Maxim Leo: De held van station Friedrichstrasse
Absurd verslavend leesvoer
Van chemisch laborant en student politieke wetenschappen werd alleskunner Maxim Leo (1970) uiteindelijk journalist en succesvol schrijver. Hij schrijft misdaadromans, non-fictieboeken, scenario’s voor tv-series maar ook humoristische fictie. Tot die laatste categorie behoort zijn geweldige nieuwste roman: De held van station Friedrichstrasse.
Op zoek naar een wervelend verhaal dat ook grappig is én ontroert? Dan is de nieuwe Maxim Leo jouw boek: lees over een sympathieke videotheekeigenaar die per ongeluk een held wordt. Over hoe leugens een eigen leven gaan leiden en de geschiedenis herschreven wordt.
Geestig & aangrijpend
Verslavend is dit boek. Omdat het om een bijzonder serieuze zaak gaat die ontzettend vrolijk en geestig wordt gebracht. Hoofdpersoon Michael Hartung, een niet bepaald succesvolle videotheekeigenaar, is het prototype antiheld. Je gaat onmiddellijk van hem houden. Ondanks zijn liefde voor bier. En, wat later, voor Paula. Zij bleek een van de 127 treinreizigers die begin jaren 80 vluchtten vanuit de DDR naar het Westen… met hulp van Michael.
Leesfragment
Wij van Zin kozen uit De held van station Friedrichstrasse voor jou als leesfragment het moment waarop hoofdpersoon Michael, een beetje niksend in zijn videotheek, bezoek krijgt van een journalist van nieuwstijdschrift Fakt. Die hem wat vragen wil stellen. Over de spectaculaire massavlucht van 127 mensen vanaf station Friedrichstrasse richting het Westen op 12 juli 1983. Hartung wil daar niks van weten. Maar hij wéét natuurlijk wel meer. Zal hij uiteindelijk toch toehappen en de journalist te woord staan? Lees hoe een groots onderwerp met spanning maar vooral veel lucht en lol wordt gebracht.
Win met Zin
Wij mogen 5 boeken van Maxim Leo weggeven. Kans maken? Vermeld in de comments waarom jij dit boek wil winnen… en wie weet.
Over het boek
Wanneer de niet zo succesvolle videotheekeigenaar Michael Hartung bezoek krijgt van een journalist verandert zijn leven op slag. Uit Stasi-rapporten zou blijken dat Michael in 1983 als seinwachter verantwoordelijk moet zijn geweest voor een spectaculaire massavlucht uit de DDR, waarbij 127 mensen via station Friedrichstrasse in het Westen terechtkwamen. Michael ontkent aanvankelijk, maar na een behoorlijke vergoeding en een paar biertjes is hij bereid om het verhaal te bevestigen. Hij is tenslotte nog nooit belangrijk geweest, nog nooit een held. Niet veel later voelt het leven, met alle media-aandacht, een boekcontract en een verfilming, als een droom. Maar dan ontmoet hij Paula die als klein meisje in die trein zat. De twee worden verliefd en Michael moet kiezen tussen de liefde of de leugen.
De held van station Friedrichstrasse (Signatuur, 23,99)
Over de schrijver
Maxim Leo (1970) werd opgeleid tot chemisch laborant, studeerde politieke wetenschap en werd journalist en schrijver. Zijn werk varieert van misdaadromans en humoristische fictie tot non-fictieboeken en scenario’s voor tv-series. In 2006 won hij de journalistieke Theodor Wolff Prize en in 2011 ontving hij de European Book Prize voor zijn autobiografische boek Rode liefde. Een Oost-Duitse familiegeschiedenis. Inmiddels heeft hij als bestsellerauteur negen boeken op zijn naam staan en is zijn werk in meerdere talen uitgegeven.