Lekker in je vel én een mooi lijf
Intuïtief eten in 6 stappen
Heerlijk: zomer! Schrik: bikini- of badpaktijd. En zonnige dus blotere kleding. Reden voor velen om (weer) te gaan lijnen. Maar waarom zou je? Kies voor een verfrissende nieuwkomer tussen al het dieetgeweld: intuïtief eten. In 6 stappen komt u vanzelf in shape. Én helemaal in uw kracht te staan. Laat de energie maar stromen. Yesss!
Wie na de oorlog is geboren heeft een bonte stoet aan diëten voorbij zien komen: van Atkins, Montignac, Weight Watchers, het brooddieet, sapvasten en Sonja Bakkeren tot koolhydraatarm eten, paleo en keto. Allemaal beloven ze een slanker en gezonder leven en vaak is één voedselgroep de boosdoener. In de jaren 90 was dat vet en anno nu zijn dat koolhydraten. In de praktijk levert al dat diëten, behalve een hoop frustratie, maar bar weinig op. Uit de vierjaarlijkse Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders inmiddels matig tot ernstig overgewicht heeft.
Werkwoord
Als je ooit heeft geprobeerd af te vallen, weet u dat het waar is: als je terugvalt op je oude eetpatroon vliegen de kilo’s er zó weer aan. Diëten is niet voor niets een werkwoord. Het vereist wilskracht en doorzettingsvermogen om in een omgeving vol lekkernijen maat te houden. Dit omdat ons lichaam evolutionair gezien juist geprogrammeerd is om zoveel mogelijk calorieën te verzamelen en op te slaan. Je kunt je ook afvragen wat die obsessie met voeding (en hoe ons lichaam eruitziet) met ons doet. Door elke hap grondig te analyseren en op te delen in goed en fout liggen schuldgevoel en schaamte al snel op de loer. Eten wordt zo een keuze tussen gezond of zondigen waarbij de grijstinten zoek zijn. Bij sommige aanhangers van bepaalde eetpatronen ligt zelfs fanatisme op de loer. Bijna zouden we daardoor vergeten dat eten ook gewoon leuk en lekker is. En dat ons lichaam meer is dan een uiterlijke huls die we tot in de perfectie moeten slijpen.
Intuïtief eten: een anti-dieet
Volgens aanhangers van intuïtief eten kan het ook anders! Deze methode werd al in 1995 ontwikkeld door twee Amerikaanse diëtisten en is allesbehalve een dieet. Sterker nog: het is een radicale anti-dieetmethode waarbij alle eetregels en ge- en verboden aan de kant worden geschoven. Niks calorieën tellen of koolhydraten vermijden. In plaats daarvan luister je naar de natuurlijke signalen die je lichaam geeft als het om voeding gaat. Honger, verzadiging en voldoening vormen de leidraad. Het doel van intuïtief eten is niet afvallen, maar je gelukkiger en gezonder voelen. Onderzoek toont aan dat het goed werkt. Het blijkt dat mensen die intuïtief eten meer genieten van eten, makkelijker op gewicht blijven en een vernieuwde waardering hebben voor hun lichaam. Intuïtief eten geeft – in een aantal stappen – je de kracht en regie over je voedingspatroon en lichaam terug.
Stap 1: Laat eetregels en diëten los
De belangrijkste stap is het loslaten van eetregels en diëten. Alles wat je denkt of dacht te weten over voeding mag bij deze methode subiet de prullenbak in. Bij intuïtief eten verschuift de focus van al die externe regels en beperkingen naar de signalen van het lichaam (oftewel je intuïtie) zoals honger, verzadiging en voldoening. Met andere woorden: wat doet dit eten met mij? Zit ik er vol van, heb ik er genoeg van, word ik er blij van, voel ik me er goed bij? Die eetregels loslaten kan in het begin spannend zijn. Al van jongs af aan krijgen we gewoontes en patronen mee rondom eten: altijd je bord leegeten (ook al heb je geen honger meer) en keurig drie maaltijden per dag eten bijvoorbeeld. Elk gezin heeft ook nog zijn eigen eetcultuur. Misschien werd er veel aandacht besteed aan eten of was het juist een vluchtig gebeuren. Waren je ouders zelf gebrand op afvallen, dan heb je daar onvermijdelijk wat van meegekregen. Later komen daar boodschappen over voeding bij die via media of andere bronnen tot je komen.
Om een begin te maken met intuïtief eten wordt aangeraden eerst je huidige eetpatroon onder de loep te nemen. Welke eetregels volg je? Welke gedachten en overtuigingen heb je over eten? Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je van jezelf wel of niet mag eten? Welke functies vervult eten in je leven? Schrijf het op om je er bewust van te worden om het vervolgens allemaal aan de kant te schuiven.
Intuïtief eten gaat er vanuit dat lichaamsbehoeften per dag wisselen en afhankelijk zijn van ontelbaar veel factoren: hoeveel je hebt bewogen, je hormoonspiegel, de hoeveelheid slaap, je gezondheid, je lichaamssamenstelling en ga zo maar door. Wat dat betreft is intuïtief eten volkomen logisch: elk moment kijken wat je nodig hebt in plaats van een vastomlijnd eetpatroon volgen. Daarbij kunnen we een voorbeeld nemen aan baby’s, kinderen en dieren. Die zijn het intuïtief eten nog niet verleerd en eten als ze honger hebben, en stoppen als ze genoeg hebben gehad.
Stap 2: Luister naar de signalen van je lichaam
Signalen als honger en verzadiging worden aangestuurd door een delicaat hormonaal systeem. Zo scheidt de maagwand, als de maag leeg is, het hormoon ghreline af. Dit geeft een hongergevoel en zorgt voor typische hongersignalen zoals een knorrende maag. Wanneer de maag zich vult, stopt de aanmaak van Ghreline en gaat de alvleesklier insuline aanmaken die ervoor zorgt dat onze cellen de energie uit het binnengekomen voedsel kunnen opnemen. Tegelijkertijd geven de vetcellen het verzadigingshormoon leptine af dat zegt: stop, we hebben genoeg gehad. Een mooie feedbackloop die zorgt dat je precies voldoende energie tot je neemt.
Bij intuïtief eten gaat het erom nauwkeurig te luisteren naar deze signalen. Hoe voel je dat je honger hebt en waar voel je dat? Bekende signalen zijn een knorrende maag, lichthoofdigheid en concentratieproblemen. Je volgt deze signalen en gaat op tijd eten. Als je te hongerig bent, kun je niet meer goed proeven en voelen of het eten wat je eet ook echt voldoening geeft. Hetzelfde gaat op voor verzadiging. Wanneer heb je genoeg gehad en hoe voel je dat? Door tijd te nemen voor het eten zonder afleiding van mobieltjes of tv kun je deze gevoelens beter gewaarworden. Bij intuïtief eten stop je wanneer je maag comfortabel is gevuld.
Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat kunstmatige voeding (vol met suiker en vetten) onze honger- en verzadigingsmechanismen in de war stuurt. Voedingsfabrikanten sturen hier bewust op aan. Ze maken dat we een zak chips het liefst tot op de bodem willen leegeten vanwege de perfecte crunch. Combinaties van suikers en vetten, zoals in roomijs, komen in de natuur niet voor maar onze oer-hersenen vinden het heerlijk! Intuïtief eten is dan ook geen vrijbrief om alles maar naar binnen te stouwen, omdat je er intuïtief zin in hebt. Het gaat om kiezen voor voeding waar je lichaam blij van wordt: uit selfcare, niet uit dwang. Hoe verser en onbewerkter je eet, hoe beter je de natuurlijke signalen van je lichaam kunt oppakken. Een goede oefening kan zijn naar de markt te gaan en te kijken welke verse producten je op dat moment het meest aanspreken. We laten ons dan verleiden door de kleuren en geuren van vers voedsel.
TEKST: HETTY CRÈVECOEUR
Meer lezen?
Meer tips over intuïtief eten, lees je in Zin 8. Nu in de winkel. Of bestel em hier.