BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Bierexpert Ivo Thijssen

Bierexpert Ivo Thijssen

‘Bier is de perfecte drank voor vrouwen’

Als het aan bierexpert Ivo Thijsssen (1982) ligt serveren restaurants naast de wijnkaart ook een bierkaart. Sommige gerechten smaken nu eenmaal beter met bier dan met wijn. In zijn Bierboek met Schuim laten hij en Has van Goethem zien dat bier veel meer is dan het bekende pilsje. Bier is er voor elke smaak én is een totaalbeleving.

Voor jullie boek hoef je niet per se een echte bierliefhebber te zijn.

“Klopt. Wij zeggen altijd: iedereen lust bier, alleen sommige mensen weten het nog niet. Wij geloven dat voor iedereen een biersmaak te vinden is, je moet alleen nog ontdekken welke smaak bij jou past. Smaak is te vergelijken met een vingerafdruk: het is voor iedereen uniek en persoonlijk. Wat voor de één lekker is, vindt de ander niks. Ons boek is de eerste stap om jouw biersmaak te ontdekken: welke bieren zijn er, hoe moet je bier drinken en waarom is het de beste drank ter wereld? We beschrijven ook van een aantal landen hun biercultuur. Het mooie is namelijk dat elke biercultuur een bier heeft dat bij jou past.”

Jullie geven in het boek veel verrassende weetjes. En daarnaast benoemen jullie de vooroordelen over bier.

“Inderdaad – en daar maken we korte metten mee. Een van die vooroordelen is dat bier een mannendrank is. Bier is juist de perfecte drank voor vrouwen. Mensen die zeggen alleen van wijn te houden laat ik bijvoorbeeld een Rodenbach proeven. Dat is bier op eikenhout gerijpt en waarbij je goed de smaak van balsamico proeft. Bier is uiteindelijk een verzamelnaam voor een heel divers product. De meeste mensen denken bij bier aan pils, iets wat vrouwen vaak minder lekker vinden door de bittere smaak. De afgelopen jaren hebben brouwerijen flink geïnvesteerd in smaak waardoor er nu volop keuze is in fruitig, zoet en fris bier. En ook de marketing is erop aangepast, bierglazen zijn bijvoorbeeld extra sierlijk en chique. Tien jaar geleden was alcoholvrij bier drinken not done, dat is nu gelukkig helemaal normaal. En datzelfde geldt voor vrouwen die bier drinken.”

Hoe kun je het boek het beste lezen?

“In elk geval niet in één keer uit, maar elke keer een hoofdstuk en het liefst met een bijpassend bier erbij. Bij het boek hoort een bierpakket van zeventien bieren én een jenever voor een goede kopstoot. Dit pakket kun je apart in onze webshop bestellen of in de slijterij samenstellen. Het bevat per biercultuur meerdere representatieve bieren. Je kunt het vergelijken met een goed kookboek: dan wil je tijdens het lezen ook lekker aan de slag. Dat is met ons bierboek ook de bedoeling, als het goed is krijg je vanzelf dorst tijdens het lezen. De combinatie van het boek met ons bierpakket zorgt voor de optimale beleving van bier.”

Jullie schrijven dat het totaalplaatje bij bier drinken belangrijk is. Hoe ziet dat totaalplaatje eruit?

“Dat gaat om de beleving van bier. Ook dat is voor iedereen anders. Het begint natuurlijk met de juiste temperatuur van het bier, de schuimkraag en dat het bier is geschonken in het glas van de brouwerij. Dan zijn de meeste bierdrinkers blij. Maar voor mij gaat dat verder: het gaat niet alleen om welk bier een horecazaak schenkt maar ook hoe dat getapt wordt en met welke informatie het op de menukaart omschreven staat. Een echt goede ober gaat samen met jou op zoek naar het juiste biertje, passend bij jouw smaak en het gerecht. En op het moment dat het wordt geserveerd, weet hij ook nog precies welk biertje je besteld hebt. Ik kijk naar hoe bier wordt ingeschonken en dat het glas staat op een bierviltje met het logo naar jou toe. Dat hoort allemaal bij de totaalbeleving. Die ervaar ik al voordat ik nog maar een slok van mijn bier genomen heb. Daarna begint de smaak in mijn mond: een Texels bier laat mij weer even uitwaaien op Texel en een slok Corona brengt mij naar een beachparty. Tegenwoordig zijn er restaurants met een sommelier die zowel wijn als bier adviseert als drankarrangement. En dat is natuurlijk een goede ontwikkeling. Ik ben absoluut ook een wijnliefhebber maar er zijn gerechten die gewoon veel beter met bier gaan.”

Er is zelfs een app voor bierliefhebbers, Untapped. Wat is hier leuk aan?

“Je kunt het gebruiken als een soort geheugensteuntje voor de speciaalbieren die je gedronken hebt en aangeven wat je ervan vond. Op die manier leer je beter je biersmaak ontdekken. Je maakt een foto van het biertje, vult een beoordeling in en je geeft aan waar je het gedronken hebt. Fanatieke Untapped-gebruikers zien het als een soort competitie om zoveel mogelijk verschillende speciaalbiertjes te ontdekken. En als je in een nieuwe stad bent, hoef je de Untapped-app maar te openen om te kijken waar de lekkerste of meest unieke speciaalbiertjes worden geschonken.”

Win met Zin

Wij geven drie exemplaren weg van het Bierboek. Waarom zou jij dit dit boek willen winnen? Deel het in de comments en je maakt kans.

Over het boek

Het Bierboek met schuim is bedoeld voor proevers, ontdekkers en fans van bier. In dit vrolijke boek maak je een reis door de wereld van bier. Na het lezen nog steeds geen bierfan? Dan staan er genoeg grappige weetjes en verrassende feiten in om indruk te maken op fanatieke bierliefhebbers.

(Bierboek met schuim, Kosmos uitgevers, € 22,50)

Over de maker

Fotograaf Rianne Groenveld

Bierexpert Ivo Thijssen schreef Het bierboek met schuim samen met Has van Goethem, ook wel de bierprofessor genoemd. Ivo is eigenaar van Bierbewustzijn.nl en geeft trainingen en opleidingen aan horecaprofessionals voor een optimale bierbeleving. Daarnaast ontwikkelde hij tijdens coronatijd online bierproeverijen (Bierproeven.nl).

Interview: Marjolein Koens