Slaap gaat niet altijd over het aantal uren dat je maakt. Misschien slaap je wel acht uur per nacht maar schrik je elk uur een paar keer wakker. Of duurt het een eeuwigheid voor je lekker wegglijdt. Goed slapen is gezond en belangrijk. En vooral heerlijk als het lukt. Nú in Zin magazine: tips om beter te slapen.
Niet kunnen inslapen of doorslapen, of niet goed uitgerust wakker worden. Gemiddeld ligt 49% van de Nederlanders regelmatig naar het plafond te staren. En dat is schadelijker voor onze gezondheid dan u misschien denkt. Slechte slapers zijn overdag niet alleen sneller geïrriteerd, emotioneel en moe. De stress die gebroken nachten met zich meebrengt maakt ons óók kwetsbaarder voor hart- en vaatziekten, overgewicht, depressies, diabetes, hoge bloeddruk, alzheimer en kanker. Tijd voor actie!
10 tips voor een gezonde nachtrust
- Maak een slaapschema. Duik op een vast tijdstip onder de wol en ga elke ochtend op een vaste tijd uit de veren. Oók na een slechte nacht.
- Een warm bad, een boek in bed of rustgevende muziek als slaapritueel helpen je te ontspannen.
- Sporten is gezond maar niet in de avond. Sporten verhoogt tot wel drie uur na de activiteit de adrenaline in uw lijf, waardoor inslapen niet lukt.
- Hetzelfde geldt voor cafeïne. Het kan tot wel acht (!) uur duren voor deze opwekkende stof uit je lichaam is. Drink bij voorkeur alleen in de ochtend koffie (of thee) met cafeïne.
- Van een glaasje wijn voor het naar bed gaan word je misschien rozig, maar alcohol zorgt altijd voor een verstoorde nachtrust.
- Een uiltje knappen tussen de middag verhoogt overdag de productiviteit maar dut nooit langer dan twintig minuten en niet na 15 uur.
- Kies een wekker waarop de tijd niet direct zichtbaar is. Het wegtikken van de tijd zorgt voor stress en slapeloosheid.
- Schakel televisie, tablet of je smartphone minstens een uur voor het naar bed gaan uit. Schermen geven blauw licht af, vergelijkbaar met daglicht. Het maakt je minder slaperig.
- Voor je biologische klok is het belangrijk om elke ochtend tenminste één uur dag-/zonlicht te zien. Bovendien is wandelen sowieso goed voor lijf en leden. Dat zijn twee vliegen in een klap.
- Pieker niet wanneer je de slaap niet vat maar sta op, en doe iets wat ontspant totdat je begint te gapen.
Beter-slapen-training
Slaap je slecht? Misschien helpt de online training Beter slapen wel. Deze bestaat uit praktische oefeningen waarvan ‘weinig lezen en veel doen’ het uitgangspunt is. Ga aan de slag met speciale technieken om je slaapgewoonten te veranderen, beter te leren ontspannen, minder te piekeren en anders te leren denken over slapen.
Snelbeterinjevel.nl
Win met Zin
Zin in zoete dromen? Dat komt goed uit: Beter Bed stelt speciaal voor Zin Magazine een bed beschikbaar uit hun nieuwe B Bright Collectie.
Droombed winnen?
Ga naar hier naar de winactie en bekijk wat je moet doen om dit heerlijk bed te winnen.
Gáááp. Doe maar een podcast…
Last van eindeloze nachten vol gewoel en zonder slaap? Luister naar slaapverwekkend saaie podcasts. Wij tippen er vier!
1 Woordje voor woordje
David Sjoer begon in 2017 vol goede moed aan de Dikke van Dale. De bladzijden waarbij hij nauwelijks zijn ogen openhoudt, leest hij voor in zijn slaappodcast.
Voorlezen uit het woordenboek voor mensen die niet kunnen slapen (NL)
2 Huh? Waar gaat het over?
De Amerikaan Drew Ackerman leest met monotone stem niet te volgen verhalen voor die ervoor zorgen dat je je ogen écht niet kunt openhouden.
Sleep with me (ENG)
3 Rustgevende geluiden
Liever geen verhaal maar ontspannende geluiden? De wekelijkse podcast van Jortijn Bijl bestaat uit ASMR-geluidsfragmenten van maar liefst een uur die je helpen om op een ontspannen manier in een diepe slaap weg te glijden.
Nighty Nights Podcast (ENG)
4 Er gebeurt niet veel
Kalmerende ervaringen, gedetailleerd beschreven: yoga- en meditatiecoach Kathryn Nicolai leest steeds een verhaal twee keer voor, de tweede keer langzamer en met strategisch lange pauzes die je helpen bij een heerlijke nachtrust.
Nothing much happens (ENG)
Must read voor nachtbrakers
Matthew Walker is professor in de neurowetenschappen en psychologie aan de Universiteit van Californië. Als ik je zou vertellen dat er een middel is waardoor je beter kunt leren, je geheugen beter werkt, dat pijnlijke herinneringen verzacht, je creativiteit stimuleert, je immuunsysteem een oppepper geeft én dat je hormonen zo precies afstelt dat je je hongergevoel en gewicht beter in de hand kunt houden, zou je me dan geloven? Zo begint hij zijn bestseller. Why we sleep is een mustread voor iedereen die meer wil weten over slaap, waarom we slapen, over dromen en over slaapproblemen.
Bron: Why we sleep
Zin in meer? Lees al onze tips in Zin magazine nr. 8. Nú in de winkel. Of bestel ‘em hier.