Helpt veel vis eten echt tegen depressie?
Dr. Does geeft advies
Hoogleraar Klinische Psychologie Willem van der Does (1960) heeft een frisse kijk op het leven en de mens. Hij reageert hier op een dilemma van een lezer.
Vis eten
Ik heb een aantal maanden lang minstens twee keer per week vette vis gegeten omdat je overal leest dat het beschermt tegen depressie en daar ben ik gevoelig voor. Kennelijk ben ik iets te hard gegaan, want inmiddels staat het me tegen. Geen vis dus meer voor mij voorlopig. Is dat erg? Zijn die dieetadviezen nou echt bewezen?
Ilse
Beste Ilse
Op het gebied van depressie wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar voeding. Tekorten aan sommige voedingsstoffen kunnen tot depressie leiden, maar er is nog weinig bewijs voor effecten van een dieet of voedingspatroon als je geen tekorten hebt. ‘Eet gevarieerd en matig’ is een advies dat al decennia staat. Een mediterraan eetpatroon helpt het risico op hart- en vaatziekten verlagen, en misschien ook dat van depressie. Het effect zal niet groot zijn, maar kwaad kan het zeker ook niet. Mediterraan is niet wat je tegenwoordig krijgt bij de gemiddelde Griek of Italiaan in Nederland. De componenten zijn groente en fruit, peulvruchten, noten, olijfolie, volkoren producten en…vis. En matig met vlees, zuivel en alcohol.
Wat vind jij?
Hoe zie jij dit? Of heb je een tip voor Ilse? Wij horen het graag.
Prangende vraag? Mail hem naar redactie@zin.nl o.v.v. ‘Dr. Does’. Meer vragen staan in Zin 2. Nu in de winkel of bestel dit nummer online.