Fantaseren, mijmeren, dagdromen, er zijn veel vormen van verbeelding. Je gedachten de vrije loop laten is belangrijk. Fantaseren rekt de grenzen op van je leven en helpt je de wereld te begrijpen.
Zo wakker je de verbeelding aan.
De menselijke verbeeldingskracht of fantasie is het vermogen om mentale beelden, ideeën en/of gevoelens op te roepen, zonder dat je deze zintuiglijk waarneemt. Het helpt om je in te leven in situaties of gebeurtenissen. Het goede nieuws, fantaseren kun je leren!
Fantaseren stimuleert de creativiteit. Al dagdromend bedenken we vaak strategieën om met bepaalde uitdagingen om te gaan: we plannen, we fantaseren en we ontwerpen. Volgens onderzoek besteden we vijfentwintig tot vijftig procent van onze tijd aan dagdromen. Je brein werkt op deze momenten op volle toeren. Vooral hersendelen die bij probleemoplossend denken worden gebruikt, zijn actiever tijdens periodes van afleiding. Een rustend brein is geneigd tot dagdromen.
Divergent Denken
Wie de verbeelding wil aanwakkeren, moet zoveel mogelijk outside the box proberen te denken. Van de vertrouwde paden af. Divergent denken is het proces om tot nieuwe inzichten te komen, het zoeken naar alternatieven.
Interne brainstorm
Laat je gedachten de vrije loop door te proberen aan niets specifieks te denken en spontaan woorden of zinnen op te schrijven, een mindmap te maken of vrij te tekenen.
Daag je hersenen uit
Stimuleer je hersenen door ze op een andere manier dan ze gewend zijn uit te dagen. Ben je rechtshandig, poets dan je tanden met je linkerhand, en omgekeerd. Of probeer eens met je andere hand te schrijven.
Lucide dromen
Tijdens lucide dromen ben je je bewust van het feit dat je droomt en daardoor heb je invloed op de inhoud ervan. Noteer je dromen ’s ochtends meteen na het wakker worden, voordat ze als water door je vingers glijden. Een goed hulpmiddel daarbij is dit boek van Charlie Morley: Lucide nachten. In Droom meester van Tim Post staat een stappenplan om lucide te dromen.
Breng tijd alleen door
Verbeelding komt niet tevoorschijn als je steeds in gesprek bent.
2 boeken die de verbeelding aanwakkeren
- Lichtjaren – James Salter (De Bezige Bij)
Een moderne klassieker en tot de verbeelding sprekende roman over een generatie mensen die de grenzen van hun geluk ontdekken. - De kracht van het alleen zijn – Anthony Storr (Uitgeverij Contact)
Alleen zijn prikkelt de verbeelding. Wie alleen is heeft daardoor juist de ruimte om werkelijk creatief te zijn. Met zijn analyse van het werk van mystici en kunstenaars leert Anthony Storr ons dat creativiteit niet ondanks, maar juist dankzij alleen zijn opbloeit.
Oefening baart kunst
Fantaseren: de een heeft het, de ander wat minder. Het goede nieuws, fantaseren kun je leren. Zoek een rustig plekje op, een ruimte waar je niet wordt afgeleid. Doe je ogen dicht en stel je voor dat je in een ander land bent. Beantwoord nu onderstaande vragen.
- Waar ben je?
- Welk jaar is het?
- Waarom ben je hier?
- Waar ben je?
- Welke kleding draag je?
- Wat ga je doen?
- Wie is er bij je?
- Beschrijf de plek waar je verblijft
- Wat doe je?
- Wat zie je?
- Wat ruik je?
- Wat voel je?
eddejong zegt
Het beste boek staat er niet bij: Creativiteit van Mihaly Csikszentmihaly.