BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Zo maak je snel een leuk Sinterklaasgedicht

Zo maak je snel een leuk Sinterklaasgedicht

Handige tips

Het is de periode van cadeautjes, pepernoten en gedichten schrijven. Maar dat laatste is niet voor iedereen weggelegd. Met deze tips maak je eenvoudig een sinterklaasgedicht.

Bedenk een onderwerp

Weten waar je gedicht over gaat is al bijna het halve werk. Op welke dingen wil je de ontvanger wijzen? Denk aan hobby’s, ontwikkelingen van het afgelopen jaar en het cadeautje dat je geeft. Schijf deze elementen kort op, deze geven je straks bij het schrijven houvast. Als je weet dat je opziet tegen het maken van een gedicht, begin dan op tijd. Dan heb je nog mogelijkheden om het aan te passen of informatie te winnen als onderwerp.

Het rijmschema

De meeste mensen dichten volgens het AABB-schema, hier rijmen zin 1 en zin 2 op elkaar, evenals zin 3 en 4. Bijvoorbeeld met als laatste woorden: denken (1) – schenken (2) – leven (3) – geven (4). Dat is het makkelijkst. En dan begint het allemaal met de eerste zin. Op deze website staan heel veel leuke suggesties om mee te beginnen.
Houd rekening met het aantal lettergrepen van de rijmwoorden. Zo rijmt gekocht wel op mocht, maar loopt het lekkerder als je een rijmwoord kiest met hetzelfde aantal lettergrepen (twee), bijvoorbeeld gekocht en gedrocht.

Gebruik een rijmwoordenboek

Waarom zou je rijmwoorden zelf te bedenken als er genoeg hulpmiddelen zijn? Zo kun je een traditioneel rijmwoordenboek gebruiken. Online staan ook goede rijmwoordenboeken die je gratis van advies voorzien. Wij gebruiken bijvoorbeeld Mick’s Rijmwoordenboek en Rijmwoordenboek.net.

Hardop voorlezen

Klaar? Lees het gedicht nog even hardop voor. Zo ontdek je er eventuele struikelblokken en hoor je of het ritme klopt. Bedenk dat de ontvanger het op pakjesavond voor het eerst leest. Dus ontwijk ingewikkelde zinsconstructies en moeilijke woorden. Zonder haperen het einde gehaald? Dan is het gedicht klaar.

Liever lui dan moe?

Kom je er toch nog niet uit? Als laatste strohalm zijn er websites die een kant en klaar gedicht voor je maken. Bijvoorbeeld: sinterklaasgedichtenmaken,  dotsphinxsinterklaasgedichten en sinterklaasfm. Het zijn onpersoonlijke verhalen maar ze rijmen wel. Voer gegevens zoals naam, leeftijd, hobby, en cadeau in en er verschijnt een compleet gedicht. Je kan natuurlijk een paar aanpassingen maken voor een persoonlijker tintje.