In de overgang?
Een overgangsconsulent kan je helpen.
De overgang is voor velen een heftige periode. Er is namelijk een hormonale verandering in je lichaam, wat met vervelende klachten gepaard kan gaan. Gelukkig zijn er manieren om klachten te verlichten, zoals medicijnen of kleine veranderingen in je leefstijl. In dit artikel lees je meer over de overgang en hoe een overgangsconsulente je in deze periode kan helpen.
Wat gebeurt er tijdens de overgang?
In de meeste gevallen begint de overgang als tussen een leeftijd van veertig en zestig jaar oud. De eierproductie in de eierstokken neemt af. Dit merk je doordat je menstruatie onregelmatiger wordt. Uiteindelijk wordt je helemaal niet meer ongesteld.
Overgangsverschijnselen worden veroorzaakt doordat je oestrogeengehalte daalt. Door hormoonschommelingen in je lichaam kun je te maken krijgen met vervelende verschijnselen, zoals een laag libido, opvliegers en stemmingswisselingen. Ook kun je last krijgen van slaapproblemen, hoofdpijn en zelfs spier- en gewrichtspijn.
Leestip van de ZIN redactie: “Hoe overleef ik de overgang?” van Francine Oomen. Ze schreef en tekende een boek van haar reis door onbekend gebied.
Hulp van een overgangsconsulent
Als je overgangsklachten krijgt, kan een overgangsconsulent(e) je helpen. Dit gaat als volgt: tijdens het eerste consult bespreek je je klachten en wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. Dit plan is gericht op voeding, beweging en leefstijl. Hoeveel consulten je nodig hebt, hangt af van de klachten, maar meestal zijn het twee of drie afspraken.
De kosten voor een overgangsconsulent(e) worden niet vanuit de basis ziektekostenverzekering vergoed. Als je een aanvullende verzekering hebt, kun je het bij sommige zorgverzekeraars wel vergoed krijgen. Let wel op: want het Medisch Contact publiceerde eerder over het kaf onder het koren van de menopauzezorg. Het opiniestuk stelt dat marktwerking en kwakzalvers deze vorm van zorg (helaas) vertroebelen.
Hormoontherapie
Blijf je ondanks veranderingen in je leefstijl veel last houden van klachten? Dan kan hormoontherapie helpen. Je krijgt dan medicijnen die oestrogeen bevatten, bijvoorbeeld pillen met estradiol en progesteron. Je huisarts schrijft je meestal deze medicijnen voor.
Hormoontherapie is ook verkrijgbaar in de vorm van pleisters of een spiraal. Ook hiervoor moet je bij je huisarts langs.
De hormonen zorgen ervoor dat klachten als opvliegers en zweten minder worden. Als je slecht slaapt, kan je huisarts daarnaast slaapmedicatie voorschrijven. Je krijgt niet elk medicijn zomaar vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt je zorgverzekering vergelijken om voor volgend jaar de juiste dekking te kiezen.
Zoek tijdig hulp bij klachten
Hoe lang de overgang duurt verschilt per persoon. Gemiddeld duurt de periode tussen de onregelmatige menstruaties en de menopauze vier jaar. Je kunt vijf tot tien jaar of zelfs nog langer last houden van klachten. Blijf niet met klachten doorlopen, maar zoek tijdig hulp. Dat kan je helpen om beter door de overgang heen te komen.