Dit is hoe vaak je moet douchen
Grote kans dat jij te vaak gaat.
Wakker worden en hup onder de warme douche. Voor veel mensen een standaard ritueel, elke dag weer. Sommige mensen douchen zelfs twee keer per dag. Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet goed is voor de huid?
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid. Het droogt je opperste huidlaag uit en dan kunnen slechte bacteriën makkelijker binnendringen en voor infecties zorgen. Je ontwikkelt sneller huidproblemen (eczeem, roodheid en jeuk). En een overdreven hygiënisch leven maakt je ook vatbaarder voor allergieën. Douchen is vooral belangrijk als je zichtbaar vuil op je lichaam hebt, als je in aanraking bent gekomen met chemische middelen of als jij of iemand in je omgeving allergisch is (pollen, huisdier). Ook te heet douchen is niet goed voor je lijf. Iets onder de gemiddelde lichaamstemperatuur van 37 graden is het beste als je per se warm wilt douchen, maar een lauwwarme temperatuur heeft de voorkeur.
Wel elke dag wassen
Oké, niet elke dag onder de douche dus. Maar je wast je natuurlijk wel elke dag even, vooral oksels, billen en geslachtsdelen. En je handen meerdere keren per dag, zeker na elk toiletgebruik en nu nog vaker om een coronabesmetting tegen te gaan. Hoe vaak je je wast, is verder afhankelijk van je beroep en dagelijkse bezigheden (zit je vaak of ben je de hele dag actief?), je fysieke aanleg en je levensstijl. Als je vaak sport, dan wil je die zweetgeur daarna uiteraard even wegwassen. Maar daarvoor hoef je dus niet telkens onder de douche te springen.
Douchegel: wel of niet?
Wist je trouwens dat douchegel niet al te best is voor je huid? Douchegel is bedoeld om wat vettigheid van de huid af te halen om extra schoon te worden. Dit betekent dat ook het beschermend vetlaagje op de huid opgelost kan worden. Water alleen droogt de huid al uit, als je je ook nog een wast met douchegel, zal de huid veel sneller uitdrogen.
Als je toch douchegel of zeep wilt gebruiken, welke producten kun je dan het beste kiezen? Op de verpakking kun je vaak al zien of de producten mild zijn voor je huid of niet. Producten die een hoge concentratie zeep bevatten, zijn vaak agressiever (maar soms nodig als je met ontlasting of met een virus in aanraking bent gekomen). Het is belangrijk om na het gebruik van douchegel je huid te verzorgen met een vette crème of zalf. Door het gebruik van vette producten, komt er weer wat meer bescherming op de huid.
Extra tip
Elke dag heel even koud douchen leidt tot minder ziekteverzuim, ontdekten onderzoekers van het AMC Amsterdam. Aanleiding voor het onderzoek was de groeiende aandacht voor het effect van kou op de gezondheid. Een deel van de 3000 deelnemers douchte zich drie maanden normaal, de anderen moesten dagelijks dertig, zestig of negentig seconden koud (10 graden!) douchen. De koude douchers hadden minder ernstige ziekteverschijnselen en bleken daar ook sneller van te herstellen. Hierdoor meldden ze zich 29 procent minder vaak ziek dan de warme douchers.