textiel

Handbeschilderde katoen uit India, soepele Chinese zijde, fantasievolle batik uit Indonesië of kleurrijke varianten op de Japanse kimono – ieder kledingstuk vertelt een verhaal. En die zijn niet altijd even fraai: veel mode ontstond in een periode van kolonisatie en ongelijke machtsverhoudingen.

De tentoonstelling reist door verschillende eeuwen, om zo te laten zien hoe opvattingen over mode constant veranderden. Zo draaiden de 18e en 19e eeuw in het westen veel om het imiteren van inzichten, materialen en technieken uit andere werelddelen. In de 20e lieten Westerse ontwerpers zich vooral veel inspireren, met name door trends uit China, Japan, Egypte en India.

Avondjurk in ‘oosterse- fantasie’-sfeer, ca. 1927, Kunstmuseum Den Haag. Foto: Alice de Groot.

Culturele toe-eigening

Het is een actueel onderwerp: het cultureel toe-eigenenen, ofwel ‘cultural appropriation’. Daar is sprake van als iemand iets kopieert uit een andere cultuur, in het ergste geval zelfs zonder dit te vermelden. Ook in de wondere wereld van de mode gebeurt dit al eeuwenlang. Hoe kun je je als mode-ontwerper op verantwoorde wijze toch laten inspireren door rijke, andere culturen? Ook bij deze actuele vraag wordt stilgestaan tijdens Global Wardrobe – de wereldwijde modeconnectie.

De tentoonstelling is van 9 oktober t/m 16 januari 2022 te zien in het Kunstmuseum. Meer weten over deze zinderende tentoonstelling? Ga naar www.kunstmuseum.nl/global-wardrobe.