BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Brood, daar lusten we pap van!

Brood, daar lusten we pap van!

3 november Sandwich Day

Een bruine bam met kaas, een kadetje met boter en hagelslag, een broodje gezond of gewoon een ordinaire tosti. Brood, wij Nederlanders lusten er pap van. Als ontbijt, voor de lunch, zelfs in de avond eten we brood. Omdat het vandaag – 3 november – officieel Sandwich Day is delen we 7 verrassende broodweetjes + een recept voor de lekkerste sandwich ever!

  1. Waarom doen we boter op een boterham?
    Tegenwoordig dient het vooral om extra smaak te geven, maar in de Middeleeuwen was brood met boter voor de arme boeren een maaltijd op zich. Boter was toen een bijproduct van de veeteelt, en dus goedkoop voor de lagere klasse. In de eeuwen daarna raakte het ook meer en meer ingeburgerd bij de rijke burgers.
  2. De graaf van Sandwich
    De sandwich dateert uit 1762 en dankt zijn naam aan John Montagu, de vierde graaf van Sandwich, een stadje in het Engelse graafschap Kent. John hield van politiek, het sponsoren van kunst en ontdekkingsreizen van eindeloos gokken (kaarten) in de Londense Beef Steak Club. Eten en gokken tegelijkertijd was toch een probleem dus heeft de Graaf van Sandwich gevraagd om voedsel die hij met één hand kon opeten. Het broodje met vlees en andere ingrediënten was geboren. Zijn vrienden bestelden het simpel als, ‘doe maar hetzelfde als Sandwich!’
  3. Gummen
    Voor de gom werd uitgevonden, was broodkruim een populaire manier om potlood uit te gummen. Dit komt omdat het grafiet in potlood goed blijft plakken aan de gluten in het brood. Vandaag gebruiken tekenaars nog steeds stukjes brood om potloodlijnen of -vlakken in hun tekeningen lichter te maken.
  4. Wist je dat…
    Amerikanen eten samen gemiddeld 300 miljoen sandwiches per dag. De populairste sandwich in is niet de peanut butter and jelly sandwich, maar een simpel broodje ham.
  5. We houden van brood
    Vraag een Nederlander die thuiskomt van vakantie wat hij of zij het meest heeft gemist en vaak is het antwoord: ‘brood’. Omdat wij ontbijten en lunchen met brood kent de Nederlandse keuken de grootste variatie aan broodbeleg.
  6. Waarom mag je brood niet ondersteboven leggen?
    Volgens het bijgeloof is een brood omgekeerd leggen hetzelfde als de duivel aan tafel uitnodigen. Dat stamt uit de Middeleeuwen. Bakkers uit die tijd hielden altijd een brood apart voor de beul. Om het brood niet per ongeluk te verkopen, legden ze zijn brood ondersteboven.  
  7. De oudste Sandwich
    ‘Hillel de Oude’ was een Rabbi uit Jeruzalem die rond het jaar nul bittere kruiden met noten, appels en rode wijn mengde en dit tussen twee stukken plat brood (Matse) smeerde. De bittere kruiden stond voor het bitter van de slavernij en het brood voor de haastige vlucht van de Israëliërs uit Egypte.

Om te watertanden

De lekkerste sandwich ooit maken? Kijk deze video op Youtube

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."