De vakantieperiode is aangebroken. Spanje is een land van tradities en ook in Catalonië is cultuur diepgeworteld. Ga je deze zomer op citytrip naar Barcelona of op vakantie naar het binnenland van Catalonië? Dan is de kans groot dat je met je neus in de culturele boter valt. Deze drie bijzondere tradities wil je in elk geval niet missen.
De strijd tussen de menselijke torens
Tarragona is de wereldhoofdstad is van de castells, torres i pilars. In de zomermaanden worden regelmatig in steden en dorpen menselijke toren gebouwd. Een sterk staaltje Catalaanse cultuur. Letterlijk, want het record telt maar liefst 10 verdiepingen. En dat is niet helemaal zonder gevaar.
De menselijke toren kan blijven staan dankzij een nauwkeurige verdeling van het gewicht. De basis of pinya wordt gevormd door soms wel honderd castellers, die allemaal met hun borst tegen elkaar aan drukken (en daarmee ook een handig menselijk kussen vormen voor het geval iemand naar beneden valt).
Het bal van de vuurduivels
Een correfoc is een van de meest opmerkelijke evenementen uit de Catalaanse cultuur. Correfoc betekent letterlijk ‘vuurloop’. Correfocs vinden vooral plaats tijdens festes majores in Catalaanse dorpen en steden. Tijdens deze dorpsfeesten rennen of dansen de colles de diables (groepen verkleed als duivels) met vuurwerk langs toeschouwers, op het ritme van de drum.
De vuurloop zelf heet Ball del Diables. In het Catalaans, letterlijk ‘Het bal van de vuurduivels’. In de middeleeuwen werden correfocs georganiseerd als vermaak voor de adel. Later werden de vuurduivels ook ingezet tijdens de katholieke Corpus Christi-vieringen, om de kerkelijke processie spectaculairder te maken. Bovendien zorgde het vuurwerk ervoor, dat de toeschouwers letterlijk een stapje terug deden, om ruimte te maken voor de processie.
Optochten met reuzen en bigheads
La Cercavila is vergelijkbaar met een carnavalsoptocht, eentje waarin alle belangrijke figuren van de stad voorbij komen in een lange stoet. Van vrolijke vuurduivels tot dansende draken en stieren en andere dieren. Deze zogenaamde cercaviles (optochten) zijn leuk voor jong en oud.
De Stadsreuzen maken al sinds de middeleeuwen deel uit van de Catalaanse tradities De 4 meter hoge gegantes komen tevoorschijn tijdens belangrijke feestdagen of bij wijkfeesten in stad en dorp. Iedere buurt, school, kerk, gemeente heeft zijn eigen reuzen. Vaak zijn het historische figuren, die echt geleefd hebben. En elke gegant heeft zijn of haar eigen klederdracht en karakteristieke kenmerken.
Bron: BonDiaTarragona.nl
Reina zegt
Ik woon in een dorpje bij Perpignan, Catalonië Nord dus. Wij hebben die tradities hier ook. Zelf loop ik met een cap grossos, ik stel een oud Catalaans mannetje voor. Heel leuk om te doen, behalve momenteel in de bloedhitte!.