Duitsland Dichtbij
Deel 1: Ontdek barok Dresden en de vorstelijke Oranjeroute.
Voel je ze al, die vakantiekriebels? Dicht bij huis valt ongelooflijk veel te ontdekken. Wat te denken van Duitsland? Een andere cultuur, menukaart en taal, en het landschap is verrassend weids en gevarieerd. Wij maakten een ruime selectie met de leukste highlights.
Barok Dresden
Het ‘Florence aan de Elbe’
Cultuurmetropool Dresden is de hoofdstad van de deelstaat Saksen. Deze groene stad aan de Elbe is een juweeltje. Een levend geschiedenisboek, met eindeloos veel kunstschatten en paleizen, dat is Dresden. Tegelijkertijd ligt het vlak bij een nationaal park. Dresden biedt daarmee de perfecte balans tussen natuur en cultuur.
Voor het allermooiste uitzicht over de rivier de Elbe, gaat u naar de Brühlsche Terrasse in Dresden. Het tien meter hoge terras was onderdeel van de verdedigingsmuur in de zestiende eeuw. Het wordt vanwege het magnifieke uitzicht ook wel ‘het balkon van Europa’ genoemd.
Elberadweg: een paradijs voor fietsers
De Elberadweg – vooral het deel door Dresden Elbland – is een van de mooiste en afwisselendste fietsroutes van Europa. Zonder hoogteverschil fiets je langs de groene Elbe-oevers, langs het barokke paleis slot Pillnitz, het authentieke wijnstadje Radebeul, porseleinstad Meißen en slot Hartenfels in het middeleeuwse Torgau.
Saksische Wijnwandelweg
De langste wandelroute rond Dresden is de ‘Saksische Wijnwandelweg’ (90 km), tussen Pirna en Diesbar-Seußlitz. Vrijwel alle paden zijn verhard en lopen langs de rivierbedding van de Elbe. Geoefende wandelaars kunnen deze route in drie dagen afleggen, maar het is zeker een goed idee om er meer tijd voor uit te trekken. Je wandelt via wijnhellingen door enkele van de mooiste stadjes van Saksen (Radebeul en Meißen) en langs Dresden. Onderweg is geen gebrek aan goede restaurants en gezellige terrassen. Ook kom je langs wijngaarden die bezoekers ontvangen, waaronder Schloss Wackerbarth en Wijngoed Hoflössnitz.
Tip
Een dagje wandelen in het Nationaal Park Sächsische Schweiz! Dit is een indrukwekkend natuurgebied vol rotsformaties, tafelbergen, smalle en diepe kloven en uitgestrekte bossen. Vanuit Dresden sta je met de S-Bahn (lokale trein) in 25 minuten in Pirna, aan de voet van het Elbsandsteingebirge.
2x Altstadt
De mooiste bezienswaardigheden in de oude stad:
- Het paleiscomplex Zwinger herbergt nu drie belangrijke musea
- De Frauenkirche aan de Neumarkt, een ontwerp van architect George Bähr, is van buiten een plaatje, maar het altaar met het geïntegreerde orgel en de plafondschilderingen in de koepel van de barokke kerk, zijn minstens zo mooi.
De vorstelijke Oranjeroute
Op ontdekkingsreis langs de roots van ons koningshuis
Je houdt van natuur. Je bezoekt graag kastelen, paleizen en romantische stadjes. Je bent geïnteresseerd in geschiedenis én in ons Koningshuis. Dan is de vorstelijke Oranjeroute echt iets voor jou! De geschiedenis van de Oranjes gaat ver terug. Een groot deel ervan speelt zich af bij onze oosterburen. Treed in de voetsporen van de koninklijke familie en ontdek de geschiedenis van Koning Willem-Alexander en zijn voorouders.
De vorstelijke Oranjeroute is circa 2300 kilometer lang en loopt langs 23 Duitse steden. De route is heel afwisselend, van vakwerkhuizen in een plaats als Hitzacker tot prachtige kastelen in Braunfels, Oranienbaum en Bad Pyrmont. Begin bijvoorbeeld in Nassau, waar een toren het visitekaartje is van het prachtige stadje. Het Nederlandse koningshuis dankt zijn naam aan dit plaatsje. Vervolg de route langs de rivier de Lahn naar Diez, waar twee kastelen aan de Oranjes herinneren. In Dillenburg stond de wieg van Willem van Oranje. En in Siegen mag een bezoek aan het Obere Schloss niet ontbreken. Daar herinneren schilderijen aan de Vader des Vaderlands en is ook werk van Rubens te bewonderen.
Zin om verder te trekken?
Bezoek tot 25 augustus het stadje Fulda (100 km ten noordoosten van Frankfurt), waar naar aanleiding van de 250ste geboortedag van koning Willem I een tentoonstelling met koninklijke kunst én stukken van hedendaagse Nederlandse designers is te zien. In het oosten van Duitsland beland je in Wernigerode met zijn vakwerkhuizen en karakteristieke kasteel. Iets zuidelijker ligt Stolberg, waar Juliana van Stolberg-Wernigerode, de moeder van Willem van Oranje, is geboren. Nog verder reizen? Dan mag je Oranienburg met zijn paleis, het Tuinenrijk Wörlitz en Dresden Elbland met de steden Dresden en Meißen niet missen. Uit deze regio is de tweede vrouw van Willem van Oranje, Anna van Saksen, afkomstig.
Ook op de fiets
Speciaal voor fietsers zijn drie trajecten met Oranjeroutebordjes gemarkeerd, de rest van de Oranjeroute kun je langs andere bestaande langeafstandsfietsroutes volgen.
Meer info: #duitslanddichtbij
Foto banner: ©Adobe Stock/Vincent