Slapen? Kunnen wij van Zin niet vaak én niet gek genoeg. Wij testen Nederlands origineelste slaapplekken. Dit keer wordt online redacteur Barbara Ruijgrok (1983) wakker in de historische binnenstad van Leiden.
Morspoortkazerne
Acht stadspoorten omsloten de Leidse binnenstad in de 17de eeuw. De Morspoort uit 1669 is een van de twee poorten die de sloopwoede heeft overleefd. Onder die stadspoort manoeuvreer ik mijn rolkoffer richting de buren: Boutique Hotel d’Oude Morsch. Ook deze slaapplek zit boordevol geschiedenis. Het is gevestigd in de oude Morspoortkazerne. Hier verbleven tot 1940 de mannen van de infanterie. Het wachtgebouw is het enige deel van de kazerne dat niet is gesloopt. Hier bewaakte ‘de wachter’ vroeger de toegangspoort. Inmiddels vind je er achttien hotelkamers en een gezellig restaurantje. Wij hebben een stoere, moderne kamer. Met kastjes van sloophout en een enorme inloopdouche. Een dikke kabelketting dient als koord voor het badkamerlicht. Dit is een kamer waarvan de soldaten destijds alleen maar konden dromen. Naast de minibar kun je gratis koffie en thee zetten. Vol energie door deze warme drankjes zijn we er klaar voor om de stad te ontdekken. Dat wordt ons heel gemakkelijk gemaakt, want bij het inchecken kregen we een kaart met een stadswandeling mee. Na 100 meter lopen hebben we al een stadspark, een molen, de historische haven en het geboortehuis van Rembrandt gezien. Deze sleutelstad zit vol verrassingen!
Historie
Voor gasten die na 21 uur in het hotel terugkomen, zoals wij nu, is er een speciale toegangsdeur. Op deze gang passeren we een oude medicijnkist – vast een overblijfsel uit de legertijd. Al dat lopen heeft ons lekker moe gemaakt dus we duiken meteen ons bed in. Met een locatie middenin het centrum waren we voorbereid op feestende studenten en rumoerige scooters. Maar oordopjes heb je hier helemaal niet nodig. Het is werkelijk doodstil. En dankzij de comfortabele boxspings worden we heerlijk uitgerust wakker. Als ontbijt krijgen we een royale plank vol warme en koude gerechten. Naast klassiekers als croissants, muesli met fruit en verse smoothies houdt de kok hier duidelijk van verrassingen: smullen is het van de ‘roomkaas met brownie’. Leiden is veel te leuk om nu al te verlaten dus lopen we na het royale ontbijt naar de overburen: het Museum van Volkenkunde. De receptionist let ondertussen op onze bagage. Wat een topplek is dit, we worden letterlijk omringd door historie!