Stephen Fry: Geschiedenis maken
Wervelende fictie vol humor
Acteur, journalist, dichter, komiek, tv-presentator, filmregisseur én schrijver: de Engelse Stephen Fry (1957) is het allemaal. En bijzonder succesvol. Zijn derde roman Geschiedenis maken is behalve grappig vooral een verhaal dat tot nadenken stemt.
Stel dat je had kunnen voorkomen dat Hitler werd geboren, hoe anders was de geschiedenis dan verlopen? Dat is de vraag die Fry je in zijn nieuwste roman stelt: bepaalt de mens óf de geschiedenis zelf uiteindelijk de geschiedschrijving?
Gortdroog
Een ambitieuze historicus lijkt af te stormen op een schitterende carrière totdat hij kennismaakt met een oudere natuurkundige die wordt geobsedeerd door de zwartste bladzijde uit de wereldgeschiedenis. En een tijdmachine heeft ontwikkeld. Weten zij samen een alternatieve geschiedenis te creëren waarin Hitler nooit bestaan heeft? Fry beschrijft het op een gortdroge manier in virtuoze zinnen en met de nodige zelfspot.
Leesfragment
Wij van Zin kozen uit Geschiedenis maken voor jou als leesfragment het begin van het tweede deel van de roman. Het moment waarop hoofdpersoon Michael ineens Micky is geworden door toedoen van de tijdmachine. Micky is een Amerikaanse filosofiestudent die zich na een avondje flink doorzakken niet meer herinnert dat hij Micky is maar… Michael. Een even wonderlijk als geestig beschreven gegeven.
Uit: Stephen Fry, Geschiedenis maken (Thomas Rap 24,99)
Win met Zin
Benieuwd naar het complete boek? Maak kans op een van de tien exemplaren die wij van Zin in Win nr. 11 (verschijnt 12 september) zullen weggeven.
Over het boek
Als de jonge historicus Michael Young zijn proefschrift over de jeugd van Hitler heeft afgerond, ontmoet hij de bejaarde natuurkundige Leo Zuckerman, die de Holocaust overleefde en een machine heeft uitgevonden, waarmee de geschiedenis kan worden aangepast. Zouden de twee in staat zijn de geboorte van Hitler te verhinderen? Maar wat heeft dat voor gevolgen voor het verloop van de geschiedenis? Geschiedenis maken gaat over de vraag wie verantwoordelijk is voor de geschiedschrijving: de mens of de geschiedenis zelf?
Geschiedenis maken (Thomas Rap 24,99)
Over de Schrijver
Stephen Fry (1957) is acteur, journalist, dichter, komiek, tv-presentator, filmregisseur en een van de meest geliefde humoristische auteurs van Groot- Brittannië. Als acteur speelde hij speelde onder meer in The Young Ones, Blackadder, Bit of Fry and Laurie en A Fish Called Wanda. Hij schreef meerdere romans en non-fictieboeken, waaronder Mythos, Helden en Troje. Geschiedenis maken (Making history) uit 1996 is Fry’s derde roman. Het boek won de Amerikaanse Sidewise Award for Alternate History, een jaarlijkse prijs voor de beste roman die gaat over een alternatieve geschiedenis.
Productie: Daniëlle Bronsgeest. Beeld: Claire Newman Williams