BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Oesters: de parels van de zee

Oesters: de parels van de zee

5 augustus vieren we Nationale Oesterdag

Voor de één een pure delicatesse, terwijl de ander griezelt bij de gedachte aan het naar binnen slurpen van een glibberige, zilt weekdier. Ze mogen er dan niet smakelijk uitzien, toch zou je er eens één moeten proberen, want oesters hebben een positieve invloed op ons immuunsysteem. Morgen is het Nationale Oesterdag, geen beter moment om onze parels uit de zee in het zonnetje te zetten. Glaasje bubbels erbij en slurp away.

Powerfood

Zeeuwse Creuse Oester behoort tot de meest voedzame producten ter wereld. Wist je dat één enkele oester 2 vitaminen bevat, 19 aminozuren en omega-3 vetzuren? Vooral zink komt in grotere hoeveelheden voor in de oester, dat maakt het zilte weekdier tot brain food pure sang.

Smaak van de Zee

De smaak van een oester is afhankelijk van de bodem, voeding, het zoutgehalte en de temperatuur van het water waarin hij heeft geleefd. Over het algemeen is de smaak van deze schelpdieren te omschrijven als zilt, fris en zacht. Onze Zeeuwse Creuse oester is de meest toegankelijke oester, vlezig, met een stevige bite.

Zo bewaar je oesters

Oesters kunnen betrekkelijk lang buiten het water in leven blijven en zijn gemiddeld 9 dagen houdbaar. Bewaar oesters in het mandje, nooit in water, in de koelkast (3-5 graden).

Oesterwandeling

Diverse routes / 5-6 restaurants / 5-8 oesters / 3-5 drankjes!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Oesterkunst

Handgemaakte oesters in een lijst.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Oesterdam

De stijlvolle hotspot van Zeeland waar rust en ruimte gecombineerd worden in een adembenemend decor van het omringende water.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wist je dat…

  1. Oesters twee levens hebben? 12 uur na hun geboorte worden de schelpen gevormd door calcium uit het water te onttrekken. Na 3 weken worden de schelpen zo zwaar dat ze naar de bodem zakken en zich gaan settelen.
  2. Oesters zich graag voortplanten? Om voortbestaan te verzekeren produceren vrouwelijke oesters per seizoen 50-100 miljoen eitjes, het sperma van de mannetjes is ontelbaar en de aantallen liggen in de tientallen miljarden.
  3. Oesters meerdere malen van geslacht veranderen? Bijna alle oesters beginnen hun leven als mannetje. Maar als ze groter worden veranderen ze vaak naar een vrouwtje. Soms zijn ze zelfs tegelijkertijd een mannetje en vrouwtje.
  4. Oesters hun eigen ecosysteem creëren? Ze verbinden zich het liefste met andere oesters en vormen riffen waar ook andere dieren gaan wonen.  Duizenden soorten vis en ongewervelden zijn hiervan afhankelijk. In slechts een aantal weken tijd gaat de biodiversiteit omhoog als er een oesterbank ontstaat.
  5. Oesters water filteren? Een groot voordeel van een oesterbank is dat de waterkwaliteit enorm verbetert. Omdat oesters niet kunnen bewegen, eten ze wat er voorbij komt drijven. De goede stoffen voeden de oester, en de slechte stoffen worden in een slijmlaag uitgestoten. De slijmlaag heet pseudofaeces en het speelt een belangrijk rol in het verwijderen van vuil en plankton uit het water.