BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Karin Luiten over vegetarisch eten:

Karin Luiten over vegetarisch eten:

‘Vegaburgers of vegaspekjes? Knutselvoer noem ik dat’

Een vegetarisch kookboek maken stond al lang op het verlanglijstje van culinair journalist en bestsellerschrijver Karin Luiten. Eindelijk is-ie er dan: Vega zónder pakjes & zakjes. Met meer dan 100 recepten is een dagje zonder vlees of vis zo gepiept. Van paprikapaella tot oesterzwamshoarma, vegetarisch koken is voor Karin vooral creatief zijn.

Voor wie maakte je dit boek?

“Ik richt mij op iedereen die hulp nodig heeft bij koken maar mijn grootste inspiratiebron waren de niet-vegetariërs. Ik vind het zelf normaal om niet elke dag vlees te eten, dat is niet houdbaar meer in deze tijd. Maar van lezers hoor ik vaak hoe moeilijk ze dit vinden. Wat moet je in hemelsnaam klaarmaken voor een dochter die ineens vegetariër is? Of wat doe je als je man echt niet zonder zijn stukje vlees kan? Dat zette mij aan het denken. Wat kan ik deze mensen bieden om toch die stap te zetten? Mijn insteek is dat je er niet te veel heisa van moet maken. Als je van tevoren aankondigt ‘vanavond eten we vegetarisch’, steigert er altijd wel iemand in het gezin. Daarom gewoon lekker eten klaarmaken, opdienen en smullen. Verkondig het als: vandaag eten we lekker en morgen eten we ook weer lekker. Het maakt niet uit of het met of zonder vlees is. Het kan heel goed zijn dat het uiteindelijk niemand opvalt dat het zonder vlees is.”

Je strijdt al jaren tegen koken met pakjes en zakjes. Hoe ziet dit bij vegetarisch eten eruit?

“Ik hoop dat mijn boek de vooroordelen over vegetarisch eten wegneemt. Dat je écht niet aan de vegaburgers of vegaspekjes hoeft. Knutselvoer noem ik dat: producten die zwaar bewerkt zijn, vol verdikkingsmiddel, zout en maltodextrine. En iemand die echt van vlees houdt, overtuig je ook niet met gemarineerde tofu.

Een mooi voorbeeld is de bolognesesaus. Je denkt bij een vegetarische variant misschien al snel aan vegagehakt. Ik gebruik linzen. Voor dit recept moest ik overigens lang puzzelen voordat ik de variant had die iedereen lekker vond. Verschillende soorten linzen uitproberen, variëren met bereidingswijzen. Mijn man kon geen bolognesesaus meer zien. Hét tovermiddel bleek een lepeltje miso die ik op het einde aan de saus toevoeg. Die maakt het hartig en minder ‘linzerig’.”

Je begint het boek met een aantal smaakmakers zoals inderdaad die miso. Waarom zijn die nodig?

“Vlees geeft veel smaak en hartigheid aan een gerecht. Een handje spekjes of ansjovis maakt een gerecht meteen lekkerder. Als je dit niet kunt gebruiken, moet je iets anders toevoegen voor een beetje pit in een maaltijd. Gelukkig zijn die smaakmakers er genoeg. Noten bijvoorbeeld, die maken een gerecht knapperig en geven structuur. Het moeten geen studentikoze prutjes worden. Mijn motto is ‘het leven is te kort om vies te eten’ en dat geldt natuurlijk ook voor vegetarisch eten.”

Het boek heeft een hoofdstuk met varianten op AGV (aardappelen, groenten, vlees). Is dit vasthouden aan wat we gewend zijn?

“Als je begint met vegetarisch koken is de Aziatische keuken makkelijk als instapmodel. Thais en Indiaas eten kennen standaard al veel groenten en smaakmakers. Hetzelfde geldt voor de Italiaanse keuken. Veel lezers houden ook van de Hollandse Pot, hierbij is het lastiger. Dan kom je gauw uit op vleesvervangers. Daarom vond ik het leuk om hachee om te toveren tot een lekkere vegetarische variant met jackfruit en aubergine. Of bijvoorbeeld boerenkoolstamppot met gemarineerde shiitakes. Dat traditionele kuiltje met jus mis je echt niet!”

De helft van de recepten is veganistisch. Dat gaat nog een stapje verder. Koos je hier bewust voor?

“Toen ik de recepten bedacht, ontdekte ik dat het in veel gevallen makkelijk was om het veganistisch te maken. Normaal zou ik voor een soep uitjes fruiten in roomboter. Maar met olijfolie is het net zo lekker en is het hele recept in één klap veganistisch. Bij andere recepten vond ik een eitje erbij gewoon lekker. Een heel veganistisch boek vind ik moeilijk want ik ben dol op boter, kaas en eieren. Maar als je een gerecht volledig plantaardig kunt maken door één ander ingrediënt, doe ik dat.”

Recept Groene Roerbaknoedels (blz. 132-133), klik hier

Wat is bijzonder aan het Groene-roerbaknoedels-recept?

“Het is gebaseerd op een bekend kant-en-klaar-pakje. Daar wilde ik een alternatief voor maken. Het ziet er heel feestelijk uit, met al dat groen. Wokken is bovendien lekker makkelijk. Vaak zie je dat mensen die vegetarisch willen koken naar een zak wokgroente grijpen. Met wat non-descripte groentenflubbels, vaak al met bruine randjes en uitgedroogd. Zo zonde! En alles te fijngesneden; als je dat wokt blijft er niets van over. Snij zelf je groenten in stukken en je gerecht heeft automatisch meer body en smaak. Bij een wokgerecht als dit zal niemand er nog gehakt of kipreepjes bij willen.”

Welke reacties krijg je van lezers op de vegetarische recepten?

“Vooral veel enthousiaste reacties. Ook over huisgenoten die helemaal niet door hadden dat het een gerecht zonder vlees was. Het boek gaat als een speer, de eerste druk is inmiddels uitverkocht. Vegetarisch koken is steeds meer vanzelfsprekend. Dat kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen.”

Win met Zin!

Wij geven 3 exemplaren van het boek van Karin weg. Deel in de comments jouw favoriete vegetarische recept en je maakt automatisch kans op een van de drie kookboeken van Karin Luiten.

DEZE WINACTIE IS AFGELOPEN. DE WINNAARS HEBBEN OP 2 JUNI BERICHT GEKREGEN VIA MAIL.

Over het boek

(Vega zónder pakjes & zakjes, uitgeverij Fontaine, € 25,99)

Dit vrolijke kookboek bevat recepten die voor iedereen te maken zijn. Voor de flexitariër, de vegetariër én de vleeseter. Karin laat zien dat een dagje zonder vlees of vis verrassend lekker is. Daar zijn geen kruidenmixen of vleesvervangers voor nodig. Bij elk recept geeft Karin praktische tips: wat als je een ingrediënt niet in huis hebt of als je iets over hebt? Zelfs het blad van radijs hoeft niet weg, daar maak je lekkere soep van.

Interview: Marjolein Koens

Over de maker

Culinair journalist en kookboekenschrijver Karin Luiten schreef 18 succesvolle kookboeken waarvan Zonder pakjes en zakjes het meest bekend is. Ze maakte een van de eerste foodblogs van Nederland. Karin heeft een wekelijkse culinaire column in Trouw.

Kokenmetkarin.nl