Voorjaarvoorpret: 3x voorjaarsgroenten uit de oven
3x voorjaarsgroente uit de oven!
Wat eten we dit weekend? We duiken de keuken in met Maureen Belderink, hoofdredacteur van foodmagazine delicious. Ze kiest voor Zin spannende, kleurige en geurige gerechten op thema. Voor Zin 4 was dat 3x voorjaarsgroenten uit de over. Eet smakelijk.
Courgette-ricottataart
met ontbijtspek
hoofdgerecht (4-6 personen)
bereiden ± 15 min | oven ± 30-35 min
Ingrediënten
- 8 kleine tortillawraps (gordita’s)
- 1 courgette
- 70 g ontbijtspek, fijngesneden
- 4 eieren
- 125 g ricotta
- 100 g cheddar, geraspt
- 2 bosuitjes, in ringetjes
- ook nodig: quichevorm van 26 cm Ø
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de wand en de bodem van de vorm met 7 wraps. Leg de laatste wrap in de opening in het midden. Rasp de courgette grof. Bak het ontbijtspek in een droge koekenpan in 3-4 min. krokant. Klop de eieren los met de ricotta en roer de kaas erdoor. Schep de courgette, het ontbijtspek en de bosui door het eimengsel. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Schep het courgettemengsel in de taartbodem. Bak de taart in de voorverwarmde oven in 30-35 min. goudbruin en gaar. Dek evt. na 20 min. af met aluminiumfolie als de tortilla’s te donker worden. Lekker met een frisse bladsalade.
Recept, fotografie, styling, bereiding: Studio Philippi
Roodlofquiche
met fontina en walnoten
hoofdgerecht (4 personen)
bereiden ± 25 min | oven ± 40 min
Ingrediënten
- 800 g roodlof*
- 5 el olijfolie
- 100 ml droge witte wijn
- 1 sjalotje, fijngesneden
- 6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries), ontdooid
- 200 g crème fraîche
- 4 eieren
- 200 g fontina*, geraspt
- 75 g walnoten, grof gehakt
- 50 g rucola
ook nodig: quichevorm van 24 cm Ø, of rechthoekige vorm van 18-28 cm, ingevet
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd aan de onderkant de lofstruikjes bij. Snijd ze overlangs in kwarten. Verhit in een ruime koekenpan 3 el olijfolie. Bak het roodlof in 8-10 min. beetgaar. Breng intussen in een steelpan de wijn met de sjalot aan de kook en kook het vocht langzaam tot 2 el in. Bekleed intussen de vorm met de plakjes deeg.
Neem het wijn-sjalotmengsel van het vuur en roer de crème fraîche erdoor. Klop dan een voor een de eieren erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de roodlof met de kaas en walnoten nonchalant over de deegbodem. Schenk het ei-roommengsel erover. Bak de quiche in de voorverwarmde oven in 35-40 min. goudbruin en gaar.
Maak de rucola aan met de laatste 2 el olijfolie en zout en peper.
Snijd de quiche in 4 stukken. Leg de quiche op de borden met de rucolasalade erop.
* Witlof is een prima alternatief! Neem in plaats van fontina evt. andere goed smeltende kaas.
Recept: Kirsten Eckhart. fotografie: Eric van Lokven. styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski
Raapstelenfrittata
met tuinbonen & spinaziesalade
lunch- of hoofdgerecht (4 personen)
bereiden ± 20 min | oven ± 30 min
Ingrediënten
- 250 g diepvriestuinbonen
- 12 eieren
- 50 ml slagroom
- 3 bosuien, fijngesneden
- 2 bossen raapstelen, wortels verwijderd
- 400 g buffelmozzarella, in blokjes van 1×1 cm
- 2 sjalotten, in dunne halve ringen
- 2 el vlierbes- of wittewijnazijn
- 5 el extra vierge olijfolie
- 200 g spinazie
- zuurdesemcroutons*, voor erbij
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Kook de tuinbonen ± 2 min. in kokend water met zout. Klop in een kom de eieren en room los en voeg zout en peper naar smaak toe.
Roer de bosui erdoor. Verdeel de raapstelen over een ingevette ovenschaal en verdeel de tuinbonen erover. Schenk het eimengsel erover en verdeel de kaas erover. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak in 25-30 min. goudbruin en gaar.
Laat de sjalot met de azijn 5 min. in een kom marineren. Voeg de olie toe en breng de dressing op smaak met zout en peper. Schep in een ruime kom de spinazie en dressing door elkaar en serveer met de frittata. Lekker met zuurdesemcroutons.
* Zuurdesemcroutons zelf maken? Snijd sneden zuurdesembrood in blokjes, besprenkel ze met olijfolie en bak ze (tegelijk met de frittata) 10-15 min. in de oven.
Recept: Yolanda van der Jagt. fotografie: Ernie Enkelaar. styling: Cyn Ferdinandus. bereiding: Jacqueline Pietrowski
deze niet vergeten:
Meer (w)eten?
U vindt honderden recepten, tips, weetjes en adressen op deliciousmagazine.nl