Eindelijk jouw droomauto kopen?
Houd rekening met deze kosten
Je hebt eindelijk je droomauto. Je hebt maanden gezocht naar het juiste model, en nu ben je klaar om te kopen. Gefeliciteerd! Wees voorbereid op een aantal maandelijkse kosten. Van brandstof en onderhoud tot autoverzekering en wegenbelasting: dit is wat je kwijt zult zijn aan je auto.
Wat kost een auto eigenlijk op maandbasis?
Als het goed is, weet je dat je nieuwe auto meer zal kosten dan de aanschafprijs alleen. De maandelijkse kosten van je nieuwe auto ten opzichte van je vorige kunnen sterk verschillen. Dat komt omdat deze kosten afhankelijk zijn van onder meer het model, de leeftijd van de auto en het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. Als trotse nieuwe autobezitter begin je met een autoverzekering afsluiten, brandstof kopen en motorrijtuigenbelasting betalen. Maar houd ook rekening met afschrijving op de aankoopkosten, onderhoud en reparaties.
De kosten van een auto op een rij
APK keuring
Een keuring kost € 19 tot € 63 per keer. Een nieuwe benzineauto moet na vier jaar een Algemene Periodieke Keuring krijgen, een diesel al na drie jaar. Daarna moeten ze (twee)jaarlijks worden gekeurd.
Autoverzekering
Deze maandelijkse kosten zijn afhankelijk van of je een WA-verzekering, WA+ (Beperkt Casco) of All Risk (Volledig Casco) kiest. Maar ook je leeftijd, hoeveel je op jaarbasis zult rijden, de waarde van je auto en hoe lang je al schadevrij rijdt, speelt mee. Het is belangrijk om enkele autoverzekeringen en hun dekking te vergelijken voordat je er eentje kiest. Zo ontdek je welke verzekering het beste aansluit bij jouw wensen en budget.
Benzine
Rijd je auto, dan heb je brandstof nodig. Dat kan benzine zijn, maar ook elektriciteit, diesel of lpg. Hoeveel je daar maandelijks aan kwijt bent, is onderhevig aan de brandstofprijzen en natuurlijk hoeveel je rijdt. De kosten voor tanken en laden variëren tegenwoordig sterk.
Onderhoud & reparatie
Het is niet het eerste waar je aan denkt bij je nieuwe auto, maar na verloop van tijd heeft hij toch echt een onderhoudsbeurt nodig. Er treedt na verloop van tijd altijd slijtage op, en onderdelen moeten worden gerepareerd of vervangen. Hoeveel je daaraan kwijt bent, hangt af van je rijstijl, de frequentie waarmee je onderhoud laat uitvoeren en van zowel het merk als model dat je rijdt.
Parkeren
Hoe duur een parkeervergunning is verschilt van stad tot stad en gemeente tot gemeente. Soms is het gratis, soms kun je parkeerontheffing aanvragen. Deze kosten verschillen flink en kunnen helaas aardig oplopen.
Wegenbelasting
Rijd je elektrisch? Dan betaal je tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting. Voor elke andere auto betaal je wel wegenbelasting. Om hoeveel geld het gaat, hangt af van de brandstof, het gewicht en uitstoot van je auto.