BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
‘De Dijk verbroedert. Er gebeurt iets met het publiek’

‘De Dijk verbroedert. Er gebeurt iets met het publiek’

Interview & win

Het dak gaat er bij elk optreden vanaf. Maar ondertussen is er weinig bekend over de persoonlijke hoogte- en dieptepunten van de band. Journalist en schrijver, Op1-presentator én De Dijk-liefhebber Hugo Logtenberg (1974) besloot het verhaal Achter De Dijk te schrijven: over hoe een band al 40 jaar onafgebroken aan de Nederlandse top kan staan.

Je presenteert de tv-talkshow Op1, hebt verschillende journalistieke prijzen gewonnen en schreef een boek over Van Gaal. Hoe kwam je op het idee een boek over een rockband als De Dijk te schrijven?

“Ik ben, sinds ik op mijn 17de het lied Dansen op de vulkaan hoorde, groot liefhebber van De Dijk en heb in de jaren daarna regelmatig hun concerten bezocht. Járen later, eind 2019, nam iemand me mee naar een huiskamerconcert van Huub van der Lubbe op een woonboot in Amsterdam. Dat was een prachtige solovoorstelling. Huub van der Lubbe, zijn gitaar en tussendoor vertelde hij wat anekdotes. Maar ook een groot contrast met de optredens van De Dijk, waar het dak eraf gaat. Het verschil tussen de grote optredens met de hele band en de intieme solovoorstelling zorgde ervoor dat ik benieuwd raakte naar wat er achter de schermen van de band allemaal gebeurt en is gebeurd. Daarover was nauwelijks iets bekend terwijl ze in de 40 jaar dat ze bestaan veel hoogte- maar ook een paar duidelijke muzikale en persoonlijke dieptepunten hebben beleefd. Voor mij was dat het startpunt om te beginnen met Achter De Dijk. ”

40 jaar De Dijk. Dat is nogal een periode. Hoe heb je die weten te vangen? Waar ben je begonnen?

“Door de belangrijkste betrokkenen – alle bandleden en de mensen rondom de band – te vragen of ze mee wilden werken. Dat wilden ze. Toen heb ik gedaan wat ik bij mijn eerdere boeken over onder meer Louis van Gaal heb gedaan: alles verzamelen wat ik kon vinden aan informatie en vervolgens met zoveel mogelijk betrokkenen uit de verschillende periodes van De Dijk praten. Dat werden uiteindelijk ruim 140 mensen. Zo kreeg ik steeds meer zicht op het verhaal, helemaal doordat ik met Huub van der Lubbe door zijn dagboeken kon gaan. Dat was een schat vol unieke verhalen en details, zoals ook andere betrokkenen gelukkig nog dagboeken of aantekeningen hebben bijgehouden. Zo is het een journalistiek boek geworden vol anekdotes en details waardoor het verhaal vaart krijgt maar waarin ook de moeilijke momenten binnen de band aan bod komen.”

Dijk
Hugo Logtenberg. Fotograaf: Keke Keukelaar

De succesformule van De Dijk. Heb je die kunnen achterhalen?

“De basis zijn de vaak autobiografische teksten van Huub van der Lubbe; een woordsmid zoals Barry Hay hem noemt. Die liedteksten zijn vaak zó mooi, herkenbaar of ontroerend, dat veel mensen zich erin herkennen alsof het over hun eigen leven gaat. Dat geldt voor de eerste klassiekers als Niemand in de stad en Nergens goed voor maar ook Als ze er niet is en Kan ik iets voor je doen – een tekst die Van der Lubbe schreef voor zijn schoonzus Loes Luca, de actrice die samen was met Harald van der Lubbe, een jongere broer van de frontman. De muziek bij al die teksten wordt gemaakt door de overige bandleden waarbij gitarist Nico Arzbach de beste score haalt. Antonie Broek is behalve de drummer het muzikale geweten van de band. Een ongelofelijk belangrijke rol. Zonder zijn goedkeuring belandt de uitvoering van een nummer niet op een album. Het zijn individueel niet allemaal de beste muzikanten van het land maar met elkaar vormen ze wel de beste liveband van Nederland. Dát alles is hun kracht. Het vermogen om, zoals in hun beginjaren hun motto was, met jongensachtig plezier een zaal plat in de as te spelen. Tel daarbij de nagenoeg gelijke verdeling van het geld en de vrij geringe ego’s en je begrijpt waarom ze na 40 jaar nog altijd samen optreden.”

Dijk

Over het boek & win!

Wie ooit een concert van De Dijk heeft bezocht, kent het handelsmerk van de band: de zaal moet plat in de as. Onder leiding van frontman Huub van der Lubbe groeide De Dijk uit tot de beste liveband van Nederland. Het resultaat na veertig jaar: een lange lijst met gouden platen, onderscheidingen en nog altijd volle zalen. De uitkomst van hard werken, het talent om woorden te vinden voor onbeschreven gevoelens en het overwinnen van tegenslagen en angsten, die voor de buitenwereld onzichtbaar bleven. Hugo Logtenberg sprak naast de bandleden ruim honderdveertig betrokkenen voor zijn boek. Gratis lezen? Wij verloten exemplaren. Winnaars hebben inmiddels bericht gekregen.
(Achter De Dijk, Podium, € 25)