Een vegetarisch kookboek maken stond al lang op het verlanglijstje van culinair journalist en bestsellerschrijver Karin Luiten. Eindelijk is-ie er dan: Vega zónder pakjes & zakjes. Met meer dan 100 recepten is een dagje zonder vlees of vis zo gepiept. Van paprikapaella tot oesterzwamshoarma, vegetarisch koken is voor Karin vooral creatief zijn.
Voor wie maakte je dit boek?
“Ik richt mij op iedereen die hulp nodig heeft bij koken maar mijn grootste inspiratiebron waren de niet-vegetariërs. Ik vind het zelf normaal om niet elke dag vlees te eten, dat is niet houdbaar meer in deze tijd. Maar van lezers hoor ik vaak hoe moeilijk ze dit vinden. Wat moet je in hemelsnaam klaarmaken voor een dochter die ineens vegetariër is? Of wat doe je als je man echt niet zonder zijn stukje vlees kan? Dat zette mij aan het denken. Wat kan ik deze mensen bieden om toch die stap te zetten? Mijn insteek is dat je er niet te veel heisa van moet maken. Als je van tevoren aankondigt ‘vanavond eten we vegetarisch’, steigert er altijd wel iemand in het gezin. Daarom gewoon lekker eten klaarmaken, opdienen en smullen. Verkondig het als: vandaag eten we lekker en morgen eten we ook weer lekker. Het maakt niet uit of het met of zonder vlees is. Het kan heel goed zijn dat het uiteindelijk niemand opvalt dat het zonder vlees is.”
Je strijdt al jaren tegen koken met pakjes en zakjes. Hoe ziet dit bij vegetarisch eten eruit?
“Ik hoop dat mijn boek de vooroordelen over vegetarisch eten wegneemt. Dat je écht niet aan de vegaburgers of vegaspekjes hoeft. Knutselvoer noem ik dat: producten die zwaar bewerkt zijn, vol verdikkingsmiddel, zout en maltodextrine. En iemand die echt van vlees houdt, overtuig je ook niet met gemarineerde tofu.
Een mooi voorbeeld is de bolognesesaus. Je denkt bij een vegetarische variant misschien al snel aan vegagehakt. Ik gebruik linzen. Voor dit recept moest ik overigens lang puzzelen voordat ik de variant had die iedereen lekker vond. Verschillende soorten linzen uitproberen, variëren met bereidingswijzen. Mijn man kon geen bolognesesaus meer zien. Hét tovermiddel bleek een lepeltje miso die ik op het einde aan de saus toevoeg. Die maakt het hartig en minder ‘linzerig’.”
Je begint het boek met een aantal smaakmakers zoals inderdaad die miso. Waarom zijn die nodig?
“Vlees geeft veel smaak en hartigheid aan een gerecht. Een handje spekjes of ansjovis maakt een gerecht meteen lekkerder. Als je dit niet kunt gebruiken, moet je iets anders toevoegen voor een beetje pit in een maaltijd. Gelukkig zijn die smaakmakers er genoeg. Noten bijvoorbeeld, die maken een gerecht knapperig en geven structuur. Het moeten geen studentikoze prutjes worden. Mijn motto is ‘het leven is te kort om vies te eten’ en dat geldt natuurlijk ook voor vegetarisch eten.”
Het boek heeft een hoofdstuk met varianten op AGV (aardappelen, groenten, vlees). Is dit vasthouden aan wat we gewend zijn?
“Als je begint met vegetarisch koken is de Aziatische keuken makkelijk als instapmodel. Thais en Indiaas eten kennen standaard al veel groenten en smaakmakers. Hetzelfde geldt voor de Italiaanse keuken. Veel lezers houden ook van de Hollandse Pot, hierbij is het lastiger. Dan kom je gauw uit op vleesvervangers. Daarom vond ik het leuk om hachee om te toveren tot een lekkere vegetarische variant met jackfruit en aubergine. Of bijvoorbeeld boerenkoolstamppot met gemarineerde shiitakes. Dat traditionele kuiltje met jus mis je echt niet!”
De helft van de recepten is veganistisch. Dat gaat nog een stapje verder. Koos je hier bewust voor?
“Toen ik de recepten bedacht, ontdekte ik dat het in veel gevallen makkelijk was om het veganistisch te maken. Normaal zou ik voor een soep uitjes fruiten in roomboter. Maar met olijfolie is het net zo lekker en is het hele recept in één klap veganistisch. Bij andere recepten vond ik een eitje erbij gewoon lekker. Een heel veganistisch boek vind ik moeilijk want ik ben dol op boter, kaas en eieren. Maar als je een gerecht volledig plantaardig kunt maken door één ander ingrediënt, doe ik dat.”
Recept Groene Roerbaknoedels (blz. 132-133), klik hier
Wat is bijzonder aan het Groene-roerbaknoedels-recept?
“Het is gebaseerd op een bekend kant-en-klaar-pakje. Daar wilde ik een alternatief voor maken. Het ziet er heel feestelijk uit, met al dat groen. Wokken is bovendien lekker makkelijk. Vaak zie je dat mensen die vegetarisch willen koken naar een zak wokgroente grijpen. Met wat non-descripte groentenflubbels, vaak al met bruine randjes en uitgedroogd. Zo zonde! En alles te fijngesneden; als je dat wokt blijft er niets van over. Snij zelf je groenten in stukken en je gerecht heeft automatisch meer body en smaak. Bij een wokgerecht als dit zal niemand er nog gehakt of kipreepjes bij willen.”
Welke reacties krijg je van lezers op de vegetarische recepten?
“Vooral veel enthousiaste reacties. Ook over huisgenoten die helemaal niet door hadden dat het een gerecht zonder vlees was. Het boek gaat als een speer, de eerste druk is inmiddels uitverkocht. Vegetarisch koken is steeds meer vanzelfsprekend. Dat kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen.”
Win met Zin!
Wij geven 3 exemplaren van het boek van Karin weg. Deel in de comments jouw favoriete vegetarische recept en je maakt automatisch kans op een van de drie kookboeken van Karin Luiten.
DEZE WINACTIE IS AFGELOPEN. DE WINNAARS HEBBEN OP 2 JUNI BERICHT GEKREGEN VIA MAIL.
Over het boek
(Vega zónder pakjes & zakjes, uitgeverij Fontaine, € 25,99)
Dit vrolijke kookboek bevat recepten die voor iedereen te maken zijn. Voor de flexitariër, de vegetariër én de vleeseter. Karin laat zien dat een dagje zonder vlees of vis verrassend lekker is. Daar zijn geen kruidenmixen of vleesvervangers voor nodig. Bij elk recept geeft Karin praktische tips: wat als je een ingrediënt niet in huis hebt of als je iets over hebt? Zelfs het blad van radijs hoeft niet weg, daar maak je lekkere soep van.
Interview: Marjolein Koens
Over de maker
Culinair journalist en kookboekenschrijver Karin Luiten schreef 18 succesvolle kookboeken waarvan Zonder pakjes en zakjes het meest bekend is. Ze maakte een van de eerste foodblogs van Nederland. Karin heeft een wekelijkse culinaire column in Trouw.
Anja zegt
Gisteren de rodelinzenbolognesesaus gemaakt. Lekker! Misschien nog wel lekkerder dan met gehakt… De miso doet het ‘m inderdaad. (al is 75gr misschien iets teveel. Het is nu vrij zout, dat kan iets minder. 60gr bijvoorbeeld).
Olga zegt
Ik ben een starter van vega,kan wel tips gebruiken
karin zegt
Zou graag het kookboek winnen om (nog) meer inspritatie op te doen over vegatarisch koken.
Nynke zegt
Ik houd veel van pizza met tomatensaus, gegrilde paprika, olijven, mozzarella en Parmezaanse kaas.
Ellen Veld zegt
Pasta met gorgonzola, mango en walnoten is heerlijk. Ben op zoek naar meer vegetarische recepten dus t boek zou erg welkom zijn!!! Zeker met een man en 2 kleine kinderen die nog wat wantrouwend zijn.
Anbe zegt
Ik houd van soep. ‘ s Winters erwtensoep met zure room en rookkaas. Nu paprikasoep van geroosterde paprika’s. En in de zomer gazpacho. En champignonsoep.
Soep dus.
Betty zegt
Favoriet is Pasta pesto met pijnboompitten rucola en tomaatjes Maar ik moet nog zoveel ontdekken op het gebied van vegetarisch koken Nieuwsgierig naar alle recepten in dit boek
Anna zegt
Ik heb geen favoriet recept nog, ik vervang vlees zoveel mogelijk en verder ben ik nog aan het leren en proberen . Het boek met recepten helpt mij vast beter op weg
Sander zegt
Ik maak graag chili sin carne , verder ben ik nog niet zo bekend met vegetarisch koken dus erg benieuwd naar de recepten in dit boek
Jacqueline Maissan zegt
Mag ik zeggen dat ik deze actie raar vind? Ik wil als flexitarier leren koken zonder vleesvervangers, zakjes en pakjes dmv dit kookboek maar het is wel de bedoeling dat ik eerst mijn favoriete vegarecept deel en die heb ik dus niet.
Nienke Hoekstra zegt
Helaas heb ik geen favo recept, maar zou dat wel graag willen. Mijn dochter van 12 wil geen vlees en de rest vindt de afwisseling van met en zonder vlees prima, maar dat lossen we nu op met vleesvervangers. Dus zo’n kookboek zou erg fijn zijn om inspiratie te krijgen, zodat wij allemaal lekker en gezond zonder vlees kunnen eten.
Sandy van der Kolk zegt
Wij zijn hier dol op broodje vegan shoarmareepjes met paprika en ijsbergsla maar ook pasta met spinazie, champignons, vegan sojaroom, knoflook en geroosterde pijnboompitten .
Chris zegt
Hoe overtuig ik mijn Amerikaanse man en kinderen om wat minder vleeseter te worden. Hij is dol op pittig eten, maar mist altijd vlees/kip/vis. We wonen nu in Nederland.
Wikky van Maare zegt
Ik ben in een herstelproces van baarmoederkanker. Ik ben in een rustig tempo weer met wandelen begonnen en wil heel graag in een rustig tempo met duidelijke richtlijnen vegetarisch gaan koken. Dit boek van Karin lijkt me een heerlijke hulp om mij aan vast houden. Pasta arrabiata is mijn favoriet.
Vriendelijke groet Wikkyvanmaare
Els de Greef zegt
Lijkt me een heerlijk boek!!
Goed voor het milieu en gezond .
Josée zegt
Wow, ik ben al helemaal enthousiast van dit interview met Karin. Daarom ben ik zeer benieuwd wat Karin in het kookboek nog meer voor lekkere recepten heeft. Dus ik doe graag mee met deze winactie
sandra zegt
graag wil ik winnen omdat ik teveel zakjes gebruik en dit wel met minder zou willen koken
SophiaG zegt
Mijn favoriete vega recept is penne pesto met cherrytomaatjes en pijnboompitten.
Petra zegt
Mijn Kookboek van moeder aarde ligt intussen helemaal uitelkaar en is ook een beetje achterhaald. Dit boek van Karin Luiten is een uitstekende vervanger.
ton lankhorst zegt
vooral het aspect van koken zonder pakjes en zakjes maakt mij zeer nieuwsgierig en leer gierig om dit te kunnen leren!
Suze Visser zegt
Het boek is heel mooi vormgegeven en ik ben nieuwsgierig naar de inhoud en de recepten. Daarom wil ik graag koken met dit boek.
Meta zegt
Ik zou dit boek graag voor een goede vriendin willen winnen. zij eet vegetarisch
Marianne zegt
Deze Karin schrijft ook voor dagblad TROUW…ik volg haar al jaren…ze is écht goed en ik wil dus heel graag winnen…ik kreeg ooit een klein kookboekje kado bij TROUW om de kerstdagen goed door te komen….dat heeft me destijds echt geholpen..soms is koken toch wel gezellig….
Wil zegt
Tot nu toe valt me lekker vegan koken zwaar. Misschien niet met Karin?
Wendy zegt
Ik kom nog niet veel verder dan een vleesvervanger gebruiken bij de standaard maaltijden. Zou graag dit kookboek winnen om de kennis uit te breiden.
Cora Meijer zegt
Zou graag gezonder willen koken en eten. Dit boek zou dus erg welkom zijn.
Francien van Hartingsveldt zegt
Eindelijk een kookboek naar mijn wens. Na 20 jaar Vega eindelijk wat nieuws
Vivianne zegt
ik ben gek op kikkererwten. Je kunt er alle kanten mee uit.
Een heel simpel en snel recept voor warme dagen is
een groot blik afspoelen.
mengen met een mix van olijfolie, beetje citroensap (en evt drupje goeie etherische olie van citroen), evt beetje honing, knoflook.
rode paprika in blokjes
geroosterde sesamzaadjes.
evt afmaken met peter en zout. En desgewenst andere groente
over warem dagen gesproken… Gazpacho is dan ook een van mijn (vega) favorieten en eet ik vaak samen met de salade om er toch een volwaardige maaltijd van te maken
Imina Jarsma zegt
Mijn gezin is super fan van Indiase Dahl, maar wat extra gezonde inspiratie om nog meer vegetarisch te koken, zou echt welkom zijn. Hoe meer je vegetarisch kookt, hoe minder je vlees mist en ik probeer meer en meer gezonder en vegetarischer te koken. Super graag doe ik dus mee voor dit kookboek!
afke zegt
Linzen koken en ondertussen de geraspte wortelen, ui, in gember rustig bakken . Dit in een kwark deeg van soja. Echt een favoriet.
Ramona van Egmond zegt
ik heb geen recept, want ik ben een newbe op het vlak van vegan. Hoop toch dat ik dit gave boek win met een tip: ik ben heel erg fan van de vega worstjes van de Plus. Even lekker krokant bakken in de koekenpan. .
corrien zegt
lijkt me een fantastisch kookboek, vooral ook inspirerend om meer variatie aan te brengen in mijn eenvoudige vegetarische kookpot. En dan heel erg wensen dat manlief ook eens vegetarisch mee wil eten!!!
Jantsje zegt
Mijn favoriete vega recepten zijn shoarma gemaakt van knolselderijblokjes en rendang gemaakt van jackfruit! Zo wordt iedereen hier thuis bediend, ook de vleeseters hoor ik niet klagen want lekkere kruiden en smaakmakers als ui en paprika maken het helemaal af.
Jacqueline zegt
OHHHH maar dat lijkt me een prachtig cadeau voor mijn lieve neefje van 15 die pas te horen heeft gekregen dat hij de ziekte van Chrohn heeft!Ik ding graag mee!j
Geertje zegt
Super graag meeloten !!
Frans Kuijpers zegt
tja, ik ben al jaren fan van karin luiten…..ik maak regelmatig recepten van haar uit de Trouw….. en dat past ons goed, ook omdat ik kook volgens het voedingspatroon van MS-Anders voor mijn vrouw, (die MS heeft) en mij, dat voorschrijft dat je alles zelf maakt, omdat dat de achteruitgang zou vertragen….dus al jaren geen pakjes en zakjes meerrrrrr….is een stuk gezonder (ook voor mij, man van ondertussen al weer 75) en ook nog eens vele vele malen lekkkerder, én ik kook de laatste tijd ook vaker vegetarisch dus enige extra inspiratie is altijd welkom!
Lies zegt
Ik kook zonder pakjes en zakjes omdat ik een gluten en lactose intolerantie heb.ook bak in mijn eigen brood. En op 76 jarige leeftijd probeer ik ook vegetarische gerechten uit!
lucia zegt
Ik ben erg dol op pennne met blauwe kaas, creme fraiche, salie, spinazie of courgette en verse cashew of walnoten. En erg benieuwd naar dit boek!
Ingrid zegt
Mijn favoriete vegetarische recept….Ik moet toegeven dat ik nog niet eerder vegetarische heb gekookt.
Graag zou ik me er in willen verdiepen door het te doen.
marijksels zegt
Oei Karin is geweldig! Ben erg nieuwsgierig naar dit boek. Ik ben gek op falafel of shaksuka!!!
rita zegt
karin is geweldig! heb haar het grote zonder pakjes en zakjes kookboek ook en heb er veel van kunnen leren! maar zou haar nieuwste kookboek heeeeeel graag willen hebben natuurlijk! een favo recept: paddenstoelen lasagna van Ottolenghi
Inge zegt
Super fijn zo af en toe vegetarisch…melanzane parmezano of goed gevulde couscous salade met groenten.
Melanie zegt
Ons favoriete gerecht is risotto met paprika’s, uien, groentebouillon, Italiaanse vriesgedroogde kruiden en 2 bollen mozzarella.
M.A. de Wit zegt
Dat zou een fijn boek voor mij zijn…ivm allergie mag ik niets uit pakjes en zakjes. Zoveel mogelijk puur natuur. Best lastig soms om iets te verzinnen, kan daar wel hulp bij gebruiken. Ga duimen.
Pascale zegt
Pasta met spinazie, gorgonzola en pijnboompitten zo makkelijk en super lekker.
Dunya zegt
Geen poespas, kan altijd. Voor erbij, ernaast of tussendoor.
Tempehkoekjes. Tempeh, zout, zonnenbloemolie en bovenal knoflook!
Astrid Bruens zegt
Het enige vegetarisch recept dat ik maak is penne pasta met boursin 2x 150gr, cherry tomaatjes 500gr, knoflook 2 teentjes en oregano. Cherrytomaatjes in de ovenschaal doen. Deze besprenkelen met olijfolie, knoflook uitgeperst, peper en de oregano erover. Beetje husselen dan de boursin in het middel vd ovenschaal doen en 30 minuten oven tijd op 180 graden. Ondertussen de pasta koken. Daarna de ovenschaal eruit en de cherrytomaatjes kapot prakken en door roeren. Daarna de gekookte pasta erbij! Eet smakelijk!
Ina zegt
Allerlei soorten recepten met rijst of pasta…mmmm
Esther zegt
Tropische noodlesalade: gewelde glasnoodles, komkommer in blokjes ( geschild en pitloos), mango in blokjes, bleekselderij in reepjes, 1/5 blok tahu (in blokjes en gebakken in de airfryer), handje gecrushte gezouten pinda’s en meer om mee te bestrooien, verse koriander en munt, rode ui ( in fijne reepjes) en geraspte kokos.Voor de dressing: sap van 2 limoenen, zoute sojasaus en zoete chilisaus. Meng de droge ingrediënten met de natte ingrediënten en bestrooi met meer gezouten pinda’s. Alle hoeveelheden naar smaak. Makkelijk, snel en smakelijk.
Marlies zegt
Een portobelloburger met omelet
Sonja Termijn zegt
Ik kook al een tijd helemaal zonder pakjes of zakjes. Het zou leuk zijn als daar nog een stap verder in te gaan en ook helemaal Vega te gaan. Probeer al stress vaker een dag zonder vlees.
Emma zegt
Ik zou graag mijn eetgewoonte willen veranderen, door meer vega te gaan koken.
Niet alleen omdat het gezonder is maar omdat het ook beter is voor het milieu.
Alleen kan ik hierbij wel wat hulp gebruiken.
Dat is dan ook de reden waarom ik het boek graag zou willen winnen.
Ada zegt
Groente lasagne
Winter Wortel in lange plakken geblancheerd
Courgette in lange plakken geroosterd
Spinazie geslonken
Broccoliroosjes
Lasagnedeegplakken
Eigengemaakte wittesaus
Tomatenblokjes
In lagen verdelen
Kaas eroverheen
Oven 180 half uur
Wilma Post zegt
Ons favoriete recept is spinaziecurry met naanbrood. Nu is dat wel een van de weinige vegetarische recepten die op mijn lijstje staan. Mijn zoon eet al jaren vegetarisch maar nu onze kleindochter ook bewust vegetarisch is gaan eten ,wil ik toch wel met meer variatie leren koken
Lisette zegt
Orzo, spinazie, ui, knoflook en cherry tomaatjes, mmmmm
Odile zegt
De kikkererwtencurry ‘The stew’ van Alison Roman. Superlekker!
Kim janssen zegt
Deze aardappelsalade maak ik graag als het warm is.
Aardappelsalade
400 gram aardappelen
200 gram tuinbonen
zout en peper
3 el witte wijnazijn
1 el mosterd
2 el olie
2 sjalotjes
kruiden, zoals basilicum en bieslook
Kook de aardappels in de schil en de tuinbonen. Maak een dressing van zout, peper, azijn, mosterd, olie en fijngesnipperde sjalotjes. Voeg de dressing toe aan de warme aardappels en tuinboontjes en bestrooi met kruiden.
Anja zegt
Heerlijk zijn vegetarische championburgers!
Lekker, makkelijk te bereiden en gezond!
Esther zegt
mijn favoriet is broodje pulled mushroom, simpel maar o zo smakelijk.
rita zegt
de paddestoelen lasagna van Ottolenghi. En ja, natuurlijk zou ik dit kookboek van Karin heeeeeeel graag willen winnen!!!! het Grote zonder pakjes en zakjes kookboek heb ik al van haar, ook heel bijzonder boek met veel informatie!!
Nomyan zegt
Wat zou ik graag het receptenboek willen winnen voor mijn kleindochter,
Een liefhebbende oma
Mirjam Hellingman zegt
Met mijn nieuwe vegetarische schoondochter lijkt het mij heel handig om te weten hoe ik een lekker vegetarische maaltijd op tafel moet zetten. Ik vind het heel lastig om te bedenken wat we dan kunnen eten of hoe ik de maaltijd kan aanpassen om hem vegetarisch te maken.
Christin@ zegt
Mijn favoriete eten vega recept ….. ik vind alles lekker
Leonie alleblas zegt
Mijn favoriete vegetarische recept.
Groene groenten lasagna, ook wel lasagna primavera.. erg smakelijk en de vleessmaak word niet gemist:-)
Christiaan Slotboom zegt
Heeeeeel graag win ik dat fijne boek natuurlijk !!!!
lijkt me zo te zien geweldig inspppppppirerend , fris en aanmoedigend , om nóg weer eens anders te gaan koken/ontdekken !!!!!
Geertje Zijlstra zegt
Ik wil steeds gezonder leren koken.En misschien wordt dit boek mijn leidraad.
Margreet zegt
Ik ben een enorme fan van de Griekse keuken. Daar wordt van oudsher al veel zonder vlees gekookt met heel veel groenten. Dit recept is dan ook geinspireerd op die keuken:
Doe veel groenten, zoals bv aubergines, courgettes, paprika’s, uien, knoflook in niet te kleine stukken op een grote bakplaat en rooster ze in de oven. Daarna alles in een grote ovenschaal. Verdeel er een blik tomatenstukjes over. Klop 1 of 2 eieren met flink wat (Griekse) yoghurt en verdeel dat over de schaal. Stukje feta verkruimelen en over het geheel verdelen, eventueel nog wat pijnboompitjes erover. Het geheel nog in de oven tot het warm is en mooi bruin gekleurd. Heerlijk met een stuk mooi brood erbij, maar pasta of rijst oid kan natuurlijk ook. Kali orexi oftewel eet smakelijk 😉
Lieke Delemarre zegt
Ik ben gek op deze pompoen lasagne..
Simpel en geen pakjes of zakjes!
https://chickslovefood.com/recept/pompoenlasagne-5-or-less/
Marjolein zegt
Ik kook veel met pakjes en zakjes en ben benieuwd hoe je zonder kunt koken
Eleonora zegt
De gevulde courgettes met aubergine en roomkaas van Keukenliefde
El zegt
Wortel taart op basis van plantaardige olie is juist vele malen lekkerder dan taarten of cake met boter
Mary zegt
Wil graag meerdere dagen per week vega koken dus dit boek kan voor mij een inspiratiebron worden. Hoop dat ik win
A. zegt
Zonder pakjes en zakjes lijkt me fijn. Verrassingspakkethe bladerdeeg met witlof en kaas erin is heel fijn.
Lies zegt
Leuke actie weer! Ik doe graag mee! Ik ben een groot fan van de bloemkoolcake van Ottolengi, die is zó goed!
Ann zegt
Ik duik graag in de Indische keuken, en geef er dan – mits wat hocus-pocus – een eigen twist aan. Curry met linzen, geroosterde bloemkool, kikkererwten, spinazie en erwtjes staat hoog in mijn favorietenlijstje. Daarbij zelfgebakken naan en rijst… Heerlijk!
M Koster-Koelewijn zegt
Ik zou graag dit boek winnen! Ik ben nog van de generatie AGV! Ben 72 jaar.
Wil best veranderen en meer vegetarisch eten.
Tamara zegt
Chili sin carne is heerlijk, gallo pinto niet te versmaden en heerlijke vegan curry ook altijd goed. Benieuwd naar de variaties van Karin
Tanja zegt
Esau liet zich verleiden door de linzensoep van Jacob en gaf daar zijn eerstgeboorterecht voor op. Ik kan het me goed voorstellen want wat is dit een lekkere, voedzame soep zonder vlees! Voor ongeveer 2,5 liter soep: een uitje fruiten, 2 winterwortels en 2 stengels bleekselderij (beide in stukjes) erbij, en ongeveer 250 gram groene linzen. Aanvullen met water en groentebouillon (3 tabletten), 2 blaadjes laurier, 3 kruidnagels, veel zwarte peper en wat fijn geknipte lavas, peterselie en snijselderij. Ca. 3 kwartier laten koken en dan twee vastkokende aardappels in blokjes toevoegen en nog ca. 20 minuten laten koken. Een klein kneepje citroen om het af te maken, wat goed brood erbij en klaar!
Melanie van der Steen zegt
Het recept paprikapaella met rozemarijn is mijn favoriete recept.
Lydia zegt
Romige spinaziesoep met champignons. 100 gr boter,1 ui, 1 t knoflook, 750ml gr bouillon,500gr spinazie, 250 gr champignons, 200ml crème fraîche. ui en teentje fruiten, bouillon erbij, spinazie toevoegen, 3 min koken, helft apart gebakken champignons en crème fraîche toevoegen en serveren. Garneren met rest crème fr en champignons.
Anita de G zegt
Nu ik voor een biologische groenteboer werk en ik met klanten over vegan praat, wil ik ook kunnen bijdrage in lekkere recepten. Als beginnend flextarier kan ik alle hulp gebruiken dus ik maak graag kans op dit mooie kookboek!
Shirley zegt
Ik loot graag mee.
Dhal met groenten en naan.
AnnaB zegt
Ik kook zonder pakjes en zakjes, maar vega koken moet ik nog veel van leren en mijn weg in vinden. Erg benieuwd naar de recepten in dit boek