BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
‘Geld. Ik ben altijd bang dat ik er te weinig van heb’

‘Geld. Ik ben altijd bang dat ik er te weinig van heb’

Een nieuwe column van Hanneke Groenteman

Een nieuwe column van Hanneke Groenteman: ‘Even een misverstandje recht zetten: bij de televisie werken betekent niet automatisch rijkdom’

Peperdure behandeling

Ik vind geld een ingewikkeld ding. Het maakt op zich niet gelukkig (zeggen ze), maar als je er te weinig van hebt kan je leven zwaar zijn. Ik ben altijd een beetje bang dat ik er te weinig van heb, anderzijds schaam ik me ook voor mijn comfortabele gevulde portemonnee. Laatst vertelde ik hierover in een populaire podcast. Ik zei dat ik een peperdure tandartsbehandeling moest ondergaan en dat ik mijn hypotheek moest verhogen om die te kunnen betalen. Kennelijk was deze (overdreven) uitspraak genoeg om in een blad af te drukken, zodat een kennis mij meewarig zei: ‘Moet je je huis verkopen voor je gebit?’ (Neeeee).

Marktwaarde

In dat blad stond ook dat ik als BN-er toch wel schatrijk moest zijn, anders had ik iets helemaal fout gedaan. Nou, ik heb kennelijk iets helemaal fout gedaan, want rijk ben ik bij de omroep niet geworden. Even een misverstandje recht zetten: bij de televisie werken betekent niet automatisch rijkdom. Er zijn succesvolle collega’s die productiebedrijven hebben, of buitensporige talenten, of in de reclame als BN-er boodschappen, of gewoon oplichters, maar in die categorieën ben ik nooit gevallen. Ik heb er noch de hersens noch het karakter noch de marktwaarde voor. Ik heb altijd voor een normaal vast salaris bij omroepen gewerkt en was al blij als ik met zekerheid voor mij en mijn kind bed, bad en brood bij elkaar kon verdienen. Nooit de durf gehad om de vrije markt op te gaan, altijd gedacht: Ik moet mijn maandelijkse huur kunnen betalen en voor m’n pensioen werken. Anders zou ik nu misschien wel mega-cashen bij de Lidl of de Plus of de Albert Heijn in de Ster. En…. daar heb ik tot de dag van vandaag geen spijt van.

Houdgreep

Ik heb die ingewikkelde relatie met geld overigens geërfd van mijn lieve vader. Die had altijd twee banen, één als bankbediende en in de avonduren één als verzekeringsagent. Altijd bang voor armoede. Hij verzekerde ons en alles en iedereen van de wieg tot het graf. Toen ik geboren werd, sloot hij al een begrafenisverzekering af (jammer genoeg kan ik daar geen bewijs meer van vinden, zodat mijn nageslacht de begrafenis gewoon moet betalen). Hij gaf ons de indruk dat we nogal arm waren, ik mocht bijvoorbeeld niet studeren omdat dat te duur was (en zonde van het geld voor een meisje als ik), alleen een secretaresseopleiding heeft hij betaald. Heel handig overigens, want ik kan blind typen met tien vingers en beheers steno, maar dit terzijde. Ik wil maar zeggen: nu ben ik oud, heb een vast pensioen en AOW, een eigen huisje en af en toe mensen die interview-les van me willen krijgen. Tegenslagen als tandartsrekeningen overleef ik. Ik voel me zo rijk dat ik me schaam tegenover mensen die ik dit ook zou gunnen, die harder door het lot getroffen zijn dan ik. Zo houden armoede-angst en geldschaamte elkaar in de houdgreep.

Hanneke Groenteman (1939) is programmaker, journalist en schrijver. In Zin schrijft ze over waar ze tegenaan loopt. Hanneke heeft één zoon, Gijs. Hij heeft vier kinderen (twee dochters en twee zonen). Zij zijn Hannekes Grote Liefde.

Nooit meer een column van Hanneke missen? Met deze aanbieding lees je Zin wel erg voordelig.