Dreaming Walls
Een ode aan het mythische Chelsea Hotel
Het legendarische Chelsea Hotel in New York City is een icoon van de tegencultuur van de jaren ’60 en toevluchtsoord voor kunstenaars en intellectuelen als Patti Smith, Janis Joplin, Jim Morrison en de sterren van Andy Warhols Factory. Binnenkort gaat het na een grondige renovatie weer open voor het publiek als een van de meest modieuze luxehotels van New York.
Het verhaal
De documentaire Dreaming Walls: in het Chelsea Hotel zoomt in op de overgebleven bewoners van het beroemde (of beruchte, afhankelijk van welk verhaal je hoorde) Chelsea Hotel in New York. Zij lijken zich in een andere wereld te bevinden dan de onze, ofwel verloren in het verre verleden of geconfronteerd met een onzekere toekomst. Het zijn levende geesten, die al bijna tien jaar tussen de steigers en brokstukken wonen.
Tegen deze chaotische achtergrond dwaalt Dreaming Walls door de gangen, kamers en zalen, terwijl projecties op de muren ons herinneren aan de mythische geschiedenis. De huurders – slachtoffers van het kapitalisme – en de muren van het hotel staan voor een keerpunt in een gezamenlijke geschiedenis.
De bewoners
De documentaire richt zich op vijf thema’s: een danseres (Merle Lister) die een rollator gebruikt om zich te verplaatsen, maar toch geïmproviseerde uitvoeringen rond het hotel choreografeert; een stel van in de vijftig dat eindeloos worstelt met het lawaai van de bouw; een draadbeeldhouwer die metalen paperclips gebruikt om erotische kunst te maken met naaktmodellen als muzen; en een gebogen vrouw die Bettina Grossman blijkt te zijn, een van de meest invloedrijke New Yorkse kunstenaars van de laatste helft van de 20e eeuw.
Win met Zin
Wij mogen 2×2 vrijkaarten weggeven voor deze bijzondere documentaire. Kans maken? Deel in de comments met wie jij deze film wil gaan zien en waarom.
Cinema Delicatessen brengt Dreaming Walls op 24 november uit in de bioscopen. De film van regisseurs Amélie van Elmbt & Maya Duverdier en executive producer Martin Scorsese over het mythische Chelsea Hotel werd geproduceerd door Clin d’Oeil in coproductie met Basalt Film (NL).