BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Financieel gezond uit elkaar

Financieel gezond uit elkaar

Check deze antwoorden op veelgestelde vragen over belastingen en toeslagen

In opdracht van de Rijksoverheid | Ieder jaar besluiten veel stellen uit elkaar te gaan. Daar komt heel wat bij kijken. En hoewel je hoofd er misschien niet naar staat, is het belangrijk óók stil te staan bij de belastingen en toeslagen die je moet regelen. Om mensen hierbij te helpen, beantwoordt Manuela van Blanken, scheiden-expert van de Belastingdienst, vragen over uit elkaar gaan.

Op welke kortingen en toeslagen heb ik recht?

“Dat hangt af van de situatie. Op welke toeslagen je recht hebt, is afhankelijk van onder meer je inkomen en of je partneralimentatie betaalt of ontvangt. Om precies te weten op welke kortingen en toeslagen je recht hebt, heeft de Belastingdienst een scheiden-checklist ontwikkeld. Aan de hand van vier vragen krijg je een overzicht van de zaken die je na een scheiding moet regelen.”

Hoe zit het met toeslagen die ik al krijg? En mijn voorlopige aanslag?

“Wijzigt jouw financiële situatie door de scheiding? Dan raad ik aan om je voorlopige aanslag en toeslagen op tijd aan te passen. Dit voorkomt dat je maandelijks te veel betaalt of te veel terugkrijgt. De voorlopige aanslag pas je aan op Mijn Belastingdienst. Voor toeslagen geef je wijzigingen door via Mijn toeslagen.”

Waar moet ik op letten als ik financiële afspraken maak?

“Ik adviseer gemaakte afspraken goed vast te leggen, bijvoorbeeld in een echtscheidingsconvenant. En controleer goed of de afspraken gevolgen hebben voor jouw belastingen en toeslagen.”

Hoe zit het met partneralimentatie?

“Ex-partners kunnen verplicht zijn elkaar te onderhouden na het verbreken van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit heet partneralimentatie. Ontvang je alimentatie? Dan betaal je hier belasting over. Betaal jij alimentatie? Dan kun je dit aftrekken bij jouw belastingaangifte.”

Samen of apart belastingaangifte doen?

“Je kan ervoor kiezen om in het jaar van uit elkaar gaan nog als fiscaal partners aangifte te doen. Dat heeft als voordeel dat je inkomsten en aftrekposten nog een laatste keer gunstig kunt verdelen. Iedere verdeling mag, zolang het totaal uitkomt op 100%. Houd er wel rekening mee dat de verdeling van het vermogen en de aftrekposten invloed kan hebben op de hoogte van de toeslagen en andere inkomensafhankelijke regelingen. Blijven jullie in het jaar van de scheiding fiscaal partners? Dan is het slim om samen digitaal belastingaangifte te doen. Zo voorkom je dat je gegevens vergeet of verkeerd invult.”

Meer weten? Vul de persoonlijke scheiden-checklist in op Belastingdienst.nl/scheiden en je weet direct waar je aan toe bent.