‘Deze roman is het resultaat van gesprekken met mijn moeder’
Interview met schrijver Jesús Carrasco
Jesús Carrasco (1972) maakte wereldwijd indruk met zijn beklemmende debuutroman De vlucht. Onlangs verscheen zijn derde roman Terug naar huis: een aangrijpend, bitterzoet familieportret van een moeder en zoon in huidig Spanje.
Hoe kwam deze roman tot stand?
“Het idee voor dit boek had ik al lang in mijn hoofd, het thema en decor zijn voor mij heel herkenbaar en vertrouwd. Het is een roman over huiselijke relaties zoals ik die van vroeger ken en het speelt zich af in het landschap van mijn jeugd. Juist daarom wilde ik er eerst ver vandaan blijven. Ik vertrok naar Schotland en schreef daar twee heel andere, meer exotische romans waar ik na herlezing niet blij mee was. Ze stonden zo ver van mij en mijn emoties af. Ik besloot ze weg te leggen en eenmaal terug in Spanje, kwam dit boek weer boven. Normaal kost het schrijven mij jaren maar deze stond binnen zes weken op papier. Dat was een gelukkige en bevrijdende ervaring na het schrijven aan boeken die uiteindelijk in de prullenbak verdwenen.”
Herkent u zich in de worsteling van verwachtingen tussen ouders en kinderen?
“Het is geen autobiografische roman maar ik herken de generatiekloof. De zwijgzame, hardwerkende generatie van mijn ouders die niet geleerd hadden hun gevoelens te tonen. Dat was verboden terrein. Ze moesten hun land opbouwen en hun kinderen opvoeden. Ik herken ook het gebrek aan verantwoordelijkheid van zoon Juan die in deze roman een eind maakt aan zijn verlengde jeugd en op een bepaalde manier volwassen wordt. Zoals zoveel kinderen zag hij zijn ouders als eendimensionale personen. Door de omstandigheden leert hij ze in alle facetten kennen. Aan het eind van het boek kan hij terugkijken op een nieuwe versie van zichzelf, hij heeft veel nieuwe dingen geleerd en is dichterbij zijn moeder gekomen. We weten niet of hij zijn leven voorgoed zal veranderen, maar veranderd is hij zeker.
Begrijpt u uw eigen familie nu beter door dit boek?
“Dat begrip was er al eerder, anders had ik dit boek nooit kunnen schrijven. Deze roman is het resultaat van gesprekken met mijn moeder, mijn vader is elf jaar geleden overleden. Ik ben heel blij dat ik die kans heb aangegrepen. Mijn moeder en ik hebben door die gesprekken een andere, hechtere relatie gekregen dan toen ik de leeftijd van Juan had. Anders dan Juan ben ik het stadium van kind al lang voorbij. Mijn moeder is 83 jaar, we begrijpen elkaar steeds beter omdat we meer op elkaar zijn gaan lijken. We hebben een gelijkwaardige, volwassen relatie.”
Terug naar huis (Meulenhoff, € 21,99)
Interview: Margriet de Groot
Meer fijne leestips staan in Zin 13. Nu in de winkel of bestel hem hier.