BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Opruimcoach Karen De Meyer

Opruimcoach Karen De Meyer

‘Opruimen begint met ontspullen, en creëert bewustzijn’

Ben je opruimcoach, zit je dagenlang tussen de verhuisdozen. Daar wordt de Vlaamse Karen De Meyer wel onrustig van. Gelukkig weet ze als geen ander hoe ze moet ontspullen en hoe straks niet alleen haar huis maar ook zijzelf opknapt als ze kan gaan opruimen. Met haar boek De magie van opruimen helpt ze jou en je huis óók.

Wat is dat toch, die heilzame werking voor de geest die uitgaat van opruimen en ontspullen?

“Opruimen en ontspullen hebben eindeloos veel voordelen, zelfs voor mensen die houden van een beetje chaos. Het werkt heel therapeutisch! Opruimen zorgt voor meer ruimte, orde en netheid in huis maar ook voor minder stress. En het levert tijdswinst op. Te veel spullen hebben is een last. Dan ben je voortdurend bezig met opruimen en poetsen. En naar dingen zoeken. Met minder spullen om je heen wordt je leven eenvoudiger. Je houdt meer tijd over voor dat wat jij leuk en belangrijk vindt.

Je gaat anders in het leven staan. Het geeft ruimte en rust in je huis maar schept ook orde in je leven. Het helpt je ontdekken wat je écht wilt en wie je bent. Je komt dichter bij jezelf te staan, leert te genieten van kleine dingen en van het hier en nu. Opruimen is voortdurend keuzes maken. Je leert niet alleen ‘nee’ te zeggen tegen spullen maar leert ‘loslaten’ op alle vlakken in je leven. Onspullen en opruimen creëren bewustzijn.”

Waarom vond je dat jouw boek er moest komen? Wat maakt jouw ‘opruimboek’ anders dan de boeken die er al zijn?

“De magie van opruimen is een heel visueel boek, boordevol foto’s. Ik neem je mee door je huis. Heb je het hele boek doorlopen, dan heb je alle ruimtes in huis onder handen genomen. Het is een doeboek met niet alleen opruimtips maar ook DIY-ideetjes, kleine plantentips en ecotips. Zaken die op een of andere manier allemaal met opruimen te maken hebben. ‘Duurzaamheid’ loopt als een rode draad door het boek. Enerzijds omdat ik zelf probeer duurzamer te leven, anderzijds omdat opruimen duurzaam is.”

Kun je je alleen thuis voelen in een opgeruimd huis denk je?

“‘Rommel’ is natuurlijk een heel subjectief begrip. Waar de ene persoon goed tegen veel spullen om zich heen kan, word ik daar zelf heel onrustig van. Een opgeruimd huis is iets anders dan een minimalistisch en clean huis. Ook in een opgeruimd huis ligt af en toe rommel. Dat is helemaal normaal, want in een huis moet geleefd worden. De crux is dat je je opbergsystemen en -gewoonten eigen maakt die bij jóu passen. Zodat je je huis snel aan kant krijgt en niet te veel tijd en energie kwijt bent aan je huishouden… Met mijn boek wil ik je stap voor stap begeleiden naar een woning die gezelligheid, warmte en energie uitstraalt. Naar een woning waar je tot rust kunt komen, je op je gemak voelt en volledig jezelf kunt zijn.”

Wat is jouw ultieme opruimtip? Waar heb je zelf het meest aan?

“Goh, dé tip vind ik lastig. Mag ik een paar tips geven? Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat je niet halsoverkop je hele huis begint op te ruimen. Dan eindig je gegarandeerd in een grotere chaos dan toen je begon. Begin klein en plan opruimen in. De tijd vliegt namelijk als je eenmaal begonnen bent. Heel belangrijk: opruimen begint met ontspullen. Pas zodra je je ontdaan hebt van alles wat je niet meer gebruikt, niets meer voor je betekent of stuk is, kun je beginnen met organiseren. Verder: geef al je spullen een vaste en logische plaats én leg ze na gebruik meteen weer terug op die plek. Label desnoods. En dan nog dit: verlaat de ruimte waarin je aan het opruimen bent niet.”

Win met Zin!

We geven 3 boeken van Karen weg. Kun jij wel wat opruimtips gebruiken, vermeld in de comments waarom jij dit boek moet winnen. DEZE WINACTIE IS AFGELOPEN, WINNAARS HEBBEN OP 2-6 BERICHT GEHAD VIA MAIL.

Tegen welk probleem loop je als opruimcoach vooral aan bij de mensen die je helpt?

“De meeste mensen vinden het heel moeilijk om afstand van spullen te doen. Ook als ze dingen niet meer nodig hebben, allang niet meer gebruiken of niet eens meer wisten dat ze die spullen hadden. Opruimen is voortdurend keuzes maken: ga je iets houden of kan het weg? En als je iets houdt, waar berg je het dan op? Dat maakt opruimen intensief en niet eenvoudig. Wat hierbij heel erg helpt is vooraf je wensen en dromen visueel te maken. Bijvoorbeeld met een moodboard, of een pinterestbord. Waaróm wil je opruimen? Ga je kleiner wonen, wil je duurzamer leven, zijn je kinderen het huis uit en wil je die werkruimte waar je al zo lang van droomde eindelijk realiseren? Dat doel tijdens het ontspullen en opruimen in gedachten houden helpt heel erg bij het beslissen over je spullen. Iemand die vooral zijn woning gezelliger wil maken zal op een andere manier moeten ontspullen dan iemand die minimalistischer wil gaan leven.”

Is opruimen een mindset? Kan iedereen het leren?

“Ik persoonlijk vind opruimen leuk maar ik kan me voorstellen dat veel mensen het niet gemakkelijk of zelfs moeilijk vinden. Toch ben ik er van overtuigd dat iedereen het kan leren. Je moet opruimen zien als een proces van proberen, lukken, mislukken, bijsturen, en af en toe een dipje hebben… Natuurlijk, falen is niet leuk maar het helpt je wel om te ontdekken wat werkt en wat niet. Hou vol. Ontspullen kost in het begin misschien veel moeite, later gaat loslaten steeds gemakkelijker. Wees consequent en geduldig met jezelf. Ga op zoek naar een systeem van organiseren en structureren dat voor jou en jouw gezin werkt. Pas wanneer je dit volledig geïntegreerd hebt in je leven als een nieuwe routine, kom je tot een duurzaam resultaat. En krijg je de smaak te pakken. Ontspullen en opruimen creëren bewustzijn en zorgen voor een blijvende gedragsverandering.”

Wat geeft jou vooral voldoening in je werk?

“Opruimen is veel meer dan gewoon ‘opruimen’. Het werkt heel therapeutisch. Als ik zie welk effect opruimen heeft op de mensen die ik daarin mag begeleiden, doet me dat enorm veel plezier. Opruimen is vaak heel confronterend en daarom ook emotioneel. Ik kom heel dicht bij die mensen te staan, ze vertellen me hun verhaal, laten me alles zien en ik ben hen daar enorm dankbaar voor. ‘Opruimcoach’ is een heel mooi en puur beroep.”

Hoe ziet jouw eigen huis eruit? Mag je bijvoorbeeld ook ‘troepjes’ hebben van jezelf?

“Ja hoor, zeker! Zo heb ik een rommella. Ideaal voor spulletjes die geen vaste opbergplek hebben. Belangrijk hierbij is wel dat je weet wat er inzit en dat er toch enigszins sprake van structuur en overzicht is. Zo gebruik ik in deze la een bestekbak en kleine bakjes. Daarnaast ben ik nog niet zo lang geleden verhuisd en omdat ik nog wacht op mijn bureau en enkele kasten, staan er nog veel dozen om mij heen. Bepaalde delen in huis zijn dus nog ‘rommelig’ en ja, daar word ik ongelooflijk onrustig van!”

Over het boek

Opruimen is een magische manier om orde te scheppen in je huis en in je leven. Het maakt je bewust van wat en hoeveel je hebt. Ontspullen doet je anders met dingen omgaan en zet je aan tot minder kopen. Zo draag je bij aan een duurzamere wereld. Opruimcoach Karen De Meyer neemt je mee op een wandeling door je huis. Aan de hand van tips, stappenplannen en anekdotes helpt ze jou om elke kamer grondig op te ruimen. De vele foto’s zullen je inspiratie en zin geven om van jouw huis een thuis te maken. Breng stap voor stap structuur, routine en rust in je dagelijks leven: waar wacht je nog op?

(De magie van opruimen, Horizon € 23,99)

Over de schrijver

De Vlaamse Karen De Meyer studeerde fotografie en werkt in de sociale sector. Na enkele intensieve opleidingen besloot ze om haar passie te volgen en opruimcoach te worden. Met haar bedrijf Sooki helpt ze mensen hun huis op te ruimen en organiseren, en geeft ze advies op maat.

Instagram: @sooki_opruimcoach