Deze verrassende inhaalreis wil je in je agenda zetten
Treinen en OV-fietsen naar Gorssel
Je sociale leven is waarschijnlijk veranderd (lees: minder geworden) door corona. En je bent misschien ook een stuk minder op pad geweest. Hopelijk kunnen we er snel weer vol opuit. Kim van Dam (1966) deed alvast inspiratie op voor een inhaalreis die je straks kunt maken met de trein.
Treinen
Het idee begon met een appje van vriendin Jacqueline. Of ik ook zin heb haar weer eens te zien en om iets leuks te gaan doen? Maar natuurlijk! Het plan is dat we allebei een groots museum in een klein plaatsje (want niet te druk) kiezen. Voor en na het kunstkijken kunnen we dan gelijk lekker bijkletsen. Ik kies voor museum MORE in Gorssel: een dorp tussen Hanzesteden Deventer en Zutphen. Voor ons allebei is dat een uurtje of twee treinen.
‘Ik haal vast koffie’
Al kunnen we Museum MORE niet in door de lockdown, we besluiten toch om onze inhaalreis door te laten gaan. Genoeg te zien en doen in Gorssel en omgeving. En dus zit ik op een ochtend in een rustige trein op weg naar Zutphen. Hoe fijn is dat, zonder filestress, de tijd aan mezelf, lekker met een boek. Op mijn mobiel zoek ik ook vast een leuke (take-away) lunchplek op voor straks.
Jacqueline en ik hebben afgesproken voor het monumentale station. Ik kom een paar minuten eerder aan dan zij. Als ik er bijna ben, app ik haar dat ik op schema lig en alvast koffie haal. De vreugde om elkaar weer eens live te zien is groot en we moeten onszelf er echt van weerhouden niet nóg een koffie te nemen en gewoon maar de stad in te lopen. Er valt zoveel bij te praten! Maar we roepen onszelf tot de orde en stappen op de OV-fiets naar Gorssel, een kilometer of zeven verderop. Een leuk fietstochtje waarbij we zien hoe de stedelijke omgeving overgaat in de landelijke Achterhoek.
Meer dan MORE
Museum MORE, het grootste museum voor modern realisme, is zelfs van buiten al een pareltje. Een deel ervan is het voormalige gemeentehuis, de rest is moderne nieuwbouw. We kunnen niet wachten om het museum binnenkort ook van binnen te bewonderen, bijvoorbeeld om een blik te kunnen werpen op de verstilde landschappen van Jan Mankes. Maar nu gaan we lekker wandelen, dat kan immers altijd! Bij MORE vind je het startpunt van de wandeling Gorssels Goed (3 km). De route leidt langs 21 hoogtepunten van dit culturele dorp. Wat laten ‘kletsen en wandelen’ zich toch heerlijk combineren. Gorssel blijkt een superschattig dorp vol weelderige villa’s, eeuwenoude boerderijen en een best grote kerk, een Rijksmonument. Er is zelfs een tramstation. De laatste stoomtram stopte er in 1945. Het mooi gerenoveerde stationnetje is nu een expositieruimte.
Nog meer te ontdekken
In de Hoofdstraat slenteren we langs de winkels in mooie pandjes. Chique vintage kleding siert de etalage van Swits, voor fijne interieurspulletjes gaan inwoners van Gorssel naar ’t Sfeerhuis en bij Eerlijk! Genieten is het aanbod cadeauartikelen fairtrade of duurzaam. Voor de lunch-to-go kiezen we voor Loetje, ook al in een prachtige, witte villa. De zon breekt zowaar door en zittend op een bankje genieten we van een heerlijke picknick-lunch. Top-idee, zo’n inhaalreis. We komen terug in Gorssel. Vanaf april is het ook leuk om de uiterwaarden aan de overkant van de IJssel te verkennen. Op Ns.nl/wandelen vind je een wandelroute door dit mooie natuurgebied. Wie dan ook nog wil fietsen kan via de toeristische route langs de IJssel naar Deventer. Jacqueline en ik spreken af dat we dat zeker nog eens gaan doen.
Van deur tot deur
Geen zin om te fietsen naar het museum? Of is het slecht weer? Pak dan de bus of huur een Greenwheels (deelauto). Gebruik de NS-app om je reis van deur tot deur gemakkelijk te plannen.
Inhaalreizen per Nightjet
Voorzichtig dromen we weer van uitstapjes over de grens. Met de Nightjet bijvoorbeeld, milieuvriendelijk en comfortabel in een privé-coupé met de slaaptrein naar bijvoorbeeld München, Innsbruck, Wenen of Zürich. Heerlijk uitgeslapen en zonder jetlag aankomen en dan een nieuwe stad ontdekken. Vooral Wenen staat hoog op het verlanglijstje vanwege de moderne architectuur van de universiteitscampus met onder meer prachtige gebouwen van Zaha Hadid en CRABstudio.
Lekker lezen in de trein
Everhard Arends (1962) was boekhandelaar, maar inmiddels werkt hij als hoofdconducteur bij de NS. Als ‘De boekenconducteur’ geeft hij leestips op Instagram. Zijn tip voor deze reis:
“In de prachtige omgeving van Zutphen ligt het buurtschap Klein Dochteren, de voormalige woonplaats van A.L. Snijders. Snijders is de bedenker van de Zeer Korte Verhalen. Zijn laatste bundel Doelloos kijken is dan ook meer dan geschikt om te lezen in de trein naar Zutphen.”
Win een inhaalreis!
Op Ns.nl/inhaalreizen vind je meer inspiratie en kun je zelfs een inhaalreis winnen voor als we er straks weer op uit kunnen.
Tekst en beeld: Kim van Dam