Wakker worden in The Clock Tower
De klokkentoren van de Laurentiuskerk in Weesp.
Slapen? Kunnen wij van Zin niet vaak én niet gek genoeg. Wij testen Nederlands origineelste slaapplekken. Dit keer wordt online coördinator Zin.nl Petra Schouten (1971) wakker in The Clock Tower in Weesp.
De zon schijnt. Het terras voor de Laurentiuskerk in Weesp zit vol. Een serveerster van De Wispe brouwerij – onderbuur van The Clock Tower – knikt vriendelijk wanneer ze voorbij loopt met een dienblad vol speciaal bier. Met een speciale guestkey app openen we de toegangsdeur in het portaal van de kerk. De eerste wenteltrap telt 135 treden! Hijgend stappen we door de voordeur van deze bijzondere slaapplek: Welkom in The Clock Tower. Room with a view.
Op de ‘benedenverdieping’ bevindt zich de badkamer. Ik klap spontaan in mijn handen: het vrijstaande zwarte bad voor de authentieke glas-in-lood-boogramen, de dubbele stortdouche afgewerkt met beton ciré, de enorme spiegel-waswanden, smaakvol ingericht met katholieke en moderne kunst, ja, zelfs de badmat is mooi.
Perfecte mix van verleden en heden
Van boomhut tot havenkraan, mijn lief en ik hebben in ons leven aardig wat bijzondere slaapplekken getest, maar deze suite op dertig meter hoogte slaat werkelijk alles. Letterlijk: getuige de metershoge dubbele boogramen aan elke zijde van de kamer – de oorspronkelijk ‘galmgaten’ – was dit ooit de ruimte waar gigantische bronzen klokken de uren van de dag sloegen.
The Clock Tower is niet groter dan 36 m2 maar werkelijk alles klopt, een perfecte mix van verleden en heden – met dank aan Piet Boon, lees ik in Van kerk naar kroeg, het boek op de tafel naast ons kingsize bed. ‘In een periode van vijf jaar is de gotische kruiskerk in Weesp getransformeerd tot een brouwerij, jeneverstokerij, bierwinkel, Pilatus studio en luxe hotelsuite,’ lees ik op de achterflap. Een mustread voor nachtbrakers of vroege vogels.
De wereld van bovenaf
De guestkey app is ook handig om je te oriënteren. Met een glas prosecco uit de goedgevulde minibar in de hand bekijken we het weidse landschap. Links, aan het einde van de gracht, zien we een schattig brugwachtershuisje in de Vecht liggen. 2000 jaar geleden vestigden zich hier de eerste pioniers. In de verte draaien de wieken van De Vriendschap en De Eendragt.
Aan de voorkant kijken we uit over het oudste stukje Weesp. Door de eeuwen heen maakten bierbrouwers, jeneverstokers en cacaobranders hier de dienst uit, nu behoort het vestingstadje tot de veertig duurste woonlocaties van Nederland. Een soort mini-Amsterdam. Ideaal als je wel het stadsgevoel wilt maar niet de massa.
Daar waar we de zon zien ondergaan, herkennen we de Johan Cruijff ArenA (6,5 km) en de Amsterdamse Rembrandttoren aan de Amstel (9 km). We ontdekken ook de televisietoren van Hilversum (11 km), de groene Keverdijksepolder en natuurgebied Naardermeer.
Verder lezen?
Lees het hele verhaal in Zin 7. Nu in de winkel of bestel dit nummer in onze shop.